miercuri, mai 7, 2025
AcasăNaționalContestaţie depusă pentru anularea alegerilor

Contestaţie depusă pentru anularea alegerilor

Curtea Constituțională a înregistrat o contestație privind anularea alegerilor pentru funcția de președinte a României din data de 4 mai, a anunțat instituția într-un comunicat de presă.

CCR nu precizează cine a depus contestația și nici motivele invocate pentru a anula scrutinul în urma căruia Nicușor Dan și George Simion s-au calificat pentru turul 2 din 18 mai.

Cererea se va judeca în această săptămână, dar data exacta nu a fost stabilită de către Curtea Constituțională.

„Nu s-a stabilit încă un termen însă cel mai probabil se va lua în discuție spre sfârșitul săptămânii”, precizează CCR.

Care este procedura legală

Potrivit calendarului alegerilor prezidenţiale, în termen de cel mult trei zile de la încheierea votării, cel mai târziu la data de 6 mai, ora 24:00, se pot formula cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală. Acestea pot fi depuse de partidele politice, alianţele politice sau electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale reprezentate în Consiliul Minorităţilor Naţionale şi candidaţii care au participat la alegeri. Cererea, temeinic motivată şi însoţită de dovezile pe care se întemeiază, este adresată Curţii Constituţionale.

Pe 8 mai, Biroul Electoral Central va înainta către Curtea Constituţională procesul-verbal, împreună cu procesele-verbale de constatare şi centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale judeţene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti, biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate şi birourile electorale ale secţiilor de vot.

După primirea dosarului de la Biroul Electoral Central şi soluţionarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală, CCR validează alegerile şi publică rezultatul acestora în mass-media şi în Monitorul Oficial.

Cel mai târziu la data de 9 mai se vor aduce la cunoştinţă publică prenumele şi numele celor doi candidaţi care vor participa la al doilea tur de scrutin, precum şi a datei alegerilor.

Pe 9 mai începe campania electorală pentru al doilea tur de scrutin.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
13.8 ° C
13.9 °
12.2 °
94 %
1.6kmh
100 %
mar
14 °
mie
13 °
J
12 °
vin
11 °
S
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În sfârșit s-au făcut secții de votare pentru cei care nu mai sunt printre noi, dar încă sunt în registrul electoral.

EDITORIAL

Când justiția începe să miroasă a tocmeală, ceva e profund stricat în sistemul care ar trebui să fie stâlpul dreptății într-o societate. Ultimul caz...

EPIGRAMA ZILEI

E ziua-n care Nu scot mașina din parcare Pentru că un neterminat De vreo trei ore m-a blocat...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...