spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăPrima PaginăTeste gratuite pentru prevenirea cancerului de col uterin (video)

Teste gratuite pentru prevenirea cancerului de col uterin (video)

Aproape 1.100 de botoşănence au fost diagnosticate cu cancer de col uterin, numărul fiind în creştere de la an la an. Potrivit unei situaţii prezentate de medicul Corneliu Saradan, de la Direcţia de Sănătate Publică, dacă în 2017 erau 1.078 de cazuri de cancer col uterin, în primele nouă luni ale anului 2018 erau înregistrate 1.095, un număr de 17 cazuri fiind nou diagnosticate. Cele mai multe cazuri respectiv 580 provin din mediul urban, iar 515 din mediul rural.

Medicii spun că, cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare şi testare periodică. „Există cazuri depăşite care ajung la spitale clinice universitare pentru intervenţiile necesare, după care revin la noi pe secţia de oncologie. Recent a decedat o persoană la Iaşi şi e o problemă dificilă pentru că e decesul unei persoane tinere. Acest deces putea fi evitat. Există două modalităţi de a evita cancerul de col uterin. Avem vaccin împotriva virusului care declanşează cancerul de col uterin, iar în momentul în care o femeie îşi face vaccin împotriva acestui virus HPV, ea devine imună la acest virus şi nu mai face cancer de col uterin. A fost acum câţiva ani în România o campanie de vaccinare, care s-a dresat în special fetiţelor înainte de debutul vieţii sexuale, însă pentru că au apărut refuzuri din partea părinţilor de a-şi vaccina fetiţele nu s-a mai repetat campania. Dacă nu folosim vaccinarea, există o altă modalitate cel puţin la fel de eficientă, respectiv testul Papanicolau”, a menţionat Corneliu Saradan.

Vaccinul împotriva virusului care declanşează cancerul de col uterin poate fi comandat prin intermediul farmaciilor şi poate fi făcut de femei până în 45 de ani.

 

Teste gratuite efectuate de medici

 

Potrivit medicului testarea se poate face gratuit prin medicii de familie, care vor face trimitere către medicul specialist de la Maternitate sau vor preleva chiar ei probele. De altfel, în săptămâna 21-27 ianuarie 2019, Direcţia de Sănătate Publică va desfăşura „Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin”. În cadrul acestei acţiuni vor fi distribuite afişe prin asistenţii medicali comunitari şi prin mediatorii sanitari către comunele din judeţ.

Testul trebuie făcut de absolut orice femeie după începerea activităţii sexuale. Dacă nu există nici un fel de probleme, recomandarea este că acest test să se efectueze anual, iar dacă sunt probleme care trebuie urmărite, testul trebuie făcut la intervalul pe care îl recomandă medicul specialist care a depistat respectivele probleme.

Testul identifică de timpuriu celulele cu potenţial malign din colul uterin, chiar înainte că ele să ajungă în acest stadiu.

Tot cu ajutorul testului Babeş Papanicolau se identifică infecţiile genitale, fiind, de fapt, primul pas către vindecarea acestora.

Recomandări pentru efectuarea analizelor

 

Testul nu este o analiză complicată pentru femeie, pregătirea de dinaintea acesteia este însă importantă, pentru că de ea ţine acurateţea rezultatului. De aceea, este nevoie că înainte cu 48 de ore de efectuarea testului să fie evitate orice fel de spălături intravaginale, contactul sexual, precum şi orice fel de medicaţie administrată local. Este recomandat să nu se efectueze testul în timpul menstruaţiei. Cele mai bune zile pentru recoltare pentru test sunt între ziua 10 şi 20 a ciclului menstrual, unde ziua 1 este prima zi de sângerare.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.2 ° C
15.6 °
13.6 °
61 %
2.4kmh
1 %
mar
20 °
mie
20 °
joi
22 °
vin
23 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...