spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăLocal BTMinistrul Nelu Tătaru a vizitat Biserica "Sfântul Vasile cel Mare"

Ministrul Nelu Tătaru a vizitat Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, a vizitat astăzi Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”, aflată lângă Spitalul Judeţean „Mavromati”. Oficialul a intrat şi în muzeul etnografic amenajat de preotul paroh Petru Chirvase, în subsolul lăcaşului de cult. Ministrul a primit invitaţia de la preotul Petru Chirvase, după ce a discutat cu conducerea Spitalului Judeţean.

Suntem din Huşi, domnul ministru, eu şi soţia mea. Mai mult, suntem rude mai îndepărtate. Mi-a spus că-i place şi o să mai vină. Adică nu vine la Botoşani pentru muzeul nostru, vine la spital cu problemele organizatorice şi o să mai intre şi la noi la biserică şi la muzeu. I-a plăcut foarte mult”, a declarat Petru Chirvase.

În micul muzeu al satului se află şi obiecte realizate în urmă cu sute de ani

Acest mic muzeu al satului a fost amenajat în anul 2015. Preotul Petru Chirvase spune că unele dintre obiecte sunt de la începutul secolului XIX.

Muzeul este compartimentat în două încăperi. Cea mai mică a fost numită ”Odaia strămoşilor”, iar lucrurile de aici redau atmosfera dintr-o veche locuinţă ţărănească. O icoană a Sfântului Nicolae, veche de peste 200 de ani, vase din lut, un ceaslov, tăvi pentru copt pâine, câteva fotografii vechi, câţiva colaci împletiţi, covoare din lână, costume populare, o lampă cu petrol, un fier de călcat cu cărbuni, un leagăn rustic – sunt câteva dintre obiectele care reîntregesc o atmosferă demult apusă, dar păstrată încă în suflete de botoşănenii care au rădăcini în mediul rural.

Toate obiectele au fost adunate de-a lungul anilor şi au fiecare o poveste pe care preotul o cunoaște. În restul spaţiului se regăsesc covoare alese și alte obiecte rustice.

Parohia ”Sfântul Vasile cel Mare” a fost înfiinţată în anul 2007, an în care au început lucrările la biserică. Această biserică răspunde necesităţii unui spaţiu în care să se poată oficia serviciul religios pentru cei care-şi poartă ”crucea suferinței”, dar şi pentru ceilalţi credincioşi din parohie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.9 °
39 %
4.5kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...