Tribunalul Botoșani a redactat hotărârea prin care primarul Cosmin Andrei a fost condamnat în dosarul intentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Motivarea explică de ce un primar condamnat pentru corupție rămâne în funcție, cu pedeapsa amânată.
Primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a fost condamnat la un an de închisoare pentru fapte asimilate corupției, dar scapă de orice consecință reală.
Tribunalul Botoșani a decis, pe 29 aprilie 2025, că pedeapsa nu va fi aplicată imediat, ci amânată, invocând o serie de argumente care au stârnit controverse și ridicat semne de întrebare cu privire la coerența și fermitatea justiției în fața unor infracțiuni săvârșite de aleși locali.
Cosmin Andrei a fost trimis în judecată de DNA pentru că, în calitate de primar, i-a furnizat unei candidate apropiate subiectele unui concurs organizat de Primăria Botoșani pentru ocuparea unui post de consilier superior în cadrul Direcției de Impozite și Taxe Locale. Candidata a promovat concursul, a fost angajată, iar fapta a fost catalogată de instanță drept „de o gravitate deosebită”.
Cum descriu procurorii fapta
Potrivit rechizitoriului DNA, în 25 august 2021, Cosmin Andrei i-a oferit candidatei „în mod direct, informații nedestinate publicității, constând în variantele cu subiectele pentru proba scrisă, precum și extrasele din legi, reprezentând răspunsurile aferente subiectelor”.
Informațiile fuseseră primite de edil de la un membru al comisiei de concurs, director adjunct în cadrul Direcției de Taxe, care i le-a transmis la cerere.
A doua zi, pe 26 august 2021, a avut loc concursul. Candidata a trecut proba scrisă și interviul și a fost angajată în cadrul instituției. Scopul era clar – obținerea unui folos necuvenit pentru altă persoană, fapt ce s-a și produs.
Instanța – „Fapta este gravă”, dar nu suficient cât să fie aplicată pedeapsa
Judecătorii Tribunalului Botoșani nu au ignorat gravitatea situației. În motivarea sentinței, aceștia notează că „fapta afectează în mod serios prestigiul administrației publice locale” și că primarul „a dat dovadă de sfidarea celor mai elementare norme de respectare a valorilor sociale”.
Mai mult, instanța subliniază că prin acțiunea sa, Cosmin Andrei „a corupt funcționari publici implicați în derularea unui examen” și „a diminuat acut încrederea colectivității în organizarea și desfășurarea unui concurs public”.
Totuși, în aceeași hotărâre, se reține că „inculpatul nu a beneficiat personal de niciun avantaj material direct”, ci doar a ajutat o persoană „cu care se afla în relații apropiate”.
De asemenea, se notează că respectiva candidată „nu a obținut un punctaj foarte ridicat”, dar a fost declarată admisă, iar „ulterior, a demonstrat că are abilitățile necesare funcției”.
„A trecut prea mult timp și lumea a uitat”
Unul dintre argumentele-cheie pentru amânarea aplicării pedepsei a fost trecerea timpului. Instanța remarcă faptul că între data comiterii faptei (25 august 2021) și trimiterea în judecată (8 mai 2024) a trecut o perioadă lungă, care „a dus la estomparea ecoului public al faptei” și la „uitarea” acesteia din conștiința comunității.
„Este adevărat că, faţă de modalitatea de săvârşire a faptei (…), inculpatul Andrei Cosmin Ionuț a dat dovadă de sfidare (…) având ca rezultat o afectare majoră a funcţionalităţii normale a structurilor publice”, notează instanța. Dar imediat după, se precizează că „trecerea timpului” a diminuat „impactul public”, așa că pedeapsa nu se mai justifică.
Votat din nou în funcție – un alt argument al judecătorilor
Un element surprinzător în motivarea sentinței îl constituie apelul la „sprijinul comunității”. Magistrații notează că, deși dosarul a fost trimis în judecată în timpul campaniei electorale din 2024 și a avut parte de o „publicitate extremă” (n.r. – cu excepția <<Monitorului de Botoșani>> presa locală a evitat să atingă subiectul), Cosmin Andrei a fost reales primar cu o majoritate covârșitoare – 22.477 voturi, față de 9.752 ale următorului candidat.
