sâmbătă, iulie 26, 2025
AcasăLocalDe la sociogramă la dictaturi: elevii din Botoșani au impresionat la un...

De la sociogramă la dictaturi: elevii din Botoșani au impresionat la un concurs național (VIDEO)

Doi elevi din Botoșani au participat la etapa națională a Concursului Național „Istorie și Societate în Dimensiune Virtuală”, ajuns la ediția a XX-a. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educației, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj. Acesta a fost găzduit  de Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Craiova În perioada 15–18 iulie 2025.

Concursul aduce în prim plan îmbinarea istoriei și științelor socio-umane cu mijloacele tehnologice moderne, oferind elevilor oportunitatea de a dezvolta proiecte originale în format digital, fie sub formă de site-uri educaționale, fie ca softuri interactive.

La această ediție, județul Botoșani a fost reprezentat de doi elevi: Gheorghica Alexandru, de la Colegiul Economic „Octav Onicescu” din Botoșani (secțiunea Istorie – subsecțiunea Site educațional), coordonat de prof. Iulian Nechifor, și Barbacariu Gabriel-Damian, de la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani (secțiunea Științe socio-umane – subsecțiunea Soft educațional), pregătit de prof. Lucian-Gheorghiță Sîrbu.

„De la sociograme la Războiul din Vietnam”

Competiția a avut loc pe parcursul a două zile și elevii au prezentat site-uri cu teme diversificate.

La secțiunea istorie, elevii au impresionat juriul cu site-uri creative și bine documentate, abordând teme diverse din istorie. Printre subiectele prezentate s-au numărat: istoria autovehiculelor, Războiul din Vietnam, „Războiul Rece între stele” și România între secolele XIX și XX.

Elevul care a reprezentat județul Botoșani la această secțiune, Alexandru Gheorghica, a realizat un site cu tema „Dictatori și Dictaturi”. (Îl puteţi vedea aici: https://sites.google.com/view/istoriadictaturii/home)

„Site-ul prezintă regimurile totalitare și consecințele acestora, într-un mod accesibil pentru toate vârstele. Sunt abordate atât dictaturile din trecut, cât și regimurile autoritare din prezent. Am ales această temă pentru a-i ajuta pe oameni să se informeze, astfel încât să putem evita un astfel de pericol în contextul actual”, a declarat tânărul.

Proiecte creative cu teme variate

La secțiunea de Științe socio-umane, originalitatea prezentărilor a fost la fel de impresionantă. Elevii au adus în fața juriului proiecte variate și creative, de la teme economice până la idei cu adevărat neobișnuite.

O elevă a realizat un proiect la disciplina Economie, iar ceea ce a atras atenția tuturor a fost faptul că întreaga prezentare a fost construită în versuri, demonstrând nu doar înțelegerea conceptelor, ci și multă creativitate.

Un alt moment memorabil a fost planul de afaceri pentru o firmă de servicii funerare… prezentat de o elevă care a combinat seriozitatea antreprenoriatului cu o notă inedită și emoțională.

Sociogramă în format digital

Reprezentantul județului Botoșani a venit cu un proiect bazat pe o sociogramă în format digital – un instrument prin care se pot analiza relațiile sociale în cadrul grupurilor de elevi. Ideea a fost apreciată pentru aplicabilitatea ei practică în mediul școlar.

După desfășurarea concursului, elevii, însoțiți de profesorii coordonatori, au vizitat Muzeul de Artă din Craiova, Muzeul de Etnografie al Olteniei și Parcul „Nicolae Romanescu”. În aceeași seară, concurenții și profesorii au fost invitați la o cină festivă organizată în incinta liceului gazdă.

„Sunt onorat că am obținut locul I”

Festivitatea de premiere a avut loc vineri, 18 iulie, în sala Filarmonicii din Craiova, într-un cadru festiv, cu momente artistice oferite de organizatori. A fost un moment de mândrie pentru Botoșani, deoarece Gabriel Damian Barbacariu, proaspăt absolvent și viitor student, a obținut singurul punctaj maxim din concurs, 100 de puncte, și s-a clasat pe locul I la nivel național.

Câștigătorii fiecărei secțiuni au primit un premiu de 1000 de lei din partea Ministerului Educației, precum și un premiu suplimentar de 1500 de lei oferit de sponsorul principal, SC AMP GRUP SRL din Craiova.

 „Sunt onorat că am obținut locul I! A fost o experiență provocatoare, dar și extrem de valoroasă, prin care am reușit să îmbinăm concepte și idei din științele socio-umane, cu instrumente din aria tehnologiilor informației. Mulțumesc profesorilor care m-au sprijinit, familiei și tuturor celor care m-au încurajat!”, a declarat Gabriel Damian.

Clasamentul final la secțiunea Științe socio-umane a fost următorul:

  • locul I – județul Botoșani, cu 100 de puncte;
  • locul II – județul Prahova, cu 91,5 puncte;
  • locul III – județul Cluj, cu 90,5 puncte.

La secțiunea Istorie, pe primul loc s-a clasat județul Cluj, cu 99 de puncte, urmat de județul Iași, cu 95,5 puncte, iar locul III a revenit județului Suceava, cu 91,5 puncte.

„Sunt bucuros că am reprezentat cu cinste județul Botoșani”

Profesorul coordonator, Sîrbu Lucian-Gheorghiță, a evidențiat rolul esențial pe care îl au științele umaniste în lumea actuală. „Științele umaniste sunt chemate astăzi, poate mai mult ca oricând, în întâmpinarea problemelor din viața socială”, a spus acesta, subliniind relevanța domeniului în contextul provocărilor contemporane.

Profesorul a transmis un mesaj de apreciere pentru întreaga comunitate educațională din județ. „Sunt bucuros că am reprezentat cu cinste județul Botoșani și, mai ales, pe cei care predau disciplinele socio-umane în liceele și școlile din județ!”, a concluzionat el.

– Gheorghica Alexandru

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
câțiva nori
20.1 ° C
22.7 °
20 °
92 %
2.5kmh
17 %
S
35 °
D
32 °
lun
35 °
mar
21 °
mie
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Craterele din asfalt sunt molipsitoare şi apar ca ciupercile după ploaie. Iar operatorul de apă nu are antidot.  

EDITORIAL

Despre serviciile medicale și sistemul de sănătate s-au scris o mulțime de articole, reportaje, editoriale, aprecieri sau critici. Este evidentă tendința înspre care se...

EPIGRAMA ZILEI

Epigramistul nu-i decât Un zeflemist infam Ce-ți stă de multe ori în gât Ca ... mărul lui Adam!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...