spot_img
duminică, mai 5, 2024
AcasăLocal BTDin Patrimoniul Memorialului Ipotești – scrisoarea lui Alexandru Davila către Iacob Negruzzi

Din Patrimoniul Memorialului Ipotești – scrisoarea lui Alexandru Davila către Iacob Negruzzi

În 1888, Ziarul „Epoca” rezuma, în numărul 682 din 3 martie, ședința din 2 martie a Camerei Deputaților. Prezidată de D. Leca, ședința întrunea, la ora deschiderii (13.45), 107 deputați. Iacob Negruzzi era al 11-lea vorbitor și susținea „o cerere semnată de un mare numěr de cetățeni din toata țara pentru o subvenție ce Camera ar trebui sé acorde poetulul Eminescu, cázut în boală și nevoe”.

„Epoca” relata: „D-sa face apel la toate grupurile din Camera de la cele mai înaintate, de la d. Morțun, pâně la cele mai înapoiate, cele mal retrograde ce s’a vézut de un sfert de secol în Camera Română pâně la d. V. Lascar. (Râsete)

D. Kogalniceanu sprijinește în câteva cuvinte această cerere. (Aplause)”

Urmează alte subiecte, „apoi ședința se ridică la orele 43/4”.

Articolul e semnat „Un spectator”.

În pofida insistențelor grupului Negruzzi de a urgenta acordarea pensiei, de abia în ședința din 22 noiembrie 1888, ministrul de finanțe Ghermani „depune mesagiul cu proectul de lege pentru acordarea unei recompense naționale poetului Eminescu” („Epoca”, nr. 893 din 23.11.1888). Legea este votată a doua zi, pe 23 noiembrie, dar primește „sancționarea regală” pe 12 februarie 1889 (A.Z.N. Pop, Contribuții documentare la biografia lui Mihai Eminescu, București, 1962, p. 502).

„Un spectator”, care semna articolul din „Epoca”, se pare că era Alexandru Davila. Cel puțin așa reiese din scrisoarea lui A. Davila către Iacob Negruzzi, datată cu 15 iunie 1928, păstrată în Fondul Documentar Ipotești:

„Dragă nene Jack,

Am citit cu emoție nemărginită în ziarul Dimineața de azi discursul ținut de D-ta la Cameră acu 40 de ani, discurs sprijinind proectul de lege prezintat de D-ta pentru a e acorda o pensie lui Eminescu, muritor de foame.

Coincidență bizară: acum 40 de ani, eu făceam la Epoca dările de seamă ale Camerei încât am auzit cu urechile mele și comunicat ziarului Epoca discursul D-tale și proectul de lege. Era chiar, cât pʾaci, să fiu dat afară din incinta Camerei pentrucă am aplaudat. Mʾa scăpat Mihalache Kogâlniceanu care a spus Președintelui (la ureche) că nu se poate sʾaplice regulamentul cuiva care aplaudase în asemenea împrejurări.

De atunci au trecut și timp și fapte. Astăzi, ca și Eminescu, dacă nʾaș avea ajutoare dela familiă, aș fi și eu muritor de foame”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.6 ° C
21 °
20.5 °
42 %
2.4kmh
95 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °
mie
14 °
joi
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...