luni, iunie 17, 2024
AcasăEconomicSălile de jocuri din micile localități din România trebuie să-și înceteze imediat...

Sălile de jocuri din micile localități din România trebuie să-și înceteze imediat activitatea

Aparatele de păcănele au fost interzise în 90% de localități de pe teritoriul României, care au până în 15.000 de rezidenți. Legea introdusă în Parlament în toamna lui 2023 a fost adoptată de Legislativ și promulgată de președintele Klaus Iohannis, operatorii având la dispoziție 10 de zile să închidă sălile de jocuri.

Legea se aplică atât colaborărilor de tip franciză cât și agențiilor deținute de branduri precum Winner Casino. Această inițiativă a fost tratată cu prioritate de către parlamentari în contextul în care votul pentru alte inițiative legislative este amânat pe perioade lungi. Deputații au adoptat proiectul cu 243 de voturi „pentru” şi 4 abţineri

Printre promotorii luptei împotriva păcănelelor este chiar prim-ministrul Marcel Ciolacu. Președintele PSD a insistat pentru aprobarea legii cu celeritate, apoi a anunțat că va urmări personal implementarea ei.

„Vreau să anunţ că Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localităţile cu mai puţin de 15.000 de locuitori. Toţi cei care nu-şi mută urgent aparatele rămân fără licenţă, conform unui anunţ transmis deja de Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc. Nu vom tolera vreo întârziere, fiindcă vrem să curăţăm rapid de păcănele 90% dintre localităţile ţării”, a afirmat Ciolacu, la începutul primei ședințe de executiv de după publicarea în Monitorul Oficial.

Inițial, era prevăzută o altă pedeapsă pentru încălcarea noului act legislativ, și anume amendă de la 150.000 lei la 200.000 lei şi confiscarea sumelor provenite din activitatea contravenţională.

 

Alfred Simonis: s-a luat o măsură necesară

 

Operatorii din industria de gambling sunt nevoiți să își înceteze activitatea, sau să mute aparatele de păcănele în afara razei teritoriale a localităților respective. Evident, sunt destui agenți economici care contestă legea, întrucât au plătit chirii în avans pentru spațiile în care își desfășoară activitatea, sau au achitat deja taxele pentru licențe.

„Nu mă aștept ca industria să fie mulțumită că trebuie să-și închidă locurile astea de jocuri de noroc în peste 90% din localitățile din România. Mă bucur că președintele a promulgat-o, iar după 10 zile intră în vigoare. Nu cred că e în favoarea nimănui, decât a oamenilor și a dependenților care nu aveau altceva de făcut în localitățile mici din România”, a declarat Alfred Simonis, preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Deputatul PSD a recunoscut că sunt extrem de multe discuții generate de pierderile suferite de operatori, însă a considerat că s-a luat o măsură necesară.

Proiectul devenit lege nu se referă doar la închiderea sălilor de păcănele din localitățile mici, ci și la publicitatea pentru gambling. Astfel:

  • În reclama și publicitatea pentru jocurile de noroc autorizate pe teritoriul național, se postează la loc vizibil pe materialele de promovare seria și numărul licenței de organizare deținute de organizatorul de jocuri de noroc. În înțelesul prezentului articol, nu sunt considerate acțiuni în scop de reclamă, publicitate sau cu caracter promoțional acțiunile desfășurate de organizatori în mod direct în locațiile și pe paginile de internet proprii.
  • Sunt interzise publicitatea prin transmiterea de mesaje electronice nesolicitate care conțin informații cu privire la unul sau mai multe jocuri de noroc și reclama din exterior pentru jocuri de noroc, site-uri pe care sunt găzduite platforme pe care se desfășoară jocuri de noroc sau branding folosind una dintre mărcile pe care un operator de jocuri de noroc le folosește, care depășesc dimensiunea de 35 mp/panou/material publicitar.

În atenția parlamentarilor sunt și alte proiecte de lege referitoare la gambling, printre care cel care prevede interzicerea agențiilor de pariuri și cazinourilor în incinta mall-urilor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
26.6 ° C
26.6 °
26.1 °
64 %
3.8kmh
57 %
lun
24 °
mar
28 °
mie
32 °
joi
26 °
vin
27 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De când cu egalităţile astea de gen, nici nu mai ştii cine intră peste tine la baie.

EDITORIAL

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) ori s-au făcut de râs, ori au făcut-o intenționat, caz în care și-au bătut...

EPIGRAMA ZILEI

Sper ca la iarna  viitoare Să nu strig iar în gura mare : ”La vremuri noi, Tot ... boi!” -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...