luni, mai 12, 2025
AcasăPrima PaginăAdolescenții din Botoșani care nu mai stau pe margine. Ce i-a motivat...

Adolescenții din Botoșani care nu mai stau pe margine. Ce i-a motivat să iasă la vot

Pe TikTok se vorbește despre trenduri. Pe Insta, despre ce ai făcut în weekend. Dar pe 4 mai, în Botoșani, mii de adolescenți au făcut ceva ce nu dă bine în filtre, dar care contează mai mult decât un story: au votat pentru prima dată.

N-a fost cu baloane, muzică sau aplauze. A fost cu buletinul în mână, o semnătură tremurată și o ștampilă care părea mai grea decât orice examen. Pentru unii, a fost o bifă. Pentru alții, un moment de „gata, acum chiar sunt adult”. Dar pentru toți – o primă zi în care n-au mai stat pe margine.

Printre cei care şi-au exprimat pe 4 mai pentru prima dată opţiunea electorală se numără şi Gabriel Ştefan Leonte, în vârstă de 18 ani. „Eram cu mintea împrăștiată când am intrat în cabină”, mărturisește Gabriel. „Niciun candidat nu mi s-a părut perfect, dar am înțeles că e mai important să votez decât să aștept o variantă ideală. Votul nu e despre perfecțiune, e despre asumare”, povesteşte tânărul.

Pentru el, drumul spre urnă a fost o trezire. Nu una bruscă, ci una care a crescut odată cu discuțiile din familie, cu postările de pe rețelele sociale și cu sentimentul că tăcerea nu mai ajută. „Sincer, nu vreau să trăiesc într-o țară în care politicienii ne fură pe față, iar noi tăcem. Votul meu poate fi mic, dar e al meu. Și scuza cu ‘n-am timp’ chiar nu ține – durează 10 minute”, a mai spus Gabriel.

„A fost un moment important pentru mine”

Cristian Iscu, și el în vârstă de 18 ani, a trecut pentru prima dată pragul unei secții de votare și a fost uimit de simplitatea procesului.

„Am votat pentru prima dată. Nu știam exact cum funcționează procesul, dar am învățat totul direct acolo, pe loc și a fost surprinzător de simplu. Totul a durat doar 5 minute.

Ce mi-a atras atenția a fost că, în secția mea, eram înconjurat aproape doar de bătrâni și m-am întrebat unde sunt cei de vârsta mea. A fost un moment important pentru mine, pentru că mi-am dat seama cât de ușor e să îmi folosesc votul”, ne-a povestit Cristian.

„De mică mergeam cu părinții la vot”

Pentru Alexandra Fule, experiența a fost chiar mai specială. „Am făcut 18 ani chiar cu o zi înainte de alegeri”, spune cu zâmbetul timid al unei fete care simte că a trecut un prag simbolic. „De mică mergeam cu părinții la vot. De data asta, am fost eu cea care și-a pus ștampila”, mai spune Alexandra.

Secția de votare i s-a părut mai degrabă un loc solemn decât unul birocratic.

„Mi s-a explicat totul pas cu pas. Oamenii de acolo erau zâmbitori, păreau chiar recunoscători că venim și noi, tinerii. Singurul lucru care m-a deranjat a fost lipsa intimității – era doar o perdea, nu o cabină adevărată”, povesteşte tânăra.

Dar chiar și cu imperfecțiuni, gestul a contat. Pentru ea, pentru părinții care au privit-o cu mândrie, pentru generația care începe, încet-încet, să se ridice de pe margine.

„Cred că trebuie să fii informat despre fiecare candidat, dar nu de pe TikTok”

Pentru Marco Gabriel Dumitraciuc, experiența din 4 mai a fost a doua participare la vot. „A fost a doua oară când am votat. La 19 ani nu prea am experiență în politică, dar e dreptul nostru să votăm și e foarte important pentru țara noastră. Procesul a fost scurt, dar interesant”, spune tânărul.

Deși nu s-a regăsit în oferta electorală, a înțeles că abținerea nu schimbă nimic. „Nu prea mi-au plăcut candidații, dar decât să nu alegi deloc, mai bine alegi răul mai mic”, spune el, cu o sinceritate rară.

Marco recunoaște și superficialitatea unora dintre mesajele electorale: „Cred că trebuie să fii informat despre fiecare candidat, dar nu de pe TikTok, unde politicienii dau note la burgeri.” Deși încă își formează viziunea politică, știe că votul lui are valoare. Și că implicarea nu este opțională, ci un pas necesar spre o generație care nu mai acceptă circ în loc de soluții.

„Nu mai merge cu ‘lasă că nu contez’”

Georgiana Pavăl are şi ea tot 18 ani și spune că a fost influențată nu de discursurile candidaților, ci de conversațiile din online. „Pe social media se vorbește zilnic despre vot. Am simțit că nu mai pot rămâne neutră. A fost o experiență importantă și sper să fie începutul unui drum mai lung. Le spun tuturor prietenilor mei să voteze. Nu mai merge cu ‘lasă că nu contez’”, spune Georgiana.

De altfel, fenomenul e real. Tinerii nu mai votează doar „din obligație” sau pentru că le spun părinții. Se informează, compară, dezbat. Încă există neîncredere în politicieni – dar există și o sete de implicare, poate mai sinceră decât la alte vârste.

Nu toți adolescenții din Botoșani au mers la urne, dar cei aproape 11.000 care au făcut-o spun un lucru clar: generația nouă nu e apatică, ci doar aștepta un motiv să se ridice.

Într-o țară unde mulți adulți spun „oricum nu se schimbă nimic”, tinerii din 2025 vin cu o altă atitudine: „chiar dacă nu e perfect, trebuie să începem de undeva”.

📌 GHIDUL PRIMULUI VOT – Ce trebuie să știi dacă ai 18 ani și votezi pentru prima dată

✔️ Ce iei cu tine?

– Buletinul sau cartea de identitate (valabilă). Fără poză de profil, fără cod QR – doar actul clasic.

✔️ Unde votezi?

– La secția unde ești arondat cu domiciliul sau, dacă ești în alt oraș, la orice secție din țară (dar vei vota pe lista suplimentară).

✔️ Ce se întâmplă când ajungi acolo?

Dai buletinul operatorului.

Ţi se lipeşte un autocolant pe buletin și te treci pe lista electorală.

Primești buletinul de vot și ștampila.

✔️ Cum votezi?

– Intră în cabină, pune ștampila pe pătratul candidatului ales și împăturește foaia cu ștampila la interior. Introdu-o în urnă.

✔️ Cât durează totul?

– 5–10 minute. Mai puțin decât să-ți alegi un film pe Netflix.

❗Nu uita:

– Nu ai voie să fotografiezi buletinul de vot.

– Nu poți vota în locul altcuiva.

– Dacă greșești, poți cere un nou buletin – o singură dată.

– Alexandru GHEORGHICA

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
1.8 ° C
4.6 °
1.7 °
94 %
1.8kmh
2 %
lun
15 °
mar
14 °
mie
16 °
J
20 °
vin
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Bine măcar că are telefon, că restul se rezolvă.

EDITORIAL

În pragul turului al doilea al alegerilor prezidențiale, România se află din nou într-un moment de cumpănă. Nu între două nume pe un buletin...

EPIGRAMA ZILEI

O întrebare încerc Să îți pun, confrate : Cum pot exista-ntr-un cerc …capete pătrate? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...