duminică, iulie 27, 2025
AcasăLocalVal de restructurări în instituțiile publice din județ. Peste 800 de posturi...

Val de restructurări în instituțiile publice din județ. Peste 800 de posturi în pericol de desființare

Reorganizare cu semne de întrebare. Sute de angajați din administrațiile locale ar putea rămâne fără loc de muncă.

Un val amplu de restructurări se conturează la nivelul administrațiilor publice din județ, în contextul aplicării, de la 1 august, a unei posibile reorganizări a instituțiilor de stat. Deși totul este, deocamdată, la nivel de proiect, primele estimări indică reduceri semnificative de personal în toate unitățile administrativ-teritoriale.

Potrivit unei analize preliminare, realizate la nivelul primăriilor și al Consiliului Județean, dintr-un total de 4.324 de posturi existente, ar putea rămâne doar 3.497. Cu alte cuvinte, aproape 827 de poziții ar urma să fie eliminate din structurile actuale.

Consiliul Județean – cea mai amplă restructurare

Cele mai multe disponibilizări s-ar putea înregistra la nivelul Consiliului Județean, unde, din cele 505 de posturi existente – incluzând angajații din instituțiile subordonate și Evidența Populației– ar putea rămâne doar maxim 330. Se ia în calcul comasarea unor structuri suport, precum cele de contabilitate, IT și juridic, care ar urma să fie coordonate direct de CJ.

Primăria Botoșani – aproape 90 de posturi în vizor

Nici la nivelul Primăriei municipiului Botoșani situația nu pare mai puțin tensionată. Din cele 600 de posturi actuale (n.r. – cu tot cu instituțiile din subordine), 50 ar putea fi restructurate. În plus, alte 37 de locuri de muncă ar urma să fie desființate în cadrul Poliției Locale și al serviciilor de pază, dintr-un total de 113. Astfel, în municipiul Botoșani ar putea fi afectate în total 87 de posturi.

Reduceri în lanț și în orașele din județ

În orașul Dorohoi, structura actuală ar putea fi redusă cu 39 de posturi. Alte 36 de poziții ar putea fi eliminate la Darabani, 30 la Flămânzi, 25 la Săveni, 11 la Ștefănești și 10 la Bucecea. Restructurările vizează atât aparatul administrativ, cât și personalul din serviciile de pază și poliție locală – 10 posturi ar putea fi desființate la Dorohoi, 5 la Darabani, 3 la Săveni, 2 la Ștefănești și 1 la Bucecea.

Comunele, tot mai aproape de orașe în topul restructurărilor

Și primăriile comunale se pregătesc, cel puțin teoretic, pentru concedieri. Printre cele mai afectate UAT-uri rurale s-ar putea număra comunele Vorona și Mihai Eminescu, unde ar putea fi eliminate câte 15 posturi, mai multe decât în unele orașe. La Vârfu Câmpului și Corni sunt vizate câte 10 poziții, iar la Ungureni – 11.

Alte comune, precum Cristești, Drăgușeni, Hănești, Havârna, Suharău sau Șendriceni, ar putea pierde câte 9 posturi. Câte 10 disponibilizări sunt estimate și la Corni. În schimb, în localități mai mici, precum Adășeni, Concești, Cordăreni, Coșula, Dângeni, Dersca sau Mitoc, se preconizează dispariția unui singur post.

Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean – „Este absolut inadmisibil”

Informațiile au fost confirmate parțial de Dorin Birta (PSD), vicepreședintele Consiliului Județean. „Vă dau un exemplu, la Consiliul Județean avem 500 de angajați, ca ordonator de credite, și conform propunerilor trebuie să rămânem 280. Considerați dumneavoastră că 220 de persoane… Ce drept am eu să le dau afară, dacă își asumă cineva dreptul ăsta? Eu vă spun sincer nu voi vota niciodată așa ceva. Este absolut inadmisibil! Sunt de acord, ai ieșit la pensie, eliminăm postul din grilă. Sunt oameni care mai au doi – trei ani până la pensie, sunt stresați. Este un stres total în toate instituțiile cred, din punctul meu de vedere nu este normal să procedăm așa. Aceste măsuri care trebuie luate de la 1 august trebuie reanalizate și regândite cumva, nu de azi pe mâine. Va fi un haos total”, a spus Dorin Birta în ședința Comisiei de Dialog Social care a avut loc vineri.

De partea cealaltă, prefectul Dan Nechifor a susținut că indiferent de opiniile oamenilor politici, cei care ocupă funcții de conducere și fac parte din executiv trebuie să aplice actele normative adoptate. „Noi, cei din partea executivă, așa cum spune legea, nu facem altceva decât să aplicăm legea sau legile care sunt adoptate de Parlamentul României, asumate de Parlament sau votate de Parlament, ori adoptate de Guvern”, a spus prefectul Nechifor. Prin urmare, după publicarea actelor normative în Monitorul Oficial, nu va mai exista nicio dezbatere sau negociere.

Totul, deocamdată, la nivel de proiecție

Chiar dacă cifrele induc ideea unui proces de anvergură, modul concret în care vor fi aplicate aceste restructurări rămâne, deocamdată, incert. Potrivit procedurii, după emiterea actelor normative de la nivel central, prefectul județului va fi responsabil cu stabilirea, prin hotărâre, a numărului maxim de posturi pentru fiecare UAT. Acesta va emite un ordin, iar ulterior administrațiile locale vor trebui să se conformeze noilor limite.

Cum se va face, efectiv, trierea posturilor și cine va fi afectat – rămâne de văzut. Deocamdată, incertitudinea plutește în toate instituțiile publice vizate.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie puternică
20.6 ° C
22.8 °
20.6 °
92 %
3.6kmh
99 %
D
34 °
lun
33 °
mar
25 °
mie
22 °
J
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Craterele din asfalt sunt molipsitoare şi apar ca ciupercile după ploaie. Iar operatorul de apă nu are antidot.  

EDITORIAL

Despre serviciile medicale și sistemul de sănătate s-au scris o mulțime de articole, reportaje, editoriale, aprecieri sau critici. Este evidentă tendința înspre care se...

EPIGRAMA ZILEI

Epigramistul nu-i decât Un zeflemist infam Ce-ți stă de multe ori în gât Ca ... mărul lui Adam!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...