Vot final pentru alegerea preşedintelui

Peste 360.000 de botoşăneni sunt aşteptaţi duminică la urne să-şi aleagă preşedintele pentru următorii cinci ani. Ei au de ales între Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă. În primul tur, la urne s-au prezentat 153.173 de persoane, adică 41,67% din listele permanente ale judeţului. Atunci, candidatul PSD, Viorica Dăncilă, a obţinut 51.297 de voturi, adică 34,16%, în timp ce preşedintele în exerciţiu, Klaus Iohannis, a adunat 46.674 de voturi, respectiv 31,08%. Judeţul Botoşani a fost singurul din Moldova în care Dăncilă l-a învins pe Iohannis. La nivel naţional însă, scorul a fost categoric în favoarea lui Klaus Iohannis, care a depăşit-o pe Viorica Dăncilă cu 15 procente, 37,82% la 22,26%, adică 3.485.292 voturi la 2.051.275 voturi.

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, i-a convocat pe prefecţi şi pe membrii comisiilor tehnice judeţene pentru organizarea alegerilor prezidenţiale într-o videoconferinţă care a avut ca temă cel de-al doilea tur de scrutin, ce va avea loc duminică, 24 noiembrie.

„Numărul incidentelor electorale înregistrate în ziua de 10 noiembrie a scăzut. Mă bazez pe dumneavoastră şi mă aştept ca şi în turul 2 să fie o organizare bună”, a precizat ministrul de Interne, atenţionându-i pe prefecţi că „veţi avea monitorizare de la nivel central în fiecare judeţ, diferită faţă de turul întâi, monitorizarea însemnând susţinere şi sprijin pentru o bună comunicare, operativitate maximă şi găsirea unor soluţii adecvate, rapide, care să soluţioneze orice eveniment într-un mod operativ”.

Pregătiri în grafic pentru alegeri

Prefectul Dan Şlincu susţine că, la nivelul judeţului, toate pregătirile pentru scrutinul de duminică sunt în grafic. Buletinele de vot, ştampilele şi autocolantele sunt depozitate în Prefectură, sub sigiliu şi paza jandarmilor, urmând ca acestea să fie distribuite primarilor în cursul zilei de sâmbătă. Edilii vor preda materialele preşedinţilor secţiilor de votare, astfel că până sâmbătă seară, la ora 18:00, toate secţiile să fie pregătite pentru procesul electoral de duminică.

Sute de secţii de vot

În judeţul Botoşani au fost organizate 427 de secţii de vot. „Pentru cele 427 de secţii de votare, Inspectoratul de Poliţie Judeţean asigură paza pe 147 secţii de votare, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi pe 92 secţii de votare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pe 74 secţii de votare, Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Botoşani pe 109, iar celelalte cinci secţii de votare sunt asigurate în acest segment al pazei de Instituţia Prefectului (n.r. – Serviciul de Paşapoarte şi cel de Permise), Biroul Judeţean de Poliţie pentru Transporturi şi Biroul Judeţean pentru Imigrări”, a declarat prefectul Dan Şlincu.

Pentru turul doi, guvernul a alocat peste şase milioane de lei pentru cheltuielile cu personalul şi 390 de mii de lei pentru cele cu materiale. Indemnizaţiile brute ale preşedinţilor, vicepreşedinţilor secţiilor de vot şi ale operatorilor de calculator vor fi de 570 de lei, în timp ce cele ale membrilor secţiilor de vot vor fi de 300 de lei.

Condiţii speciale pentru diaspora

Votarea începe duminică, la ora 7:00 şi se încheie la ora 21:00. Prin excepţie, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12:00 şi se încheie la ora locală 21:00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locala 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în clădire îşi pot exercita dreptul de vot până cel mult la ora 23:59.

Program special la Evidenţa Populaţiei

Pentru botoşănenii a căror acte sunt expirate, serviciile de evidenţa populaţiei din judeţ vor avea un program special sâmbătă şi duminică. Astfel, sâmbătă ghişeele vor fi deschise până la ora 16:00, iar duminică între 7:00 şi 21:00. În ziua de duminică îşi vor putea preschimba buletinul cei care depun actele până la ora 10:00, iar cei care depun actele între 10:00 şi 19:00 vor primi cărţi de identitate temporare cu valabilitate de un an. După ora 19:00 doar se vor elibera cărţile de identitate în baza actelor depuse anterior.

Reguli pentru vot

Alegătorii votează separat în cabine închise, aplicând ştampila cu menţiunea „VOTAT” înăuntrul patrulaterului care cuprinde numele candidatului pentru care optează. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoţitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.

Alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate pot solicita urna mobilă, cel mai târziu în preziua votării.

După ce a votat, alegătorul are obligaţia de a introduce buletinul de vot în urnă.

Sunt nule buletinele de vot pe care nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei, buletinele de alt model decât cel legal sau pe care s-a aplicat ştampila „VOTAT” pe cele două patrulatere. În schimb, votul este valabil chiar dacă ştampila a depăşit limitele patrulaterului, opţiunea alegătorului fiind evidentă, inclusiv în situaţia în care ştampila este doar tangentă la un patrulaterul, dar nu-l atinge pe celălalt. Votul este valabil şi dacă ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletin sunt înscrise diverse menţiuni ale alegătorului, dar şi dacă ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată de mai multe ori în interiorul aceluiaşi patrulater.

Sunt considerate voturi albe buletinele pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”, iar acestea nu intră în calculul voturilor valabil exprimate.

Unde pot fi sesizate nereguli

Eventualele nereguli pot fi anunţate în primul rând preşedintelui secţiei de vot, apoi BEJ la numărul de telefon 0231/518.201, fax 0231/518.202 sau pe adresa de e-mail bejbotosani@bec.ro. De asemenea, conducerea BEJ Botoşani poate fi contactată la următoarele numere de telefon: 0733/099.361 (judecătorul Lăcrămioara Axinte, preşedintele BEJ), 0754/083.981 (judecătorul Geanina Tăutu, locţiitor al preşedintelui BEJ), 0785/200.056 (judecătorul Costel Aiftincă, membru al preşedintelui BEJ) şi 0786/583.523 (Andrei-Iulian Ţibuleac, reprezentant al Autorităţii Electorale Permanente).

BEJ funcţionează în cadrul Prefecturii, la parter.
Neregulile electorale pot fi sesizate şi la 112.

 

Deja ai votat!