luni, mai 5, 2025
AcasăLocal BTGabriel Hârtie - "Toţi ne dorim să nu mai avem atât de...

Gabriel Hârtie – “Toţi ne dorim să nu mai avem atât de mulţi copii într-o sală de clasă”

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a transmis la Ministerul Educaţiei proiectul planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2021 – 2022. Proiectul a fost refăcut, după ce ministrul Educației a decis ca numărul de elevi în clasele de început de ciclu, în învăţământul liceal cu frecvență – zi, să scadă. Astfel, pentru filiera tehnologică și învățământul profesional, inclusiv dual, precum şi pentru filiera vocațională – profil sportiv, teologic, pedagogic şi învățământul liceal de artă numărul elevilor a fost redus de la 28 la 24. Clasele pentru filiera teoretică vor avea câte 26 de elevi, nu 28 ca până acum.

Scăderea numărului de elevi în clasă a fost o măsură bună, în condiţiile în care acest lucru este cerut de mulţi ani de elevi, cadre didactice şi părinţi. Mai mult, prin prisma noilor reglementări, a crescut şi numărul de clase a IX-a în planul de şcolarizare.

În acest an avem 150 de clase a IX-a, iar din toamnă vom avea 137. În mod normal, ar fi trebuit să reducem 37 de clase, respectiv să avem 113 de clase, dar modificarea vizând reducerea numărului de elevi dintr-o clasă a venit în sprijinul şcolilor. De la 37 de clase care urmau să nu se mai regăsească în sistem, am ajuns la 13, ceea ce este un lucru bun. E în avantajul şcolilor, dar în primul rând al copiilor pentru că toţi ne dorim să nu mai avem atât de mulţi copii într-o sală de clasă”, a declarat Gabriel Hârtie, inspector şcolar general.

Reducerea numărului de clase a IX-a este impusă de numărul elevilor

În acest an şcolar, numărul elevilor din clasa a VIII-a este cu 1.100 mai mic faţă de cel de anul trecut. „Este prima generaţie care a făcut clasa pregătitoare, an în care nu a fost obligatorie înscrierea copiilor în clasa pregătitoare şi s-a creat acest decalaj de peste o mie de copii, decalaj care impune o reducere a numărului de clase a IX-a”, a explicat inspectorul şcolar general.

Atunci când scade numărul de clase apar şi restrângeri de activitate, deoarece planul de şcolarizare se raportează la numărul elevilor.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
13.7 ° C
13.8 °
13.3 °
95 %
2.5kmh
64 %
lun
21 °
mar
13 °
mie
10 °
J
12 °
vin
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să lămurim de la început pe ce parte parcăm.

EDITORIAL

În mod normal și firesc, un jurnalist ar trebui să vină în fața cititorilor lui cu informații pragmatice, precise și clare, cu personaje autentice,...

EPIGRAMA ZILEI

Trebuie eliminați Urgent și pe orice cale Urșii din Munții Carpați Și șacalii din ... Bucale! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...