miercuri, iulie 2, 2025
AcasăPrima PaginăDosarul „Iazul cu apă furată” de la Mihai Eminescu trenează

Dosarul „Iazul cu apă furată” de la Mihai Eminescu trenează

Primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă este în centrul mai multor anchete penale. În timp ce scandalurile se adună, justiția întârzie să se pronunțe.

Dosarul penal deschis pe numele primarului comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, în scandalul privind sustragerea ilegală de apă din rețeaua publică, pare să fi fost abandonat într-un colț de arhivă. Deși procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani au întocmit rechizitoriul încă de la jumătatea lunii aprilie și au dispus trimiterea în judecată a edilului pentru abuz în serviciu și instigare la furt, instanța nu a stabilit nici până acum data primei ședințe în Camera preliminară. Altfel spus, la mai bine de două luni și jumătate de la oficializarea acuzațiilor, procesul bate pasul pe loc, în ciuda gravității faptelor invocate.

Iaz alimentat ilegal

Ancheta a fost declanșată în vara anului 2022, după ce în satul Ipotești presiunea apei din rețeaua publică a scăzut brusc. Reprezentanții Nova Apaserv au descoperit o conductă ascunsă care transfera apa direct dintr-un hidrant către un iaz privat. Rețeaua era improvizată, iar alimentarea se făcea fără autorizare. În urma constatării, operatorul de apă a sesizat Poliția, care a deschis un dosar penal pentru furt de apă.

Monitorul de Botoșani a fost primul care a relatat, la momentul respectiv, despre situația descoperită în teren.

Terenul, familia și poziția primarului

Investigațiile au dezvăluit că iazul se află pe o pășune comunală, însă întreaga zonă din jur este înconjurată de proprietăți deținute de familia primarului. Conform documentelor cadastrale, fiul și fiica lui Verginel Gireadă sunt titularii unor suprafețe de 30.000 mp și respectiv 2.000 mp. Primarul însuși figurează cu 30.000 mp chiar în aval de iaz.

„Da. Nu mai este niciun secret pentru nimeni… așa este… se poate vedea la Cadastru”, a declarat Gireadă reporterilor Monitorului de Botoșani, când a fost întrebat despre aceste legături.

Mai mult, conducta descoperită de Nova Apaserv traversa terenul fiului primarului, însă edilul a negat vehement orice acuzație. A explicat situația ca fiind o măsură tehnică necesară pentru „aerisirea rețelei de apă”, menită să prevină avarii în timpul verii.

„Ăsta e coșmarul nostru în lunile iunie-iulie-august. Toți știau de la Nova Apaserv… și domnul Fegher, și domnul Matei… Doar că cei care au ajuns atunci acolo nu au știut și au crezut că au descoperit nu știu ce furt…”, a declarat Gireadă. Tot el susținea că practica ar fi fost cunoscută și tolerată de operatorul de apă de peste un deceniu.

„Noi le facem treaba. Pentru mine și pentru ceilalți care cunosc problema lucrurile sunt limpezi. În rest, pentru cârcotași, care văd numai hoți, pot să spun că mi se rupe…”, a adăugat edilul, vizibil iritat.

Ce spuneau specialiștii Nova Apaserv

Explicațiile primarului au fost respinse de specialiștii companiei de apă, care au precizat că „aerisirea” rețelei se realizează exclusiv în puncte înalte, echipate corespunzător. Ulterior, Primăria a recunoscut situația și a oferit să plătească volumul de apă scurs în iaz, însă Nova Apaserv a considerat fapta o infracțiune și a lăsat soluționarea în mâinile anchetatorilor.

Faptele pentru care este acuzat edilul

Verginel Gireadă este cercetat pentru două capete de acuzare. Prima faptă reținută în sarcina edilului este folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

Potrivit descrierii făcute de procurori, în iunie 2022, primarul ar fi dispus verbal mai multor angajați ai Primăriei (din cadrul Serviciului de Gospodărire Comunală) să execute o lucrare pe terenul fiului său, Andrei Gireadă. Instalația subterană construită ar fi fost racordată ilegal la magistrala Nova Apaserv, alimentând iazul cu apă publică.

