sâmbătă, iulie 5, 2025

Sfântul Iona

A fost fiul văduvei din Sarepta Sidonului, care l-a primit pe sfântul Ilie la ea acasă în vremea secetei de 3 ani și 6 luni, hrănindu-l pe proroc cu ultima pâine pe care o mai avea. Pentru această faptă ea s-a învrednicit de minunea înmulțirii făinii și a uleiului pe toată perioada secetei, dar mai ales fiul ei Iona a fost înviat de Dumnezeu la rugăciunile sfântului Ilie.

Către acest Iona a fost cândva cuvântul Domnului care i-a zis să vestească cetății Ninive că răutatea oamenilor este atât de mare, încât Dumnezeu a hotărât să o piardă. Dar Iona s-a temut să facă aceasta și a încercat să fugă de la fața Domnului, fugind cu o corabie. O furtună puternică însă l-a făcut pe Iona să recunoască în fața marinarilor înspăimântați că el este pricina iscării furtunii. De aceea au luat pe Iona și l-au aruncat în mare, iar marea s-a potolit.

Domnul a poruncit unui chit mare să înghită pe Iona. Și a fost Iona în pântecele chitului trei zile și trei nopți, stând și rugându-se, iar Domnul, milostiv, a poruncit chitului și a aruncat pe Iona pe uscat.

Atunci a început Iona să propovăduiască: „Încă trei zile și Ninive se va prăpădi”. Atunci poporul s-a întors la Dumnezeu cu post și rugăciune. Deci, văzând Dumnezeu întoarcerea lor, i-a miluit, și n-a adus asupra lor relele pe care voia să le aducă.

Și văzând Iona că niciun rău nu pătimește cetatea, s-a mâhnit cu mâhnire mare, dar Dumnezeu i-a explicat ce El nu dorește moartea păcătosului, ci întoarcerea lui.

Deci, întorcându-se Iona de la Ninive, n-a petrecut în pământul său, ci, luându-și pe mama sa, s-a dus în pământul Asiriei, în ţara celor de altă seminție, pentru că zicea: „Numai așa voi șterge ocara mea, că am mințit prorocind risipirea cetății Ninive”.

Iar după ce a murit mama lui, au îngropat-o pe ea în Liban, iar el, locuind în pământul Asiriei, a murit acolo și a fost îngropat în peștera Kenezeului, fiind înainte de nașterea lui Hristos cu opt sute de ani.

 

Preot Olivian SANDU

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
16.2 ° C
18.6 °
16.1 °
66 %
2.2kmh
74 %
S
25 °
D
31 °
lun
33 °
mar
36 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se vede treaba că pozarea şi postarea crinilor de pe bulevard a devenit sarcină de partid.

EDITORIAL

Aud vorbindu-se de o groază de timp despre necesitatea ajustării legii salarizării care, spun politicienii, are niște neajunsuri. În primul și-n primul rând despre...

EPIGRAMA ZILEI

Dacă Domnul ar decide Spre Pământ să îți iei zborul Ai vedea cum, prin partide, Tagma fură iar poporul...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Happy Cinema te invită să descoperi o lună plină de experiențe cinematografice memorabile! Iulie aduce un program variat și captivant, gândit pentru toate gusturile...

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...