Motorina a ajuns sub 4,5 lei/litru la pompă

♦ Prețul motorinei regular a scăzut la stațiile din Botoșani sub 4,5 lei/litru, iar cel al benzinei regular a ajuns la 4,25 lei/litru
♦ Piața țițeiului este în continuare sub presiune și nu sunt semnale că s-ar redresa în viitoarele săptămâni

0

La mai bine de o săptămână de când prețul petrolului s-a prăbușit pe bursele internaționale, în Statele Unite înregistrând chiar și valori negative, acest lucru a început să se simtă și la stațiile care comercializează combustibili din Botoșani.

Așa se face că miercuri dimineață, la Botoșani, după mult timp, prețul litrului de motorină regular a coborât sub 4,5 lei pe litru. La Petrom și LukOil, motorina se comercializa cu 4,48 lei/litru, în timp ce la Socar prețul era de 4,49 lei/litru. La Rompetrol un litru costa 4,52 lei, iar la Mol și OMV 4,54 lei/litru. Și la benzină au coborât prețurile. Astfel, un litru de benzină regular se vindea cu 4,25 lei/litru la LukOil, 4,26 lei/litru la Petrom și 4,29 lei/litru la Socar. La Rompetrol un litru costa 4,3 lei, iar la Mol și OMV prețurile sunt cele mai ridicate, 4,32 lei/litrul.

Piața petrolului se prăbușește

Preţul ţiţeiului a scăzut din nou marţi, din cauza temerilor privind reducerea capacităţilor de stocare pe plan global şi a redresării lente a cererii, după ce mai multe ţări vor începe să relaxeze restricţiile impuse asupra activităţii economice pentru stopa extinderea pandemiei de coronavirus.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol cu livrare în luna iunie a scăzut cu 4,16 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 12,78 dolari. În cursul şedinţei de marţi, cotaţiile futures au scăzut la 10,64 dolari pe baril, apoi s-au redresat uşor, la 11,12 dolari pe baril.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a scăzut luni până la 20,07 dolari. În cursul şedinţei de marţi, cotaţiile futures au scăzut la 18,85 dolari pe baril, apoi s-au redresat uşor, la 19,09 dolari pe baril. Contractul pentru petrolul cu livrare în luna iunie expiră la 30 aprilie.

Prețul țițeiului rămâne sub presiune 

Riscurile la adresa cererii, pe fondul efectelor epidemiei, au reînviat temerile privind accesibilitatea capacităţilor de stocare, apreciază analiştii. „Ne aşteptăm ca preţul ţiţeiului să rămână sub presiune în următoarele săptămâni”, a apreciat un analist al UBS, adăugând că reducerile istorice ale producţiei anunţate nu sunt suficiente pentru a compensa şocul provocat de pandemie.

Ca rezultat al scăderii cererii, capacităţile de stocare pe plan global erau pline în proporţie de 85% săptămâna trecută.

Analiştii de la firma de consultanţă Rystad Energy estimau recent că cererea de petrol în Europa va scădea în acest an cu 2,3 milioane de barili pe zi, până la 12,7 milioane de barili pe zi, ceea ce înseamnă un declin de 11,2% comparativ cu o cerere medie de 14,3 milioane de barili pe zi în 2019. În ceea ce priveşte estimările pentru luna aprilie 2020, acestea arată o scădere de 35% a cererii de combustibili până la 4,7 milioane de barili pe zi.

+8 -1
se încarcă...