Curtea Constituțională a României (CCR) a anunțat miercuri, într-un comunicat de presă, că cererea liderului AUR, George Simion, în care acesta a solicitat anularea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, va fi dezbătută într-o ședință de mâine, 22 mai, la ora 10:00. Instanța a constatat că cererea a fost depusă în copie și i-a cerut lui Simion să o semneze olograf.
Ulterior, CCR a transmis că, în eventualitatea respingerii cererii de anulare a alegerilor, va organiza ședința solemnă pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor la ora 12:00.
Curtea Constituțională a revenit miercuri cu un comunicat de presă în care precizează că „a primit procesul-verbal al Biroului Electoral Central pentru al doilea tur de scrutin, împreună cu procesele-verbale de constatare și centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București, biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale secțiilor de votare”.
„În considerarea art.52 alin.(3) din Legea nr.370/2004 pentru alegerea Președintelui României, «soluționarea cererii [de anulare a alegerilor] de către Curtea Constituțională se face până la data prevăzută de lege pentru aducerea la cunoștința publică a rezultatului alegerilor»”, mai scrie în comunicat.
În consecință, Curtea Constituțională a fixat termen de judecată pentru cererea de anulare a alegerilor pentru joi, la ora 10:00.
„În eventualitatea respingerii cererii de anulare a alegerilor, Curtea Constituțională va organiza ședința solemnă pentru confirmarea și validarea rezultatului alegerilor pentru funcția de Președinte al României în data de 22 mai 2025 ora 12:00”, la Sala de ședinţe publice „Alexandru Ioan Cuza” de la Palatul Parlamentului, a precizat CCR.
Sesizarea lui George Simion, prin care acesta contestă rezultatele turului doi al alegerilor prezidenţiale, fusese înregistrată miercuri la Curtea Constituţională.
Acuzațiile lui Simion
George Simion a anunțat marți seară că formațiunea sa va contesta la Curtea Constituțională a României rezultatul alegerilor prezidențiale de duminică, scrutin pierdut de Simion în fața lui Nicușor Dan.
„Vreau să vă anunţ că, aşa cum Călin Georgescu a fost scos pe nedrept din competiţia electorală şi alegerile au fost anulate de CCR, nejustificat, care nu se baza pe dovezi, noi vom contesta la Curtea Constituţională alegerea lui Nicuşor Dan, din exact aceleaşi motive pentru care ei au anulat alegerile în decembrie. Nu pentru a fi preşedinte m-am înscris la sfârşitul lunii martie în această competiţie, ci pentru a restabili dreptatea”, spunea Simion, într-un mesaj video pe pagina sa de Facebook.
Simion a acuzat, fără a furniza dovezi, că „voturile moldovenilor” au fost cumpărate.
„100 de milioane de euro a fost bugetul alocat în Republica Moldova, numai pentru turism electoral și pentru cumpărarea voinței românilor basarabeni care au fost diabolizați pe nedrept în ultima săptămână. Pentru că au folosit resurse administrative ale unui alt stat, ca să anuleze alegerile. Pentru că persoane decedate au votat la scrutinul din 18 mai și niciun calcul din lume nu ne poate arăta că peste 11.500.000 de români au fost la vot”, a acuzat Simion.
Liderul AUR a cerut inclusiv audierea în România a fondatorului Telegram, Pavel Durov.
„Rețelele de socializare au fost manipulate și algoritmii au fost folosiți în direcția influențării cetățenilor români. Mărturia creatorului Telegram în care spune că guvernul francez a intervenit pentru cenzurarea vocilor noastre în această perioadă este grăitoare și cer audierea creatorului Telegram înainte ca aceste alegeri să fie declarate valide”, a mai afirmat Simion marți seară.
La scurt timp, șeful Telegram a venit cu un răspuns pe rețeaua de socializare X.
„Sunt gata să vin și să depun mărturie dacă asta ajută democrația românească”, a scris Pavel Durov, în mesajul său.