vineri, iulie 18, 2025
AcasăNaționalElena Udrea scapă de închisoare

Elena Udrea scapă de închisoare

Fostul ministru al Turismului Elena Udrea, condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute, va fi eliberată condiționat, după ce a executat 3 ani și 10 luni de închisoare, a decis joi Tribunalul Prahova. Decizia instanței este definitivă.

„Era încrezătoare că vom avea o soluție pozitivă. Va fi pusă în libertate în scurt timp. Se încheie acest coșmar al doamnei Udrea și al fetiței doamnei Udrea”, a declarat Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, la Antena3 CNN.

Fostul ministru se află în Penitenciarul Târgșor din 6 iunie 2022, după extrădarea din Bulgaria.

Prin decizia de joi, Tribunalul Prahova a menținut decizia din 1 iulie a Judecătoriei Ploiești, de eliberare condiționată a Elenei Udrea, în vârstă de 51 de ani.

Potrivit instanței, executarea condamnării a început la data de 16.06.2022 și urma să expire în termen la data de 28.08.2027, ca urmare reducerii arestului preventiv și a perioadei efectuate în Costa Rica și Bulgaria.

Elena Udrea a stat în închisoare 3 ani și 10 luni

Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute și a fost obligată să achite 9 milioane de lei prejudiciu către stat. Deși a declanșat proceduri de executare silită, ANAF nu a reușit să recupereze suma. În urmă cu doi ani, instituția anunța că a recuperat doar 1% din această sumă.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată în 2015 şi condamnată definitiv în iunie 2018 în dosarul cunoscut publicului drept „Gala Bute”, însă ea a fugit înainte de pronunţarea sentinţei, fiind depistată şi încarcerată în Costa Rica.

Ulterior, în decembrie 2018, Curtea Constituţională a decis că nu a fost respectată legea atunci când au fost constituite completurile de 5 judecători de la această instanţă. Astfel, condamnările din dosarul „Gala Bute” au fost suspendate, Udrea a fost eliberată din arestul din Costa Rica şi s-a întors în România.

În aprilie 2022, în baza unei decizii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, Instanţa Supremă a respins contestaţia în anulare depusă de Elena Udrea şi a confirmat condamnarea la şase ani închisoare. Elena Udrea a fugit în Bulgaria, însă a fost prinsă şi trimisă în ţară.

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care îl conducea.

Sumele obţinute, au arătat anchetatorii, au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri şi servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizaţia Bucureşti a PDL şi Rudel Obreja).

Udrea a mai fost acuzată că a determinat alţi funcţionari din minister să îşi încalce atribuţiile cu prilejul achiziţiei de servicii de publicitate la Gala Bute, prejudiciind bugetul instituţiei şi creând un folos necuvenit pentru Rudel Obreja.

„A avut o conduită constant pozitivă”

Fostul ministru din cabinetul Boc a dat dovezi temeinice de îndreptare, nu a fost sancționată disciplinar și a avut o conduită constant pozitivă pe întreaga durată a executării pedepsei privative de libertate, și-a motivat decizia Judecătoria Ploiești privind admiterea cererii acesteia de liberare condiționată, potrivit Agerpres.

Instanța a precizat că din actele de la dosar rezultă că Elena Udrea a fost selecționată și repartizată la activități lucrative desfășurate în interiorul locului de deținere, acumulând un număr de 81 de zile considerate executate ca urmare a muncii prestate.

„Potrivit caracterizării întocmite de administrația locului de deținere, instanța a reținut că petenta-condamnată a avut o conduită constant pozitivă pe întreaga durată a executării pedepsei privative de libertate, manifestând o atitudine de respect față de normele instituționale, adaptându-se corespunzător mediului carceral și implicându-se activ în activitățile desfășurate în cadrul programelor de educație și asistență psihosocială”, au scris magistrații.

De asemenea, ei au afirmat că din activitatea Elenei Udrea „rezultă că persoana condamnată a dat dovezi temeinice de îndreptare, fiind propusă pentru liberare condiționată, cu mențiunea că sunt îndeplinite cerințele legale”.

Elena Udrea nu a fost sancționată disciplinar pe parcursul executării pedepsei și a fost recompensată în 16 rânduri, ultima recompensă fiind acordată la data de 16.05.2025, arată sursa citată.

De asemenea, instanța a menționat că are în întreținere o fiică minoră, față de care are obligații legale și morale de sprijin, creștere și educare.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie puternică
17.8 ° C
17.8 °
16.6 °
92 %
3.5kmh
100 %
J
18 °
vin
20 °
S
26 °
D
28 °
lun
32 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Apar tot mai multe semne că acuşi o să circulăm ca-n India.

EDITORIAL

România traversează o perioadă foarte dificilă, dar asta o știam deja. Practic, suntem încă în tranziție spre economia de piață funcțională; nimic nou sub...

EPIGRAMA ZILEI

Definiția lui, sare Din știutele tipare : Un individ oarecare Ce înșală la … cântare!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...