miercuri, iulie 23, 2025
AcasăLocalViolența domestică în scădere. Victimele cer ajutorul ajutorul, iar agresorii sunt supravegheați...

Violența domestică în scădere. Victimele cer ajutorul ajutorul, iar agresorii sunt supravegheați electronic

Tot mai multe victime ale violenței domestice încep să conștientizeze riscurile la care sunt expuse și solicită intervenția autorităților. Poliția reacționează prompt, impune interdicții, emite ordine de protecție și aplică monitorizarea electronică agresorilor.

La nivelul județului Botoșani, datele statistice din primele șase luni ale anului 2025 indică o scădere cu 15,9% a faptelor de violență domestică comparativ cu perioada similară a anului trecut. Astfel, au fost sesizate 517 cazuri, cu 98 mai puține decât în 2024.

O veste îmbucurătoare vine din zona celor mai grave infracțiuni – în primul semestru al acestui an nu a fost înregistrat niciun omor în contextul violenței domestice, în timp ce în aceeași perioadă din 2024 fuseseră raportate trei asemenea cazuri.

Urbanul și ruralul – violența persistă în spațiul privat

Cele mai multe incidente continuă să aibă loc în mediul rural (297 de cazuri), însă și în orașe s-au înregistrat 220 de fapte de violență domestică. De altfel, 431 dintre cazuri au avut loc în locuința victimelor, iar 86 în spațiul public.

Intervenții în creștere, ordine de protecție confirmate

Structurile de ordine publică au răspuns unui număr total de 1.208 intervenții în semestrul I din 2025, în creștere cu 3,3% față de aceeași perioadă a anului precedent. Dintre acestea, 67,2% au fost semnalate în mediul rural.

În urma aplicării formularelor de evaluare a riscului, 315 cazuri (26,08%) au fost încadrate ca fiind cu risc iminent. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre victime (147 de persoane, reprezentând 46,6%) au refuzat emiterea unui ordin de protecție provizoriu, alegând să nu-și pună agresorii sub incidența legală, în ciuda pericolului. În alte 891 de cazuri (73,8%), nu a fost identificat un risc imediat, iar în două situații victimele au refuzat complet evaluarea.

În vederea prevenirii unor situații critice, polițiștii au emis 168 de ordine de protecție provizorii, toate confirmate de procuror.

Tot mai multe ordine de protecție, tot mai mulți agresori restricționați

Numărul ordinelor de protecție se află pe un trend ascendent. Dacă la începutul anului 2024 existau în lucru 155 de astfel de ordine, în 2025 cifra a urcat la 241. În primele șase luni din 2025 au fost emise 198 ordine de protecție (față de 153 în 2024), dintre care 71 au avut la bază ordine provizorii.

În aceeași perioadă, instanțele au soluționat 229 de ordine de protecție, cele mai multe (220) încetând prin expirarea termenului legal. Doar șase au fost revocate la cererea victimelor, iar trei la solicitarea agresorilor.

La finalul semestrului I, 210 ordine de protecție erau încă în lucru, cu 54 mai multe decât în perioada echivalentă din anul anterior.

Monitorizarea electronică, bariera tehnologică între victimă și agresor

Un pas important în protecția victimelor este și utilizarea monitorizării electronice. De la operaționalizarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME), la 1 octombrie 2024, în județul Botoșani au fost montate 85 de brățări de supraveghere.

În prima jumătate a anului 2025, în 49 de cazuri s-a impus obligativitatea purtării permanente a dispozitivului electronic – 29 în baza ordinelor de protecție provizorii, 20 în baza celor definitive.

Dispeceratul SIME a înregistrat, în acest interval, peste 346.000 de notificări, dintre care 26.711 au fost alerte – majoritatea pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 217/2003 privind prevenirea și combaterea violenței domestice. Aceste alerte au dus la constatarea a 28 de infracțiuni.

Semnalul schimbării – victimele cer protecție, autoritățile intervin

Datele confirmă o schimbare de atitudine. Tot mai multe victime aleg să nu mai tacă și solicită sprijinul autorităților, iar poliția reacționează prin instrumente legale eficiente – intervenții rapide, ordine de protecție, monitorizare electronică. Scăderea cazurilor grave și creșterea celor în care victimele cer ajutorul arată că mecanismele de prevenție încep să funcționeze. Cu toate acestea, refuzul înregistrat în unele cazuri de risc iminent rămâne un semnal de alarmă — frica și rușinea sunt încă prezente în ecuația violenței domestice.

Este însă clar – tot mai mulți agresori sunt trași la răspundere, iar victimele nu mai sunt singure

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
26.6 ° C
26.6 °
25.5 °
61 %
2.6kmh
3 %
mie
27 °
J
32 °
vin
34 °
S
36 °
D
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pe indicatorul de pe strada Bucovina omuleţul ăla munceşte periodic la reparaţii de pe la Paști. În realitate nu lucrează nimeni şi strada se...

EDITORIAL

Multă vreme epigrama nu și-a găsit locul nici în zona literară și nici în cea a umorului sau a satirei. În schimb, în sufletele...

EPIGRAMA ZILEI

Om cu randamentu-n vene, E as la restructurare, Până și-ale lui sprâncene Fiind prinse-n comasare. -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...