sâmbătă, iulie 27, 2024
AcasăEconomicCum se depune declarația unică în 2024

Cum se depune declarația unică în 2024

Toți românii care obțin și alte venituri pe lângă salariu, din activități independente, trebuie să depună declarația unică până pe 27 mai, adică să completeze Formularul 212. 

Cei care nu depun declarația unică pot fi amendați cu sume între 50 și 500 de lei, potrivit Codului Fiscal.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Formularul 212 – privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – poate fi depus la ANAF:

  • printr-un cont SPV (Spațiu Privat Virtual)
  • prin intermediul serviciului „Depunere declarații” de pe portalul e-guvernare.ro, pe baza certificatului digital calificat – acesta este în sine o semnătură electronică de verificare a identității
  • în format fizic, direct la registratura Fiscului
  • prin poștă, cu confirmare de primire.

Cum se completează declarația unică?

Deși în fiecare an ANAF aduce modificări formatului declarației unice, principiile de completare și câmpurile principale sunt aceleași, potrivit solo.ro.

Cu toate acestea, declarația unică se completează diferit, în funcție de sistemul de impozitare al PFA-ului tău (PFA în sistem real sau PFA la normă de venit), de data înființării sau de anumite situații specifice. Spre exemplu, în situația în care ai venituri din mai multe surse (PFA, chirii și bursă), sumele se cumulează, iar totalul acestora se raportează la plafoanele legale pentru CAS și CASS și nu în mod individual, în funcție de sursă.

Potrivit Europa Liberă, orice persoană fizică care desfășoară o activitate independentă. Codul fiscal reglementează activitatea ca fiind dependentă, adică asimilată de natura salariilor, sau independentă, clasificată așa pe baza unor criterii de independență.

Dacă în activitatea noastră avem propriul program, propriile resurse, laptop, birou, propriile resurse profesionale, dispunem de libertatea de a alege locul și programul de lucru atunci ea se califică ca fiind una independentă.

Dacă este o profesie liberală sau este orice alt tip de activitate din zona de servicii, producție, comerț, retail, atunci ea este impozitată conform condițiilor din Codul Fiscal și trebuie declarată declarația unică.

Cine nu depune declarația unică?

Nu se declară în declarația unică veniturile cu reținere la sursă, adică cele din salarii, pensii obținute în România și cele din contracte pentru drepturi de autor, a căror valoare depășește valoarea unui salariu minim brut.

Ce taxe se plătesc ca PFA prin declarația unică în 2024?

Pentru veniturile declarate prin declarația unică, vei plăti impozit pe venit de 10% din venitul net (încasări minus cheltuielile deductibile), iar dacă depășești plafoanele legale, ești obligat să plătești și contribuții la sănătate și pensie.

De la 1 ianuarie 2024 vor intra în vigoare noi măsuri fiscale, care impun plafoane noi pentru CAS și CASS. Însă vei ține cont de acestea pentru veniturile din 2024, iar termenul de plată a obligațiilor datorate conform noilor plafoane este este 25 mai 2025.

Deoarece în 2023 plafoanele legale au fost de 6, 12 și 24 de salarii minime brute, în funcție de tipul de contribuție, taxele pe care le plătești în 2023 sunt:

  • 10% impozit pe venit;
  • Pentru venit net mai mic de 6 salarii – nu sunt obligatori contribuțiile la sănătate și pensie
  • Pentru venit net între 6 și 12 salarii –  Contribuția la sănătate se calculează raportat la plafonul de 6 salarii (18.000 lei) și este de 150 de lei pe lună, iar cea la pensie este opțională.
  • Pentru venit net între 12 și 24 de salarii – Contribuțiile se calculează raportat la plafonul de 12 salarii (36.000 lei). Contribuția la sănătate este de 300 lei pe lună, iar cea la pensie de 750 de lei pe lună.
  • Pentru venit net peste 24 de salarii – Contribuțiile se calculează raportat la plafonul de 24 salarii (72.000 lei). Contribuția la sănătate este de 600 lei pe lună, iar cea la pensie de 1.500 lei pe lună.

Este important să știi că în situația în care depășești plafoanele legale, vei plăti CAS și CASS chiar dacă ești și salariat. De asemenea, dacă îți dorești să fii asigurat la sănătate sau să contribui la pensie, dar veniturile tale nu depășesc plafoanele legale, poți opta să plătești facultativ aceste contribuții prin completarea câmpurilor aferente din Declarația Unică.

Ce se întâmplă dacă nu plătesc taxele?

Dacă nu plătești taxele până la împlinirea termenului legal, vei plăti dobânzi și penalități de întârziere pentru perioada care trece de la 27 mai 2024 până în momentul plății efective. Dacă nu vei plăti până la începutul anului 2025, vei primi o notificare de la ANAF și îți vor pune poprire pe conturi pentru recuperarea sumelor pe care le datorezi.

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer fragmentat
17.5 ° C
19.6 °
16.6 °
96 %
2.6kmh
57 %
sâm
29 °
Dum
34 °
lun
28 °
mar
27 °
mie
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Şeful de la NovaApaserv, singur şi debusolat după şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, în care toată lumea l-a întrebat de ce nu este...

EDITORIAL

E an electoral, prin urmare e firesc ca discuțiile cu pretenții patriotice să ocupe o mare parte din timpul românilor, mai ales a celor...

EPIGRAMA ZILEI

Pe-un velier mi-ar fi plăcut Să admirăm albastra zare Dar n-ai venit, că tu ai vrut Pe-un altul, c-un catarg mai mare ...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...