vineri, iulie 11, 2025
AcasăNaționalEuropa extremelor – peste 60 de partide extremiste se află în parlamentele...

Europa extremelor – peste 60 de partide extremiste se află în parlamentele statelor europene

Pentru prima dată în mai bine de 10 ani, Comisia Europeană s-a confruntat cu o moțiune de cenzură, depusă de europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea. Deși moțiunea a fost respinsă clar, cu o majoritate de 360 de voturi împotrivă, simpla existență marchează o voce tot mai importantă pe care extremele, în special de dreapta, o obțin la nivel european.

Potrivit PressHub, aproape în fiecare țară din UE există partide de extremă dreapta în parlamentele naționale, iar extrema stângă nu se lasă mai prejos, având o prezență importantă în Grecia sau Irlanda.

Anul 2025 a reconfirmat tendința europenilor de a se deplasa către extreme. Germania a fost cap de afiș la începutul anului în timpul alegerilor parlamentare, când AfD (Alternativa pentru Germania), partidul de extremă dreapta, a obținut un scor istoric de 20%, clasându-se pe locul 2.

În Polonia, candidatul de centru pro-european, Rafał Trzaskowski, a pierdut împotriva lui Karol Nawrocki, candidatul eurosceptic susținut de partidul PiS, aflat la guvernare în perioada 2015-2023.

Votul pentru extreme nu mai este o excepție 

Tendința de vot pentru extreme s-a resimțit și în Parlamentul European, unde grupuri mai apropiate de centrul ideologic, precum Renew sau Verzii, au pierdut mandate în noul legislativ.

La alegerile europene din 2024, extrema dreapta a avut performanțe atât de notabile, încât au apărut 2 noi grupuri parlamentare: Patrioții pentru Europa, condus de Jordan Bardella, președintele Frontului Național din Franța (84 de mandate) și ESN (25 de mandate), în frunte cu AfD.

De asemenea, au obținut mai multe mandate ECR (78 de la 69 de mandate), formațiunea din care fac parte AUR sau Fratelli d’Italia, partidul primei ministre  Giorgia Meloni, sau LEFT (46 de la 37 de mandate), grupul de extremă stângă.

În țările UE sunt 63 de partide de extremă dreapta și stânga (vezi tabel mai jos) în legislativele naționale. Toate aceste partide fac parte din grupurile europene LEFT, ECR, ESN sau Patrioții pentru Europa.

Eticheta de extremă” nu este totuși bătută în cuie, toate aceste partide fiind foarte diferite în ideologii, programe și convingeri. Partidele de extremă dreaptă găsesc un numitor comun în euroscepticism și în general toate acestea se definesc prin comparație cu partidele de centru.

Cele mai mari procente ale partidelor de extremă în parlamentele naționale sunt deținute de Fidesz (Ungaria) – 57,27%, PiS („Lege și Justiție” – Polonia) – 35,8% FPO (Austria) – 31%, Fratelli d’Italia (Italia) – 30,5%, ANO („Acțiunea Cetățenilor Nemulțumiți” – Cehia) – 29,8%, AKEL („Partidul Progresist al Poporului Muncitor” – Cipru) – 26,8%, Chega (Portugalia) – 26% și Frontul Național (Franța) – 24,6%. Alte state cu procente însemnate ale extremelor în legislative sunt Irlanda, Spania, România și Slovacia.

Extrema dreapta reușește să guverneze în Europa

Extrema dreapta este de departe cea mai votată. Din cele 63 de partide, 44 sunt de extremă dreapta. În Ungaria, Slovacia, Cehia, Italia, Bulgaria, Belgia, și până recent în Olanda, partidele de extremă dreapta au reușit să ajungă în guvern și chiar să dea prim-miniștri.

De asemenea, guvernul din Suedia este susținut de un partid de extremă dreapta (SD – „Democrații Suedezi”), fără să facă parte din coaliția de guvernare.

Extrema stângă nu este de neglijat

De partea partidelor de extremă stângă, doar în Spania au ajuns să participe la guvernare, cum este cazul Sumar Independent, dar și partidele EH Bildu al bascilor care sprijină guvernul în parlament.

În Irlanda partidul Sinn Fein și Grecia partidul Syriza sunt de asemenea partide de extremă stângă, care obțin procente importante în alegerile naționale.

Partide care se revendică de la ideologia marxistă au reușit să între în parlamentele din Cipru („Partidul Progresist al Poporului Muncitor” – AKEL), Grecia („Partidul Comunist al Greciei” – KKE) sau Portugalia („Partidul Comunist Portughez” – PCP).

Malta rămâne singura țară din UE unde partidele de extremă dreapta nu și-au făcut loc în parlamentul național.

Extremele vor continua să aibă o voce puternică în Europa

România reușește să se evidențieze într-un grup „select” de state care are cel puțin trei partide extremiste în Parlament, cum este cazul Bulgariei, Cehiei, Ciprului, Greciei, Italiei, Spaniei, Portugaliei și Slovaciei. AUR, SOS și POT, deși cele două din urmă au pierdut majoritatea parlamentarilor, însumează peste 30% din legislativ.

În România, extrema dreapta este într-o continuă ascensiune. Ultimul sondaj INSCOP arată că AUR a reușit să ajungă la 40,5% din intenția de vot, mai mult decât PSD și PNL la un loc.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
15 ° C
15.6 °
14.4 °
90 %
2kmh
58 %
J
15 °
vin
24 °
S
27 °
D
31 °
lun
34 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă eşti polivalent, îţi încarci gratis bolidul. Cine ştie cunoaşte.

EDITORIAL

Având în vedere proporțiile dezastrului în care a ajuns să se scalde România, e evident că nu doar elevii bursieri, profesorii și directorii de...

EPIGRAMA ZILEI

Ești o binecuvântare Ce mi-a fost dată în cale Și de-aceea-mi doresc tare Să fiu ramul … frunzei tale!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...