sâmbătă, iulie 26, 2025
AcasăLocalIpoteștiul prinde din nou viață. Încep Atelierele de interpretare a textului CreativLit,...

Ipoteștiul prinde din nou viață. Încep Atelierele de interpretare a textului CreativLit, ediția a VII-a

Timp de patru zile, în perioada 27–30 iulie, Memorialul Ipotești găzduiește cea de-a VII-a ediție a Atelierelor de interpretare a textului CreativLit, un eveniment care îmbină patrimoniul literar eminescian cu literatura contemporană, într-un cadru dedicat reflecției și dialogului cultural.

Organizate în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Botoșani, atelierele vizează nu doar aprofundarea operei lui Mihai Eminescu, ci și deschiderea către literatura contemporană prin întâlniri directe cu autorii invitați. Ediția din acest an îi are ca invitați speciali pe poetul Nicolae Coande și prozatoarea Simona Goșu.

Patru zile de lectură, interpretare și dialog

Deschiderea oficială a atelierelor este programată pentru 27 iulie, ora 9:30, în amfiteatrul „Laurențiu Ulici”. Ziua continuă cu două sesiuni de interpretare poetică, având ca punct de plecare o selecție din creația lui Nicolae Coande (10:00–12:00 și 14:00–17:00). Acesta va fi prezent la Ipotești și luni, 28 iulie, când de la ora 10:00 va fi analizată poezia Melancolie de Mihai Eminescu, iar după-amiaza, de la ora 14:00, tema atelierului va fi „Mihai Eminescu, revizor școlar”, pe baza corespondenței sale din acea perioadă.

Marți, 29 iulie, accentul se mută asupra prozei contemporane. Simona Goșu va fi protagonista celor două ateliere programate în acea zi: Negresa – despre inocență și vină (10:00–12:00) și Lumină – între joacă și moarte (14:00–17:00). Miercuri, 30 iulie, se revine la proza eminesciană. Dimineața va fi dedicată operei Frumos din lacrimă, într-o discuție despre rescrierea basmului, iar după-amiaza se va analiza nuvela Sărmanul Dionis, din perspectiva dilemelor cititorului modern.

Dialog între generații literare

Atelierele vor fi moderate de cadre universitare cu o bogată experiență în analiza și interpretarea literaturii. Prof. Mircea A. Diaconu va coordona atelierele de poezie, în timp ce prof. Daniela Petroșel va conduce sesiunile dedicate prozei.

Eveniment deschis publicului

Deși adresate în principal profesorilor de limba și literatura română, atelierele sunt deschise tuturor celor pasionați de lectură, literatură și dialog cultural. Participanții vor avea ocazia rară de a explora opere clasice și contemporane într-un spațiu simbolic al culturii române, sub îndrumarea unor specialiști și în prezența autorilor contemporani.

Evenimentul CreativLit își confirmă și în acest an misiunea de a crea punți între trecutul literar și prezentul viu al literaturii, într-un efort de revitalizare a lecturii critice și a dialogului cultural autentic.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
nori împrăștiați
19 ° C
20.6 °
18.9 °
94 %
0.9kmh
35 %
S
36 °
D
34 °
lun
33 °
mar
21 °
mie
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Craterele din asfalt sunt molipsitoare şi apar ca ciupercile după ploaie. Iar operatorul de apă nu are antidot.  

EDITORIAL

Despre serviciile medicale și sistemul de sănătate s-au scris o mulțime de articole, reportaje, editoriale, aprecieri sau critici. Este evidentă tendința înspre care se...

EPIGRAMA ZILEI

Epigramistul nu-i decât Un zeflemist infam Ce-ți stă de multe ori în gât Ca ... mărul lui Adam!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...