„Această încredere publică în persoana inculpatului este de natură a forma convingerea instanței că inculpatul și fapta pe care acesta a săvârșit-o au un grad de pericol social mai redus”, se menționează în hotărâre.
Fabulos! Judecătorii apleciază că „aplicarea pedepsei ar fi excesivă”
Deși instanța a stabilit o pedeapsă de un an de închisoare, aceasta nu va fi aplicată. Aplicarea efectivă a fost amânată pe un termen de supraveghere de doi ani, timp în care Cosmin Andrei trebuie să respecte mai multe obligații – să se prezinte periodic la Serviciul de Probațiune, să anunțe orice deplasare mai lungă de cinci zile, să informeze autoritățile despre orice schimbare de domiciliu și de loc de muncă.
Judecătorii au considerat că „aplicarea unei pedepse cu executare ar fi disproporționată” și că „instanța trebuie să distingă între faptele care impun o condamnare promptă și cele care, deși grave, pot constitui o abatere singulară”.
„Condamnarea inculpatului cu suspendare sub supraveghere și cu obligativitatea prestării unei munci neremunerate în folosul comunităţii, ar avea un efect negativ, excesiv, în existenţa acestuia, fiind necesar să renunţe la profesia sa şi la locul său de muncă”, au notat judecătorii.
Judecătorii cred în reeducarea prin păstrarea funcției publice
Instanța consideră că „menţinerea inculpatului în comunitatea din care face parte este oportună”, și chiar „favorizează procesul de reeducare”. Conform motivării, faptul că acesta este „o persoană integrată în societate”, cu „un nivel ridicat de educație” și „o carieră apreciată” justifică păstrarea sa în funcția de primar.
Mai mult, „presiunea unui proces penal” și prezența constantă la termene de judecată sunt văzute ca dovezi ale unei conduite corecte și ale capacității de a înțelege gravitatea faptei.
Amânare nu înseamnă iertare
Deși pare că primarul scapă basma curată, instanța subliniază că amânarea aplicării pedepsei nu este o exonerare de răspundere penală. Cosmin Andrei se află sub supraveghere și, în cazul în care încalcă obligațiile sau comite o nouă infracțiune în următorii doi ani, pedeapsa cu închisoarea va deveni executorie.
Ce urmează
Decizia Tribunalului Botoșani nu este definitivă. DNA a declarat apel, iar cauza va fi rejudecată la instanța superioară. Până atunci, Cosmin Andrei rămâne în funcție, cu toate drepturile și atribuțiile unui primar în exercițiu.
Cazul său devine astfel emblematic pentru modul în care faptele de corupție sunt tratate de instanțele românești – condamnări fără consecințe reale, argumente bazate pe imagine publică și popularitate electorală, într-un sistem care, în teorie, ar trebui să funcționeze după litera legii, nu după simpatia comunității.
Rămâne de văzut dacă instanța de apel va menține aceeași linie blândă sau va da un semnal de fermitate într-un caz de corupție care, deși „cu pericol social redus”, subminează, totuși, încrederea în regulile democratice și în echitatea din sistemul public.
Pentru cei interesați, mai jos este prezentată in extenso motivarea sentinței.
Instanța de fond a reținut că fapta primarului este una de o gravitate deosebită, afectând „în mod serios prestigiul administrației publice locale”. Magistrații subliniază însă că inculpatul a avut o conduita sinceră pe parcursul procesului și nu are antecedente penale. Mai mult, a colaborat cu organele de anchetă și s-a prezentat la toate termenele de judecată, manifestând o atitudine cooperantă.
