miercuri, mai 7, 2025
AcasăLocal BT„Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, la Teatrul Vasilache

„Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, la Teatrul Vasilache

În zi de alegeri și de referendum, dar și în prag de vară, Teatrul pentru copii și tineret „Vasilache” a găzduit premiera piesei „Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele”, de Matei Vişniec, în regia artistică a lui Aurelian Bălăiţă.

Defazată ca timp, premiera a avut loc duminică, deşi fusese programată de mai multe ori, pentru că, în paralel, la Suceava, au loc Zilele teatrului „Matei Vişniec”. Dramaturgul a încercat să abată atenţia de la neconcordanţa titlului piesei cu vremea de afară, unde se înregistrau 25°C, susţinând că „despre moarte se poate vorbi toată viaţa”.

Acesta a susţinut că, deşi alegerile şi referendumul l-au prins pe plaiurile natale, a votat în Franţa, prin procură, prin intermediul soţiei, lucru interzis de legislaţia electorală română.

Revenind la spectacol, aceasta prezintă aventurile unui om de zăpadă în căutarea Soarelui pentru a-l ruga pe acesta să nu-l topească. Pe drum, acesta se întâlnește cu o serie de personaje cu împărtăşește valorile supreme, precum iubirea, generozitatea, dar în special sacrificiul pentru ceilalți. Piesa, una un pic cam filosofică pentru target-ul Teatrului „Vasilache”, a fost bine primită de public, chiar dacă cei mici au recunoscut că au înţeles destul de greu mesajul autorului. De altfel, după prima reprezentație, Matei Vișniec a intrat în dialog cu cei mici și i-a întrebat dacă li se pare o piesă tristă sau una veselă, iar părerile au fost împărţite.

Dramaturgul a fost răsplătit de către municipalitatea botoșăneană cu o diplomă de „excelență în artă”, iar din partea Teatrului „Vasilache” a primit titlul de „director onorific”.

Din distribuţia piesei au făcut parte actorii: Andrei Iurescu (Omul de zăpadă), Florin Iftode (Corbul), Andreea-Elena Popovici (Rândunica), Geanina Alecsoaie (Mugurii şi Castorul), Alin Gheorghiu (Iepurele), Marius Rusu (Lupul şi vocea Soarelui), Aurica Dobrescu (Marmota) şi Anamaria Chelaru (Veveriţa). Scenografia îi aparţine lui Mihai Pastramagiu, iar muzica lui Radu Ştefan.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie puternică
10.5 ° C
10.6 °
9.4 °
95 %
2kmh
100 %
mie
11 °
J
10 °
vin
12 °
S
13 °
D
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cam așa e și prin țară, am vrea și cu unii și cu alții, să fie bine, să nu fie rău.

EDITORIAL

Rezultatul alegerilor de duminică demonstrează fără echivoc că ne aflăm în fața unui moment istoric, dar nu din categoria celor pe care îl clamează...

EPIGRAMA ZILEI

Când vin seara târzior Și intru-n dormitor sfios Ea croșetează de zor Un ochi pe față… doi pe dos! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...