De marţi se propagă mii de postări cu informaţii false despre presupuse fraude la vot, reluarea alegerilor și incitare la proteste.
Rețelele sociale Facebook, Telegram, X și TikTok sunt inundate începând de marți cu mii de postări cu informații false. Este o campanie masivă de manipulare care preia acuzațiile nefondate ale lui George Simion de marți seară, cu informații false despre presupuse fraude la vot, reluarea alegerilor prezidențiale și incitare la proteste.
Campania se derulează pe toate marile rețele sociale, iar Meta, proprietarul Facebook, și Telegram refuză să elimine conținutul ilegal reclamat de autorități, potrivit informațiilor G4Media.
Singura care elimină conținutul ilegal este TikTok, rețeaua socială aflată sub o anchetă a Comisiei Europene.
Videoclipurile și postările de pe rețelele sociale se viralizează rapid, ajungând la milioane de vizualizări.
Printre narativele false promovate se numără și o campanie împotriva Franței și Republicii Moldova.
De asemenea, s-au viralizat petiții pentru anularea alegerilor și pentru retragerea cetățeniei române pentru cetățenii din Republica Moldova.
Ministerul Afacerilor Interne atrage atenția, într-un comunicat publicat ieri seară, asupra apariției, în spațiul online, a unor mesaje și materiale cu caracter manipulator, menite să inducă în eroare opinia publică în legătură cu desfășurarea procesului electoral. „MAI recomandă cetățenilor să consulte surse oficiale și verificate atunci când accesează sau distribuie materiale care nu se bazează pe niciun fel de dovezi. Reamintim că răspândirea, chiar și involuntară, a conținutului fals ori manipulator, inclusiv în scopul de a-l critica sau ironiza, poate contribui la propagarea sa. În acest context, încurajăm publicul să raporteze astfel de conținuturi direct pe platformele de socializare și să evite redistribuirea lor. Autoritățile române monitorizează constant evoluțiile în mediul online și colaborează activ cu parteneri interni și internaționali pentru a contracara campaniile de dezinformare. Ministerul Afacerilor Interne își reafirmă angajamentul pentru protejarea ordinii publice și a încrederii în procesul democratic. Subliniem faptul că procesul electoral s-a desfășurat în condiții de legalitate și transparență, iar evaluările observatorilor internaționali, inclusiv ale OSCE, au confirmat corectitudinea și integritatea acestuia”, se arată în comunicat.
Simion cere anularea scrutinului
Marți, într-un mesaj video transmis pe Facebook, Simion a anunțat că va cere Curții Constituționale anularea alegerilor prezidențiale.
Liderul AUR a acuzat guvernele R.Moldova și Franței de implicare în alegerile din România și cere audierea fondatorului Telegram. Acesta declarase că serviciile de informaţii franceze l-ar fi presat să suprime vocile care îl susţineau pe candidatul de extremă dreapta George Simion. Franţa a negat vehement acuzaţiile. Miliardarul rus Pavel Durov a anunțat că este dispus să vină să depună mărturie.
„Vom acționa pe căile legale și intern și internațional. Pentru motivele menționate în decizia CCR din decembrie 2024, eu, ca și competitor electoral, voi scrie CCR și voi cere anularea alegerilor”, a declarat George Simion.
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a anunțat, marți seara pe X, că este gata să vină să depună mărturie. „Sunt gata să vin și să depun mărturie dacă asta ajută democrația românească”, a scris Durov, care a distribuit o postare a lui George Simion.
CCR analizează mâine solicitarea liderului AUR
Curtea Constituțională a primit, prin intermediul poștei electronice, un înscris, în formă scanată, intitulat „Cerere de anulare a alegerilor”, la care au fost atașate mai multe anexe. Cererea este semnată olograf, în copie, de liderul AUR, George Simion. Liderului AUR i s-a comunicat că trebuie să depună cererea și în original.
Cererea formulată urmează să fie dezbătută în ședința Curții Constituționale din data de 22 mai 2025, ora 10:00.