„Instanța reține că inculpatul nu a beneficiat personal de niciun avantaj material direct din fapta săvârșită, deși aceasta a fost comisă în favoarea unei persoane cu care se afla în relații apropiate”, se precizează în hotărâre. De asemenea, candidatul ajutat de inculpat „a promovat examenul fără a obține un punctaj foarte ridicat, dar suficient pentru a fi declarat admis”.
„Instanța nu poate omite faptul că a trecut un timp îndelungat de la săvârșirea faptei, care s-a petrecut la data de 25.08.2021, trimiterea în judecată a inculpatului făcându-se la data de 08.05.2024. or, conform art. 8 Cod procedură penală „Organele judiciare au obligația de a desfăşura urmărirea penală şi judecata cu respectarea garanțiilor procesuale şi a drepturilor părților şi ale subiecților procesuali, astfel încât să fie constatate la timp şi în mod complet faptele care constituie infracțiuni, nicio persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală, iar orice persoană care a săvârşit o infracțiune să fie pedepsită potrivit legii, într-un termen rezonabil”, acest „termen rezonabil” neputându-se confunda cu termenul de prescripție”, se arată în hotărâre. Instanța invocă și trecerea unui interval prea mare de timp duce la estomparea ecoului public al faptei, la „uitarea” ce intervine în conștiința publică.
„Este adevărat că, față de modalitatea de săvârșire a faptei, așa cum a fost descrisă anterior, se constată că inculpatul Andrei Cosmin Ionuț a dat dovadă de sfidarea celor mai elementare norme de respectare a valorilor sociale, având ca rezultat o afectare majoră a funcționalității normale a structurilor publice pe care le-a implicat în activitatea infracțională, prin coruperea funcționarilor publici implicați în derularea unui astfel de examen și, în consecință, o diminuare acută a încrederii pe care colectivitatea trebuie să o aibă în organizarea şi desfăşurarea unui astfel de examen”, se menționează în sentință.
Judecătorii recunosc că „frauda în procesul de selecție pentru ocuparea unui post de funcționar public, în care este implicat chiar primarul, reprezintă o încălcare serioasă a integrității sistemului democratic şi a principiilor care stau la baza funcționării transparente şi echitabile a administrației publice, această acțiune a inculpatului subminând încrederea cetățenilor în instituțiile locale şi amenințând buna guvernare într-un stat de drept, unde respectarea regulilor şi a eticii este fundamentală, acțiunile de fraudare a unui examen de ocupare a unui post de funcționar public trebuind să fie tratate de organele judiciare, cu cea mai mare seriozitate”.
Totuși, se menționează în hotărâre, instanța nu poate face abstracție de faptul că în cadrul comunității din care face parte și pe care o conduce, „inculpatul se bucură de un prestigiu deosebit, cea mai bună dovadă fiind faptul că, deși s-a bucurat de o publicitate extremă prin mass-media, iar dosarul a fost finalizat de către organele de urmărire penală și înaintat Tribunalului Botoșani în timpul campaniei electorale pentru alegerea primarului din anul 2024, fapt care, de asemenea, a fost reflectat în presă, comunitatea l-a investit cu toată încrederea, în condițiile în care l-a votat cu o majoritate covârșitoare pentru un nou mandat, obținând un număr de 22.477 voturi față de următorul candidat, care a obținut 9.752 voturi”.
„Tocmai această încredere publică în persoana inculpatului este de natură a forma convingerea instanței că inculpatul și fapta pe care acesta a săvârșit-o au un grad de pericol social mai redus. Nu mai puțin important este faptul că, pentru promovarea concursului, pentru care candidata avea răspunsurile doar la etapa scrisă, urma și o etapă orală, etapă ce a fost promovată de aceasta cu maximul de puncte. La fel de relevant este faptul că aceasta lucrează de mai bine de trei ani pe postul pentru care a dat concursul, ceea ce relevă faptul că are abilitățile necesare acestui post. Față de cele arătate mai sus, instanța consideră că pentru reeducarea inculpatului este necesară stabilirea unei pedepse cu închisoarea”, se precizează în motivarea sentinței.
