Românii din diaspora au la dispoziție trei zile pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2025. Primele secții de votare se deschid de joi seară, la ora 22:00, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă. Secțiile de votare se vor închide duminică la ora 21:00 a României, nu la ora 21:00 locală.
Față de alegerile trecute (din 2024, de exemplu), când românii din diaspora puteau vota până la ora locală 21:00, Guvernul a modificat această prevedere, iar acum secțiile de votare din străinătate pentru alegeri prezidențiale 2025 se vor închide duminică la ora 21:00 a României. La fel s-a întâmplat și la primul tur al alegerilor prezidențiale 2025, din 4 mai.
15 secţii de votare în plus
Pentru a asigura condiții optime de vot cetățenilor români din diaspora, la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, au fost înființate 965 de secții de votare în străinătate, cu 15 secții de votare mai multe decât în cazul alegerilor prezidențiale și parlamentare desfășurate în anul 2024.
Instituția precizează că alegătorii aflați în străinătate pot vota la orice secție de votare organizată în afara țării. Pentru a asigura condiții optime de vot cetățenilor români din diaspora, la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, au fost înființate 965 de secții de votare în străinătate, având la bază propunerile formulate de Ministerul Afacerilor Externe, cu 15 secții de votare mai multe decât în cazul alegerilor prezidențiale și parlamentare desfășurate în anul 2024.
Prin modificarea programului de vot pentru ziua de duminică, 18 mai, vor fi afectați românii din majoritatea statelor lumii. Nu vor fi afectați cei care vor vota din Grecia, Bulgaria sau Republica Moldova, de exemplu, state cu același fus orar ca al României.
Alegătorii din diaspora votează pe parcursul a trei zile la al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2025:
- vineri, 16 mai, și sâmbătă, 17 mai – secțiile de votare din străinătate pentru alegerile prezidențiale 2025 se deschid la ora locală 7.00 și se închid la ora locală 21.00;
- duminică, 18 mai – votarea începe la ora locală 7.00 și se încheie la ora locală a României 21.00.
Acte necesare pentru românii care votează în străinătate
Românii care vor să voteze la alegerile prezidențiale 2025 în străinătate au nevoie de unul dintre următoarele documente:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- paşaportul simplu;
- paşaportul simplu electronic;
- paşaportul simplu temporar;
- în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Cum poți afla care este cea mai apropiată secție de votare
Secțiile de vot din străinătate pot fi găsite accesând acest link, unde poți căuta, după țară și oraș, cea mai apropiată secție de votare.
Aproape 1.000 de secții de vot în diaspora
Pentru alegerile prezidențiale 2025 în diaspora vor fi deschise 965 de secții de votare, pentru românii care se află în străinătate în ziua scrutinului, indiferent dacă au sau nu domiciliul sau reședința în afara țării.
Cele mai multe secții de votare sunt în Italia și Malta – 161, Spania – 147, Marea Britanie – 108, Franța și Principatul Monaco – 69, Republica Moldova – 64, SUA – 50, Belgia – 29, Țările de Jos – 23.
Comparativ cu localitățile în care au fost organizate secții de votare în străinătate la alegerile prezidențiale și parlamentare din anul 2024, pentru alegerile prezidențiale 2025, 29 de secții au fost relocate în localități sau zone apropiate, fie ca urmare a consultărilor cu reprezentanții comunităților de cetățeni români, fie pentru o mai bună acoperire a comunităților din diverse zone, în scopul facilitării accesului acestora la secțiile de votare, conform Ministerului Afacerilor Externe.
În cazul a cinci secții de votare din Franța, Marea Britanie și Spania vor fi utilizate adrese diferite pentru al doilea tur al alegerilor, față de primul tur (adresele modificate pot fi văzute în tabelul atașat mai sus).
Ministerul Afacerilor Externe a transmis că, la fel ca în cazul alegerilor din 2024, nu vor fi organizate secții de votare în următoarele zone:
- Afganistan (militarii români au fost retrași din teatrele de operațiuni),
- Rostov-pe-Don (oficiu consular închis),
- Odesa (activitatea oficiului consular este suspendată temporar),
- Sudan (activitatea misiunii este preluată de AR Addis Abeba),
- Venezuela (misiune închisă),
- Libia (misiunea este relocată la Tunis),
- Phenian (activitatea misiunii este temporar suspendată).