Salvatorii de la Botoșani sărbătoresc, astăzi, Ziua Naţională a Ambulanţei, alături de colegi din toată țara.
O delegație de la Botoșani a mers la Piatra Neamț, unde au fost organizate o serie de manifestări pentru a celebra 119 ani de existență a Serviciului de Ambulanță în România.
„Societatea de Salvare din Bucureşti“ și alături de ea prima staţie de Salvare din România au fost înființate pe 28 iulie 1906.
Cel „vinovat“ de această inițiativă este profesorul Nicolae Minovici, deviza „Salvării“ fiind „Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor“. “Serviciul de Ambulanță trebuie să răspundă tuturor apelurilor primite, chiar dacă asta înseamnă un accident cu victime multiple sau o persoană în stare avansată de ebrietate, care doarme pe o bancă. Unele echipaje au plecat la o solicitare și nu s-au mai întors, plătind cu propria viață misiunea încredințată. Uneori din cauza unor șoferi inconștienți, pentru care girofarul și sirena nu înseamnă nimic. Vreau să le urez colegilor sănătate, putere de muncă, prosperitate şi gărzi cât mai uşoare”, a precizat medicul Eduard Gurău, managerul SJA Botoșani.
Parada de la Piatra Neamț a fost deschisă de prima ambulanță din România. Este vroba de un atelaj din 1906, care a fost a treia ambulanță din Europa. Primele au fost la Viena și Amsterdam.
Ziua Națională a Ambulanței. Salvatorii sărbătoresc 119 ani de la înființare
Reprezentanții instituției spun că, la fel ca întotdeauna, Ambulanța Botoșani este în permanență alături de pacienți. “Vreau să îi asigur pe botoşăneni că suntem la dispoziţia lor, indiferent de oră, de anotimp sau de locaţie”, a precizat medicul Bogdan Ursu, directorul medical al SJA Botoșani.
La parada de la Piatra Neamț, din acest an, SJA Botoșani participă cu o ambulanță și 13 reprezentanți. Conducerea unițății este reprezentată de medicii Eduard Gurău și Bogdan Ursu, manager și respectiv director medical, asistentul șef Anca Todi, directorul tehnic Ioan Mihai, liderul de sindicat asistent Cristi Calimandriuc, asistenții Alina Hurmuz, Irina Grigoraș, Marinela Mihai și Monica Livadariu, precum și ambulanțierii Petrică Hîrzob, Giani Azamfirei, Marius Livadariu și Daniel Amarandei.
Ca un aspect inedit în acest an, Ministerul Sănătății nu a contribuit cu niciun ban la costurile organizării sărbătorii. Întreaga manifestare a fost suportată din banii celor care au luat efectiv parte la paradă și de către sindicate.