În ceea ce privește modalitatea de executare a pedepsei, față de întreg probatoriul administrat în cauză, instanța apreciază că, la acest moment, nu se impune condamnarea inculpatului, ci doar stabilirea unei pedepse în sarcina acestuia, urmând ca aplicarea acestei pedepse să fie amânată.
„Pentru a ajunge la această apreciere, instanța se raportează la scopul final al aplicării unei pedepse şi anume, prevenția specială şi reeducarea infractorului, prin formarea unei atitudini de respectare a valorilor sociale ocrotite de norma penală şi a unei conduite corecte în societate. Gravitatea relativă a faptei, profilul socio-moral al inculpatului, faptul că acesta are un nivel ridicat de educație, dar şi lipsa antecedentelor penale, cariera acestuia, apreciată de instituția din care face parte, toate aceste aspecte, detaliate şi cu prilejul individualizării pedepsei, constituie argumente pentru care instanța apreciază că, la acest moment, menținerea inculpatului în comunitatea din care face parte este oportună, păstrarea acestuia ca primar în slujba cetățeanului este oportună şi favorizează procesul de reeducare a inculpatului”, se arată în sentință.
Ba mai mult, instanța apreciază că aplicarea acestei instituții a amânării aplicării pedepsei răspunde integral principiului proporționalității, creându-se astfel un echilibru între încălcarea valorii sociale ocrotite de norma de drept penal şi sancțiunea aplicată de stat, iar condamnarea inculpatului la acest moment ar părea disproporționată şi nejustificată.
„Condamnarea inculpatului cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei şi cu obligativitatea prestării unei munci neremunerate în folosul comunității, ar avea un efect negativ, excesiv, în existența acestuia, fiind necesar să renunțe la profesia sa şi la locul său de muncă. Mai mult decât atât, instanța apreciază că trebuie făcută o distincție între faptele care sunt, prin natura lor, de o gravitate care să impună condamnarea de o manieră promptă şi faptele care, deşi prezintă o anumită gravitate, nu reflectă un profil infracțional şi pot constitui o abatere singulară de la rigorile legii”, au mai menționat magistrații în hotărâre.
Tot cu privire la aplicarea efectivă a pedepsei, instanța se va raporta la scopul final al aplicării unei pedepse şi anume, reeducarea infractorului, formarea unei atitudini de respectare a valorilor sociale ocrotite de norma penală şi a unei conduite corecte în societate. Profilul socio-moral al inculpatului este de natură a releva capacitatea acestuia de a înțelege gravitatea faptei sale, iar lipsa antecedentelor penale, lipsa contactelor, ulterioare comiterii faptelor pentru care este trimis în judecată inculpatul, cu legea penală, faptul că este o persoană integrată în societate, precum şi faptul că inculpatul a suportat presiunea unui proces penal, sub amenințarea unei soluții posibile de condamnare, prezentându-se la fiecare termen în fața instanței, toate aceste aspecte pledează pentru evitarea condamnării inculpatului.
Legături surprinzătoare între judecător și primar
Un detaliu care a atras atenția este faptul că dosarul penal al primarului a fost repartizat judecătorului Adrian Murariu, fostul președinte al Judecătoriei Botoșani, același magistrat care i-a înmânat lui Cosmin Andrei certificatul de primar pentru cel de-al doilea mandat, în calitate de președinte al Biroului Electoral la alegerile locale din vara anului trecut.
Deși transferul lui Murariu de la Judecătorie la Tribunalul Botoșani a avut loc ulterior, coincidența este considerată cel puțin interesantă. Asta cu atât mai mult cu cât învestirea oficială în funcție în noul mandat al lui Cosmin Andrei a avut loc tocmai într-o sală de judecată de la Judecătoria Botoșani în care obișnuia să judece cauzele Adrian Murariu, lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată în istoria administrației locale. Mai mult, judecătorul care i-a înmânat certificatul de ales local i-a stabilit acum și pedeapsa.