duminică, mai 4, 2025
AcasăLocal BTMinistrul Nelu Tătaru a vizitat Biserica "Sfântul Vasile cel Mare"

Ministrul Nelu Tătaru a vizitat Biserica “Sfântul Vasile cel Mare”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a vizitat astăzi Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”, aflată lângă Spitalul Judeţean “Mavromati”. Oficialul a intrat şi în muzeul etnografic amenajat de preotul paroh Petru Chirvase, în subsolul lăcaşului de cult. Ministrul a primit invitaţia de la preotul Petru Chirvase, după ce a discutat cu conducerea Spitalului Judeţean.

Suntem din Huşi, domnul ministru, eu şi soţia mea. Mai mult, suntem rude mai îndepărtate. Mi-a spus că-i place şi o să mai vină. Adică nu vine la Botoşani pentru muzeul nostru, vine la spital cu problemele organizatorice şi o să mai intre şi la noi la biserică şi la muzeu. I-a plăcut foarte mult”, a declarat Petru Chirvase.

În micul muzeu al satului se află şi obiecte realizate în urmă cu sute de ani

Acest mic muzeu al satului a fost amenajat în anul 2015. Preotul Petru Chirvase spune că unele dintre obiecte sunt de la începutul secolului XIX.

Muzeul este compartimentat în două încăperi. Cea mai mică a fost numită ”Odaia strămoşilor”, iar lucrurile de aici redau atmosfera dintr-o veche locuinţă ţărănească. O icoană a Sfântului Nicolae, veche de peste 200 de ani, vase din lut, un ceaslov, tăvi pentru copt pâine, câteva fotografii vechi, câţiva colaci împletiţi, covoare din lână, costume populare, o lampă cu petrol, un fier de călcat cu cărbuni, un leagăn rustic – sunt câteva dintre obiectele care reîntregesc o atmosferă demult apusă, dar păstrată încă în suflete de botoşănenii care au rădăcini în mediul rural.

Toate obiectele au fost adunate de-a lungul anilor şi au fiecare o poveste pe care preotul o cunoaște. În restul spaţiului se regăsesc covoare alese și alte obiecte rustice.

Parohia ”Sfântul Vasile cel Mare” a fost înfiinţată în anul 2007, an în care au început lucrările la biserică. Această biserică răspunde necesităţii unui spaţiu în care să se poată oficia serviciul religios pentru cei care-şi poartă ”crucea suferinței”, dar şi pentru ceilalţi credincioşi din parohie.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
25.5 ° C
25.6 °
25.5 °
49 %
4.6kmh
100 %
D
26 °
lun
18 °
mar
15 °
mie
11 °
J
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să lămurim de la început pe ce parte parcăm.

EDITORIAL

În mod normal și firesc, un jurnalist ar trebui să vină în fața cititorilor lui cu informații pragmatice, precise și clare, cu personaje autentice,...

EPIGRAMA ZILEI

Trebuie eliminați Urgent și pe orice cale Urșii din Munții Carpați Și șacalii din ... Bucale! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...