vineri, mai 9, 2025
AcasăLocal BTÎntreprinderile sociale trebuie acreditate de AJOFM

Întreprinderile sociale trebuie acreditate de AJOFM

În legislaţia românească a fost creat cadrul legal pentru apariţia a două noi tipuri de entităţi, respectiv întreprinderea socială şi întreprinderea socială de inserţie, adică acele entităţi care trebuie să asigure inserţia profesională a persoanelor aparţinând grupurilor vulnerabile şi implicarea acestora în activităţi cu caracter social şi/sau economic.

Cele două noi tipuri de entităţi au menirea de a contribui la dezvoltarea comunităţilor locale, prin crearea de locuri de muncă pentru persoane defavorizate, provenite din grupuri vulnerabile. Concret, potrivit unui comunicat de presă recent al Guvernului, astfel de persoane sunt cele aflate în pericol de a-şi pierde capacitatea de satisfacere a a nevoilor zilnice de trai din cauza unor situaţii de boală, dizabilitate, sărăcie, dependenţă de droguri sau alcool, precum şi persoanele care se află în sistemul de protecţie a copilului sau provin din acest sistem, persoanele din familiile beneficiare de alocaţiile pentru susţinerea familiei ori persoanele din familiile beneficiare de ajutor social.

În cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Botoşani funcţionează Compartimentul Relaţii cu Angajatorii şi Economie Socială, care are printre alte obligaţii şi atribuţii de atestare a întreprinderilor de economie socială, potrivit prevederilor Legii privind economia socială. În vederea obţinerii atestatului, persoanele juridice de drept privat, trebuie să depună sau să transmită prin Poştă, cu confirmare de primire, la AJOFM Botoşani: cerere pentru acordarea atestatului şi actele de înfiinţare şi funcţionare care demonstrează că activitatea desfăşurată are scop social.

Întreprinderile sociale pot fi: societăţile cooperative de gradul I, cooperativele de credit, asociaţiile şi fundaţiile, casele de ajutor reciproc ale salariaţilor, casele de ajutor reciproc ale pensionarilor, societăţile agricole, orice alte categorii de persoane juridice care respectă, conform actelor legale de înfiinţare şi organizare, cumulativ, definiţia şi principiile economiei sociale prevăzute de legislaţia naţională.

Criteriile pe care trebuie să le îndeplinească o întreprindere socială:

– acţionează în scop social şi în interesul general al comunităţii;

– alocă minimum 90% din profitul realizat scopului social şi rezervei statutare;

– se obligă să transmită bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale;

– aplică principiul echităţii sociale faţă de angajaţi, asigurând niveluri de salarizare echitabile, între care nu pot exista diferenţe care să depăşească raportul de 1 la 8.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
6.6 ° C
6.6 °
6.6 °
86 %
4.7kmh
100 %
vin
13 °
S
16 °
D
11 °
lun
13 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oricum vizitatori la muzeu or să fie puțini, așa că bicicliștii nu încurcă. Sau poate se pune semafor inteligent.

EDITORIAL

În urmă cu un sfert de veac am intrat în câmpul muncii. Eram tânăr, plin de energie și speranțe și visam să schimb lumea...

EPIGRAMA ZILEI

Cu iubita lui drăguță Îl zărești la orice pas, El o duce de mânuță, Ea de… nas !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...