spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăEconomicAmenzile pe e-Factura ar putea fi amânate

Amenzile pe e-Factura ar putea fi amânate

Amenzile pe e-Factura ar putea fi amânate. Ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, face un pas înapoi în privința facturii electronice. Acesta spune că ia în calcul amânarea datei de la care se dau amenzi pe e-Factura.

Sistemul a fost criticat dur în ultimele zile, din cauza erorilor și blocajelor majore, care au creat probleme antreprenorilor.

Acum câteva zile, Boloș se lăuda cu succesul sistemului: „Deși puțini credeau că vom fi printre primele țări din UE care reușesc să implementeze acest sistem, iată că se întâmplă”.

„Ministerul Finanțelor analizează situația eFactură și ia în calcul o potențială amânare a termenului de la care încep să fie aplicate sancțiuni pentru neraportarea și în sistemul eFactură a facturilor emise, în termenul de 5 zile stabilit”, a declarat, pentru Profit.ro, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Până când sunt suspendate sancțiunile

Sancțiunile sunt acum suspendate până la 1 aprilie. În sistemul e-Factura sunt raportate în prezent aproximativ o treime din numărul total de facturi la care estimează autoritățile că trebuie să se ajungă, dacă raportează toți cei care au obligația.

Nerespectarea termenului limită pentru transmiterea facturilor în sistemul național privind factura electronică e-Factura constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, definiți potrivit legii, cu amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, definiți potrivit legii, și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice, potrivit Profit.

Obligații pentru firme în sistemul RO e-Factura

Sistemul RO e-Factura, a devenit, de la 1 ianuarie 2024, obligatoriu pentru majoritatea firmelor din România. Prin acest sistem, facturile emise de o firmă ajung în acelaşi timp şi la autorităţile statului, dar şi la firma/instituţia care trebuie să plătească acele facturi.

În prima etapă a aplicării RO e-Factura, respectiv în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, firmele au obligaţia să raporteze în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura toate facturile emise în relaţia cu alte companii şi în relaţia cu instituţiile publice.

De la 1 iulie 2024, pentru firme devine obligatoriu să factureze direct prin RO e-Factura, în caz contrar, sunt prevăzute amenzi. Termenul limită pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii care au locul livrării sau prestării în România, în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Codul fiscal.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.3 ° C
14.2 °
10 °
85 %
2.2kmh
52 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...