Autorităţile locale şi cadrele medicale din comuna Curteşti au primit ieri o avertizare din partea Direcţiei de Sănătate Publică, potrivit căreia în arealul acestei unităţi de administraţie publică (UAT) se suspicionează un posibil caz de rabie.
Astfel, Primăria Comunei Curtești informează cetățenii că, în zona fondului forestier de pe raza comunei a fost suspicionat un caz de rabie la o vulpe.
Direcția de Sănătate Publică Botoșani a demarat măsuri specifice de informare și supraveghere, iar persoanele care au intrat în contact cu animalul sunt rugate să se adreseze de urgență Centrului Județean Antirabic care ţine de Spitalul Județean de Urgență „Mavromati”, Secția Boli Infecțioase.
Totodată, în caz de orice simptom sau situație suspectă, persoana în cauză este rugată să se prezinte urgent şi la cabinetele medicale din localitate, pentru evaluare.
Recomandări pentru populației
- Să evite contactul cu animale sălbatice, chiar dacă par inofensive.
- Să supravegheze cu atenție animalele de companie.
- Să raporteze orice comportament suspect al animalelor la primărie sau la medicul veterinar.
Caz confirmat la Hudeşti
Recent, a fost confirmat un focar de rabie la o bovină din comuna Hudești, motiv pentru care prefectul județului, Dan Nechifor, a convocat la finele săptămânii trecute o ședință extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor Botoșani, în vederea aprobării, aplicării și implementării măsurilor și restricțiilor dispuse prin Planul de măsuri privind combaterea rabiei pe teritoriul județului Botoșani.
Ce este rabia
Rabia (numită şi turbare) este o boală virală fatală, provocată de virusul rabic, găsit în saliva animalelor infectate. Aceasta se poate răspândi la mamifere (apare la om, dar și la animale), dacă sunt zgâriate sau mușcate de un alt animal cu rabie. Virusul rabiei infectează sistemul nervos central (creierul și măduva spinării). Animalele infectate pot răspândi boala prin intermediul salivei, sau prin contact direct cu mucoasa ochiului sau a cavității bucale, ori cu răni deschise. Rabia cauzează anual între 50.000 şi 70.000 de decese şi, astfel, se plasează pe locul 10 la nivel mondial între maladiile infecţioase mortale.
Cum poate fi prevenită?
Vaccinarea poate proteja împotriva rabiei. Vaccinul rabic poate fi administrat, de asemenea, după expunere și înainte de apariția simptomelor, reducând astfel probabilitatea îmbolnăvirii. Administrarea de imunoglobuline, dacă sunt disponibile, poate fi de asemenea luată în considerare, în special în cazul persoanelor care nu au fost vaccinate înainte de expunere.
Persoanele care călătoresc în zone în care riscul de expunere este semnificativ trebuie să se asigure că sunt vaccinate înainte de călătorie.
Rănile provocate de mușcături trebuie curățate bine cu apă și săpun timp de 15 minute și apoi dezinfectate.
Boală fără tratament
După ce apar simptomele, nu există tratament pentru rabie. Cu toate acestea, după expunere, pacienților le poate fi administrat vaccinul rabic pentru a învăța organismul să lupte împotriva infecției înainte ca aceasta să ajungă la nivelul sistemului nervos. Persoanele care nu au fost vaccinate înainte vor avea nevoie de mai multe doze.
Persoanele care nu au fost vaccinate înainte de expunere pot primi și anticorpi (așa-numitele imunoglobuline antirabice umane) care ajută la combaterea infecției.