Fratele Sfântului Ioan Evanghelistul, a fost unul dintre cei Doisprezece Apostoli ai Mântuitorului. Atât Sfântul Apostol Iacov, cât și fratele său, l-au părăsit pe tatăl lor, Zevedei, precum și activitatea de pescar, pentru a urma lui Hristos. Sfintele Evanghelii amintesc faptul că Apostolul Iacov a fost de faţă la Schimbarea la faţă, de pe Muntele Tabor, dar și la cele întâmplate Mântuitorului în grădina Ghetsimani.
După Cincizecime, Sfântul Apostol Iacov a predicat Evanghelia în mai multe locuri, ajungând până în Spania. Întors în Ierusalim, avea să pătimească multe chinuri din partea iudeilor. Sfântul Apostol Iacov, prin cuvântările sale, pline de harul Duhului Sfânt, a reușit să aducă mulți iudei și păgâni la credința în Hristos. Dintre aceștia, tradiția i-a consemnat pe vrăjitorul Hermoghen, pe ucenicul acestuia, Filip, și pe Iosia, toți opozanți ai Apostolului. Acesta din urmă a fost chiar condamnat la moarte, împreună cu Sfântul Apostol Iacov, luând amândoi cununa muceniciei în anul 45.
Sfântul Ignatie Briancianinov
S-a născut în anul 1807, dintr-o familie de nobili ruși, în provincia Vologda.
Dotat cu o inteligenţă de excepție, tânărul Dimitrie a fost remarcat în scurtă vreme de marele duce Nicolae, viitorul ţar, și luat sub protecția acestuia. Totuși, succesul său în cercurile înalte ale societății nu îi dădea împlinire sufletească. Mângâierea să o găsea doar în slujbele Bisericii și în scrierile Sfinților Părinți, în care afla îndrumări sigure spre mântuire. În cele din urmă, demisionând din funcția de ofițer în armata ţarului, părăsește lumea și în anul 1827 intră împreună cu un prieten în nevoința monahală la Mănăstirea Sfântul Alexandru Svirski, sub povățuirea Sfântului Leonid, viitorul stareț de la Optina. În anul 1829 se stabilește, împreună cu starețul sau, în obștea Mănăstirii Optina, o vestită sihăstrie a Rusiei pravoslavnice. Este nevoit apoi să treacă prin mai multe mânăstiri, suferind de boli, de foame, de frig, însă fără să cadă în deznădejde. În anul 1832 a primit tunderea monahală sub numele de Ignatie și a fost numit egumen la Mănăstirea Lopotov. Apoi, în 1834, este numit stareț la Mănăstirea Sfântul Serghie, aproape de Petersburg, unde a înnoit în întregime viața duhovnicească și a crescut mai mulți fii sufletești.
Pentru sfințenia vieții lui, Sfântul Ierarh Ignatie Briancianinov a fost canonizat în anul 1988.
Preot Olivian SANDU