A doua infracțiune pentru care Gireadă a fost trimis în judecată este instigare la furt în formă improprie. Anchetatorii susțin că pe 1 iulie 2022, edilul i-ar fi cerut unui angajat al primăriei să deschidă vana, permițând astfel trecerea apei prin conducta ilegală. În doar o oră, s-ar fi scurs 27 de metri cubi de apă în iazul privat. Prejudiciul estimat de anchetatori – 156 de lei.

Ambele fapte sunt cercetate ca abuz în serviciu în interes personal și sustragere de resurse din sistemul public, cu implicarea directă a unor funcționari.

Un nou episod – curent electric pentru un șantier, tras ilegal

Controversele nu s-au oprit aici. În februarie 2023, firma de construcții Cornell’s Floor SRL – implicată în mai multe contracte cu Primăria Mihai Eminescu – a fost surprinsă alimentând utilaje de pe șantierul unui dispensar medical cu curent electric sustras ilegal din stația Nova Apaserv. Lucrările erau finanțate de Compania Națională de Investiții, iar beneficiarul era tot administrația locală.

„Noi am stabilit prejudiciul la circa 12.000 de lei”, declara fostul director general Nova Apaserv, Liviu Ștefan. Fotografiile realizate arătau cabluri conectate direct la o betonieră, iar cheia de acces în stația de pompare era în posesia unui angajat al primăriei. Asta a ridicat suspiciuni privind o posibilă complicitate din partea administrației locale.

Polițistul care a venit la fața locului ar fi fost reticent și ar fi reproșat apelul la 112. Potrivit unor surse locale, șeful de post ar fi rudă prin alianță cu primarul. Totuși, IPJ Botoșani a negat orice suspiciune privind comportamentul agentului.

Percheziții DNA și acuzații de corupție

Pe 7 aprilie 2025, Direcția Națională Anticorupție a efectuat 39 de percheziții în județele Botoșani și Suceava, vizând inclusiv instituții publice. Primarul Verginel Gireadă a fost reținut pentru 24 de ore, fiind suspectat că ar fi primit foloase necuvenite în schimbul atribuirii unor contracte publice către firma Cornell’s Floor SRL.

Potrivit anchetatorilor, edilul ar fi beneficiat de materiale de construcții în valoare de aproape 92.000 de lei, sprijin pentru o firmă de familie și un contract avantajos de vânzare a unui teren în valoare de 50.000 de euro.

Într-un alt dosar, în care apare aceeași firmă, fostul președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu, a fost condamnat pentru corupție, după ce ar fi primit o casă construită în schimbul acordării unor contracte.

O administrație marcată de suspiciuni

Timp de peste două decenii, comuna Mihai Eminescu a fost condusă de familia Gireadă. Verginel Gireadă – fost tractorist, devenit primar, apoi deputat și vicepreședinte PSD – a rămas o figură dominantă în administrația locală. Fosta sa soție a fost, la rândul ei, primar și subprefect.

Astăzi, Verginel Gireadă este în centrul unor anchete penale, iar numele său este tot mai des asociat cu abuzul de putere și rețelele de interese locale. Cum va decide instanța și dacă se va face lumină într-un dosar care pare desprins dintr-un film românesc cu influențe balcanice, rămâne de văzut.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
25.6 ° C
25.6 °
25.6 °
51 %
2.9kmh
0 %
mie
26 °
J
30 °
vin
32 °
S
25 °
D
30 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Siguranţa la locul de muncă este prioritară, chiar dacă lucrezi în curtea celui mai mare spital.  

EDITORIAL

Se spune adesea că omul sfințește locul. Se mai spune, mai nou și pe un ton exasperat, că dacă am avea măcar un Ilie...

EPIGRAMA ZILEI

Bărbatul prins în flagrant Cu bărbăția fermă Era container ambulant La o bancă de spermă…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Happy Cinema te invită să descoperi o lună plină de experiențe cinematografice memorabile! Iulie aduce un program variat și captivant, gândit pentru toate gusturile...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...