Timp de patru zile, în perioada 27–30 iulie, Memorialul Ipotești găzduiește cea de-a VII-a ediție a Atelierelor de interpretare a textului CreativLit, un eveniment care îmbină patrimoniul literar eminescian cu literatura contemporană, într-un cadru dedicat reflecției și dialogului cultural.
Organizate în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Botoșani, atelierele vizează nu doar aprofundarea operei lui Mihai Eminescu, ci și deschiderea către literatura contemporană prin întâlniri directe cu autorii invitați. Ediția din acest an îi are ca invitați speciali pe poetul Nicolae Coande și prozatoarea Simona Goșu.
Patru zile de lectură, interpretare și dialog
Deschiderea oficială a atelierelor este programată pentru 27 iulie, ora 9:30, în amfiteatrul „Laurențiu Ulici”. Ziua continuă cu două sesiuni de interpretare poetică, având ca punct de plecare o selecție din creația lui Nicolae Coande (10:00–12:00 și 14:00–17:00). Acesta va fi prezent la Ipotești și luni, 28 iulie, când de la ora 10:00 va fi analizată poezia Melancolie de Mihai Eminescu, iar după-amiaza, de la ora 14:00, tema atelierului va fi „Mihai Eminescu, revizor școlar”, pe baza corespondenței sale din acea perioadă.
Marți, 29 iulie, accentul se mută asupra prozei contemporane. Simona Goșu va fi protagonista celor două ateliere programate în acea zi: Negresa – despre inocență și vină (10:00–12:00) și Lumină – între joacă și moarte (14:00–17:00). Miercuri, 30 iulie, se revine la proza eminesciană. Dimineața va fi dedicată operei Frumos din lacrimă, într-o discuție despre rescrierea basmului, iar după-amiaza se va analiza nuvela Sărmanul Dionis, din perspectiva dilemelor cititorului modern.
Dialog între generații literare
Atelierele vor fi moderate de cadre universitare cu o bogată experiență în analiza și interpretarea literaturii. Prof. Mircea A. Diaconu va coordona atelierele de poezie, în timp ce prof. Daniela Petroșel va conduce sesiunile dedicate prozei.
Eveniment deschis publicului
Deși adresate în principal profesorilor de limba și literatura română, atelierele sunt deschise tuturor celor pasionați de lectură, literatură și dialog cultural. Participanții vor avea ocazia rară de a explora opere clasice și contemporane într-un spațiu simbolic al culturii române, sub îndrumarea unor specialiști și în prezența autorilor contemporani.
Evenimentul CreativLit își confirmă și în acest an misiunea de a crea punți între trecutul literar și prezentul viu al literaturii, într-un efort de revitalizare a lecturii critice și a dialogului cultural autentic.