miercuri, mai 7, 2025
AcasăLocal BTViaţă amară - Mii de copii cresc departe de părinţi

Viaţă amară – Mii de copii cresc departe de părinţi

O situaţie centralizată la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale relevă o realitate dureroasă – în judeţele Moldovei sunt cei mai mulţi copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Acest lucru demonstrează, dacă mai era nevoie, că zona are cu adevărat nevoie de politici guvernamentale de sprijin deoarece părinţii copiilor au luat calea străinătăţii din cauza sărăciei.

Datele centralizate solicitate de minister la cererea Administraţiei Prezidenţiale arată că la 1 ianuarie 2018 judeţul Iaşi era pe primul loc pe ţară, cu 11.573 de copii cu părinţi plecaţi în străinătate. Pe locul secund se afla Suceava, cu 11.078 de elevi, urmat de Bacău, cu 9.723 de elevi. Clasamentul continuă tot cu un judeţ din Moldova, respectiv judeţul Neamţ, unde erau 7624 de copii cu unul sau ambii părinţi aflaţi la muncă în străinătate. Judeţul Botoşani ocupă locul cinci la nivel naţional, cu 6.811 de copii lăsaţi singuri (10% din populaţia şcolară), sau în grija rudelor. În această categorie intră 976 de copii cu ambii părinţi plecaţi, 1001 cu părintele unic susţinător al familiei aflat în străinătate şi 4834 de copii cu un singur părinte plecat. După Botoşani urmează judeţul Vaslui, cu 6.803 copii, Galaţi cu 5.971, respectiv Vrancea, unde erau 3.040 de elevi cu părinţi plecaţi.

În martie 2018, numărul copiilor botoşăneni care aveau părinţii plecaţi a ajuns la  7.389.

Psihologii şcolari susţin că elevii lăsaţi în grija rudelor suferă de lipsa afecţiunii parentale şi suportă o serie de modificări comportamentale care, dacă nu sunt observate la timp, se pot transforma în tulburări şi devieri serioase ale conduitei acestora.  Primele semne sunt detaşarea de şcoală, tendinţa de a se contrazice cu rudele şi cu colegii, dar se poate ajunge la depresii şi fapte antisociale.

Potrivit specialiştilor, pachetele şi banii trimişi de părinţi nu compensează comunicarea şi afectivitatea unui părinte.

„Părinţii nu asistă la dezvoltarea copiilor lor, pierd nişte etape, se creează o prăpastie între copii şi părinţi şi nu mai reuşesc să aibă o comunicare normală”, a precizat un psiholog şcolar.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
10.6 °
10.5 °
93 %
4.6kmh
100 %
mie
11 °
J
10 °
vin
8 °
S
14 °
D
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cam așa e și prin țară, am vrea și cu unii și cu alții, să fie bine, să nu fie rău.

EDITORIAL

Rezultatul alegerilor de duminică demonstrează fără echivoc că ne aflăm în fața unui moment istoric, dar nu din categoria celor pe care îl clamează...

EPIGRAMA ZILEI

Când vin seara târzior Și intru-n dormitor sfios Ea croșetează de zor Un ochi pe față… doi pe dos! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...