Judeţul a trecut în ultimele zile de la avertizări de caniculă şi vijelii, la mesaje Ro-Alert de pericol iminent.
La Botoşani a plouat în ultimele zile cu alerte meteo, trecând de la avertizări despre cum să facem faţă caniculei, la alerte meteo şi hidrologice. S-au anunţat ploi torenţiale, risc de grindină şi pericol de inundaţii.
Una dintre cele mai recente alerte a fost emisă duminică seară. A fost vorba despre o avertizare nowcasting tip cod roșu, valabilă până la ora 20.30.
Aceasta viza aproape jumătate din județul Botoșani. Localitățile vizate erau Dorohoi, Ungureni, Hudești, Mihai Eminescu, Suharău, Havârna, Vlădeni, Vorniceni, Răchiți, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Dersca, George Enescu, Hilișeu-Horia.
Intemperii erau anunţate şi la Broscăuți, Dângeni, Pomârla, Roma, Unțeni, Știubieni, Mihăileni, Nicșeni, Corlăteni. Dar şi la Leorda, Cândești, Cordăreni, Brăești, Concești, Văculești, Lozna, Dimăcheni și Bucecea. Altă avertizare cod roşu emisă ulterior viza 19 localităţi.
Au fost prognozate grindină de mari dimensiuni (>4 cm), vijelie puternică (70…90 km/h), averse torențiale ce puteau cumula peste 40 l/mp, frecvente descărcări electrice. În zonele vizate a fost transmis mesaj RO-ALERT.
O altă avertizare meteo a fost valabilă practic toată ziua, cu posibilitate de prelungire. Aceasta anunţa ploi pentru județul Botoșani, averse torențiale, descărcări electrice, grindină de mici și medii dimensiuni (1…3 cm).
În plus erau prognozate intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 50…70 km/h). În intervale scurte de timp sau prin acumulare, era anunţate cantități de apă de 20…25 l/mp, iar pe arii restrânse de peste 30…40 l/mp.
Avertizare cod portocaliu
Meteorologii au emis şi sâmbătă seară o avertizare tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru mai multe localități din județul Botoșani.
Aceasta a fost valabilă în mare parte din noaptea de sâmbătă spre duminică.
Intemperiile anunţate au cauzat multiple probleme în judeţ. Au fost vizate iniţial localităţile Ungureni, Trușești, Ștefănești, Coțușca, Vorniceni, Răchiți, Avrămeni, Gorbănești, Manoleasa, Vlăsinești şi Dângeni.
Probleme au fost şi la Stăuceni, Unțeni, Știubieni, Drăgușeni, Durnești, Nicșeni, Dobârceni, Corlăteni, Mihălășeni, Blândești, Hănești, Săveni, Ripiceni, Mitoc, Dimăcheni și Adășeni.
S-au semnalat vijelii cu vânt de până la 90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină (2-3 cm) şi averse torențiale de până la 25 l/mp.
Populația din zonele afectate a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT.
Cele mai multe probleme au fost după miezul nopţii. Mai mulți copaci au fost doborâți de furtună în noaptea de sâmbătă spre duminică, în intervalul orar 23:20 – 02:30.
Un număr de 55 de unități administrativ-teritoriale din județul Botoșani s-au aflat pe rând sub incidența a trei avertizări nowcasting Cod Portocaliu de fenomene meteorologice periculoase.
Probleme la Botoşani şi Dămideni
S-au înregistrat efecte ale furtunii în municipiul Botoșani și în localitatea Dămideni (Româneşti), unde doi copaci au fost doborâți de vânt și au căzut pe partea carosabilă și un gard.

Intervențiile pentru degajarea carosabilului și înlăturarea pericolelor au fost realizate de pompierii de la Detașamentul Botoșani și de la Garda de Intervenție Ștefănești.
Aceştia au care au tăiat arborii și i-au îndepărtat în siguranță.
De asemenea, pompierii au fost solicitați în localitățile Cătămărăști Deal și Bobulești. Acolo, alți doi arbori prezentau risc pentru pietoni. Aceștia au fost îndepărtați preventiv.
Centrul Operațional al ISU Botoșani a monitorizat continuu evoluția fenomenelor meteorologice.
Echipajele de pompieri din toate subunitățile județului au fost pregătite să intervină prompt pentru protejarea populației și limitarea efectelor negative.
Risc de inundaţii
Şi hidrologii au actualizat prognoza și au anunțat că există risc de inundații pe râul Jijia și afluenții acestuia și au instruit Cod galben.
Fenomenele prognozate sunt „scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENȚIE”.
ISU Botoșani a luat măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a potențialelor situații de urgență.
Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite pentru a interveni în sprijinul cetățenilor.
Caniculă înainte de intemperii
Paradoxal este că înainte de ploi şi vijelii, la Botoşani am avut sâmbătă alte două atenționări meteo – una cod galben de caniculă și alta de furtună.
Cea de caniculă anunţa temperaturi maxim de 33-36 de grade şi un indicele temperatură-umezeală peste pragul critic de 80 de unități. Acest prag amplifică disconfortul termic resimțit de populație.
Grindină vineri seară
Vreme la extreme am avut însă şi vineri seară, când mai multe grădini şi culturi agricole au fost distruse de grindină după furtuna care s-a abătut asupra judeţului.

Locuitori din mai multe zone au surprins imagini ale furtunii care a cuprins judeţul de la Vest la Est.
O parte dintre agricultorii din judeţ s-au plâns că gheaţa de mari dimensiuni a afectat culturile de porumb. De asemenea, grindina a afectat şi grădinile mai multor locuitori din judeţ.
Furtuna a început puţin după ora 18 şi a traversat întregul judeţ. Oamenii au raportat grindină de mari dimensiuni.
Din fericire nu au fost înregistrate victime omenești.
Baxuri cu polistiren aruncate în stradă de vijelie
Furtuna care s-a abătut vineri asupra municipiului Botoșani a creat probleme la unul dintre blocurile aflate în reabilitare energetică.
Din câte se pare constructorul a plecat în grabă chiar înainte de a începe furtuna.

Astfel, nu au fost asigurate mai multe baxuri de polistiren folosite la izolarea termică a blocului.
Din acest motiv, vântul puternic și șuvoaie de apă pur și simplu am luat pe sus mai multe baxuri și le-au dus în mijlocul străzii sau chiar pe trotuarele învecinate.
Vecinii au apelat serviciul 112 și la fața locului au ajuns echipaje de poliție, pompieri și jandarmi. Aceştia s-au asigurat că baxurile nu încurcă circulația.
Pompierii le-au transportat din zonele duse de ploaie și vânt înapoi în apropierea blocului.