vineri, mai 2, 2025
AcasăLocal BTBebeluş "cu greutate" la Maternitatea Botoşani

Bebeluş “cu greutate” la Maternitatea Botoşani

Cadou cu greutate înainte de Sărbători, pentru o familie din Botoşani. O femeie de 26 de ani, a dat naştere, la mijlocul lunii decembrie, celui mai greu bebeluş din acest an. După ce recordul a fost stabilit chiar în ianuarie, de o fetiţă de 5.080 de grame, în ultima lună a lui 2019 a venit pe lume un băieţel de 5.240 de grame. Copilul a fost născut natural, iar atât mama, cât şi el, sunt în stare bună.

Potrivit medicilor, copilul macrosom (cel cu o greutate şi mărime peste medie) poate prezenta complicaţii după naştere, cum ar fi hipoglicemie, distocie a umerilor, insuficienţă respiratorie acută sau fracturi de claviculă. „În acest caz, ca şi evoluţie, bebeluşul a necesitat câteva zile de terapie intensivă din cauza unor probleme de adaptare la viaţa extrauterină, prin prisma greutăţii peste medie, de adaptare respiratorie şi glicemică, dar evoluţia a fost foarte bună şi a şi fost externat”, a precizat medicul specialist în neonatologie şi pediatrie Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei de neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul medical The Lancet, numărul copiilor cu greutate foarte mare la naştere la nivel mondial este în creştere şi, dincolo de aspectul de fapt divers al acestor evenimente, se ascunde o tendinţă care îi îngrijorează pe medici.

În ultimele 2-3 decenii, numărul acestor copii a crescut, în ţările dezvoltate, cu 15-25%. Însă tendinţa apare şi în ţări în curs de dezvoltare, precum Algeria şi China. În Algeria, unde 30% dintre mama sunt obeze, numărul bebeluşilor supraponderali a crescut cu 15%, iar în China, 6,9% dintre bebeluşi sunt supradimensionaţi, faţă de numai 0,5% în India, unde proporţia mamelor obeze este de doar 3,6% din populaţie.

Nu se ştie cu precizie de ce vin pe lume tot mai mulţi bebeluşi gigantici, dar oamenii de ştiinţă cred că acest fenomen – macrosomia, numit şi sindromul bebeluşului uriaş – este legat de răspândirea obezităţii şi a diabetului şi de proasta alimentaţie a mamelor.
Fenomenul este îngrijorător pentru părinţi şi doctori deopotrivă, deoarece nou-născuţii cu greutate mare au un risc sporit de a suferi complicaţii la naştere şi de a avea probleme de sănătate mai târziu în viaţă.

Băieţelul născut în aceste zile nu este cel mai mare venită pe lume la Maternitatea din Botoşani, însă este cel mai mare din acest an de la Botoşani. Unul dintre cei mai mari bebeluşi aduşi pe lume în Maternitatea Botoşani a fost un copil de 6.800 de grame, născut în 2009 de o femeie de 39 de ani, din Leorda. În 2017 un bebeluş a cântărit 5.990 de grame la naşterem fiind al 11-lea copil din familie, iar în 2016 a fost un bebeluş de 5.200 de grame. În 2015 a fost adus pe lume un bebeluş de 5.145 de grame, fiind al nouălea din familia sa. În ianuarie, acest an, o femeie din Botoşani a adus pe lume o fetiţă de 5.080 de grame.

O femeie din Curteşti a adus pe lume, în 2011, un bebeluş de 5.500 de grame. Micuţul era aşteptat acasă de încă nouă frăţiori şi a fost adus pe lume în urma unei operaţii de cezariană, iar o altă femeie din comuna Albeşti a adus pe lume un băieţel de 5.550 grame în acelaşi an.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
12.8 ° C
14.6 °
12.8 °
66 %
1kmh
6 %
vin
22 °
S
24 °
D
28 °
lun
19 °
mar
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O piedică în calea uitării. Ca să nu mai zică cineva că nu-i iubim pe politicienii care ne reprezintă.

EDITORIAL

Când am început, în urmă cu aproape 5 ani, colaborarea cu „Monitorul de Botoșani”, m-am gândit că aceasta nu o să dureze mai mult...

EPIGRAMA ZILEI

Trebuie eliminați Urgent și pe orice cale Urșii din Munții Carpați Și șacalii din ... Bucale! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...