vineri, mai 2, 2025
AcasăLocal BTJustiția dă liber la revizuirea prețurilor stabilite prin licitații

Justiția dă liber la revizuirea prețurilor stabilite prin licitații

Prețurile contractelor de achiziție publică ar putea fi revizuite și în funcție de scumpirea unor materii prime, materiale sau a altor produse care influențează prețul ofertei, precum și de creșterea salariului minim. Dacă decizia va fi definitivă, aceasta va duce fie la o puzderie de acte adiționale a contractelor deja încheiate de autoritățile publice, fie la o reziliere masivă a unor contracte aflate deja în derulare.

S-a ajuns în această situație, după ce, la sfârșitul lunii iulie, magistrații Curții de Apel București au dat câștig de cauză, în primă instanță, Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții (ARACO) și unui grup de constructori (Hidroconstrucţia, Aedificia Carpaţi, Energomontaj, Iridex Group Plastic şi Geiger Group România), care au cerut anularea instrucțiunii 1/2019 a președintelui Agenției Naționale pentru Achiziții Publice (ANAP) prin care erau abrogate mai multe prevederi, printre care și aceea că pot fi asimilate situațiilor imprevizibile ce determină actualizarea prețului contractului și creșterea prețurilor unor materii prime, materiale sau produse.

Procesul a fost deschis și împotriva Ministerului Finanțelor Publice, dar acesta a fost scos din cauză după numai două termene pe motivul „lipsei calității procesuale active”.

Dacă decizia va rămâne definitivă, atunci când indicii preţurilor produselor şi serviciilor care fac obiectul achiziției publice înregistrează o creştere de peste 5% faţă de evoluţia generală a inflaţiei, sumele din contract vor fi actualizate. Totuși, mai trebuie spus că modul de actualizare ar trebui să fie stabilit prin procedura de achiziție publică derulată de către autoritatea contractantă și nu ulterior semnării contractelor ferme.

În ultimii ani, mai multe firme de construcții din județ au solicitat actualizări ale prețurilor, dar care au fost refuzate. Așa s-a ajuns la rezilieri de contracte sau la trenarea unor lucrări publice care ar fi trebuit să fie gata de luni sau chiar ani de zile.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
17.7 ° C
18.9 °
17.6 °
38 %
2.2kmh
5 %
vin
24 °
S
26 °
D
28 °
lun
15 °
mar
9 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O piedică în calea uitării. Ca să nu mai zică cineva că nu-i iubim pe politicienii care ne reprezintă.

EDITORIAL

Când am început, în urmă cu aproape 5 ani, colaborarea cu „Monitorul de Botoșani”, m-am gândit că aceasta nu o să dureze mai mult...

EPIGRAMA ZILEI

Trebuie eliminați Urgent și pe orice cale Urșii din Munții Carpați Și șacalii din ... Bucale! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...