miercuri, aprilie 30, 2025
AcasăNaționalDe ce a fost România retrogradată de la „democrație deficitară” la „regim...

De ce a fost România retrogradată de la „democrație deficitară” la „regim hibrid”

România a devenit singura țară membră UE clasificată ca „regim hibrid”, asemeni Turciei și Serbiei, ca urmare a uneia dintre cele mai accentuate prăbușiri ale indicatorilor democratici înregistrate în 2024 în clasamentul global întocmit de Economist Intelligence Unit (EIU), scrie presshub.ro.

Prăbușirea indicatorilor EIU reflectă eșecul de durată al instituțiilor statului român – printre ele, SRI, SIE, DGIA, DGPI – de a veghea la protejarea securității naționale a României, care a atins un maximum de vulnerabilitate în timpul prezidențialelor din 2024, scrie Emilia Șercan într-o analiză în PressOne.

Primele semne ale eroziunii instituțiilor-cheie de securitate națională au apărut în urmă cu un deceniu: între timp, o pseudo-elită, de regulă instruită în universități militarizate, a împânzit structurile de guvernare, nodurile de putere politică și instituțiile cu rol de supraveghere și reglementare.

Ascensiunea candidatului Călin Georgescu nu a făcut decât să expună, pe scena internațională, eșecul instituțiilor finanțate de cetățeni cu misiunea de a proteja stabilitatea politică și instituțională a României.

La capătul acestui îndelungat proces de declin democratic, România de clasează în Indexul Democrației 2024 în urma Moldovei, Albaniei, Serbiei și Ungariei.

România a fost retrogradată de la „democrație deficitară” la „regim hibrid” în Indexul Democrației pentru 2024, realizat de Economist Intelligence Unit (EIU)* și lansat săptămâna trecută.

Țara noastră a coborât 12 poziții – una dintre cele mai mari scăderi din întregul clasament -, principalul motiv indicat în raport fiind „anularea controversată” și „în circumstanțe neclare” a alegerilor prezidențiale din 2024. Motivația Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a turului II este considerată „șubredă”, luată pe baza unor „rapoarte obscure ale serviciilor de informații privind interferența Rusiei în alegeri”, în care „dovezile au fost, în cel mai bun caz, discutabile”.

Articolul integral, în PressOne.ro

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
14.4 ° C
14.6 °
14.4 °
71 %
1.6kmh
97 %
mie
25 °
J
22 °
vin
19 °
S
24 °
D
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când le spui românilor că trebuie să dea bani, e activitate periculoasă, de aia măsurile de siguranță.  

EDITORIAL

Cei care, la sfârșit de săptămână, au avut drum prin Parcul Eminescu, au putut observa că dinozaurii sunt pe picior de plecare. După câteva...

EPIGRAMA ZILEI

După ce-ai căpătat postul, Un an îl critici pe fostul, Patru ani te plimbi pe-afară Și în rest, multă gargară...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...