spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTMoartea asistentei din Botoşani învăluită în mister: "Două rezultate negative la testul...

Moartea asistentei din Botoşani învăluită în mister: „Două rezultate negative la testul pentru SARS-CoV-2” (video))

Decesul asistentei de 46 de ani, Lenuţa Buta, care a fost confirmat sâmbătă, după ce a fost infectată cu noul coronavirus, ridică semne de întrebare pentru apropiaţi, dar şi pentru cadrele medicale.

Asistentă la Secţia de Boli Infecţioase, aceasta a tratat sute de botoşăneni îmbolnăviţi de noul coronavirus, însă în urmă cu două săptămâni a fost şi ea diagnosticată cu această afecţiune, la fel ca şi soţul ei, angajat al ISU Botoşani. Bărbatul a fost primul care a fost transferat la Iaşi, ulterior şi soţia lui ajungând la Spitalul de Boli Infecţioase din centrul universitar.

Cadrele medicale care au efectuat transferul la Iaşi spun că asistenta de 46 de ani a urcat singură în ambulanţă, a vorbit cu ei tot drumul şi chiar nu dădea niciun semn că ar fi fost bolnavă de nicio afecţiune, femeia fiind o persoană activă, care mergea des în drumeții pe munte, avea o formă fizică bună și nu suferea de alte boli cronice.

Ulterior au aflat că a decedat la Iaşi, pe secţia de Reanimare a spitalului unde a fost internată, iar şefa unităţii sanitare a precizat pentru presa din Iaşi că botoşăneanca fusese declarată negativă la covid19. „A fost o internare lungă în Terapie Intensivă, de aproape două săptămâni, a urmat tratamentul cu Remdesivir, a avut două rezultate negative la testul pentru SARS-CoV-2. Nu avea comorbidități care să determine o atât de mare imunodepresie sau afectare anterioară încât să putem spune că a avut un teren la care să ne facă să ne gândim că ar putea prezenta o formă atât de gravă. Ea, de la început, a fost internată la Terapie Intensivă”, a declarat pentru presa din Iaşi medicul Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.

De menţionat este faptul că asistenta din Botoşani a primit tratament cu Remdesivir, un medicament care este considerat a fi cel mai promiţător tratament împotriva covid19, dar în acelaţi timp încă nu este autorizat. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a oferit României și altor trei state membre ale Uniunii Europene, la solicitarea acestora, recomandări privind uzul compasional al medicamentului neaprobat remdesivir la pacienții cu Covid-19.

Uzul compasional – sau utilizarea compasională – înseamnă permisiunea acordată de autoritățile de reglementare în cazul unui medicament neautorizat (experimental) la un grup extins de pacienți care nu au opțiuni de tratament – ceea ce se întâmplă în cazul Covid-19, boală pentru tratamentul căreia nu a fost până acum aprobat niciun medicament.

Potrivit ANMDMR, solicitarea a vizat o “opinie privind criteriile care permit acordarea accesului timpuriu la medicamentul remdesivir pentru tratarea infecției Covid‑19, în cadrul unor programe de utilizare compasională (tratament de ultimă instanță) pentru pacienții cu forme grave de boală”.

Astfel, într-o reuniue extraordinară desfășurată în 2 aprilie, comisia pentru medicamente de uz uman (CHMP) a EMA a decis recomandările pentru utilizarea remdesivir la pacienții cu Covid-19 în programele de uz compasional derulate în statele din UE.

Recomandările sunt incluse într-un ghid privind condițiile de utilizare a remdesivir, care arată că medicamentul trebuie administrat, la adulți, cu o doză de infuzie intravenoasă de 200 mg în prima zi, apoi câte 100 mg – odată pe zi – în următoarele 9 zile timp de 30 de minute. Timpul infuziei poate fi extins până la 120 minute.

Programe de uz compasional sunt derulate de către statele membre pentru a le oferi pacienților cu Covid-19 acces la tratamente aflate în curs de dezvoltare și pentru care nu a fost acordată autorizația de punere pe piață (APP).

Remdesivirul poate fi cel mai bun medicament antiviral pentru tratamentul COVID-19. Experimente pe animale au arătat că, în comparație cu grupul de control, Remdesivir poate reduce efectiv titrul virusului la șoareci infectați cu MERS-CoV, reduce afectarea țesutului pulmonar și are efect mai bun decât cel al grupului tratat cu Lopinavir/Ritonavir combinat cu interferon-β. Remdesivir reduce eliminarea virusului după două zile de administrare.

Medicamentul a finalizat faza III clinică pentru tratamentul infecției cu virusul Ebola și există date relativ complete de farmacocinetică și siguranță pentru organismul uman. Cu toate acestea, eficacitatea și siguranța remdesivir la pacienții cu COVID-19 trebuie să fie confirmate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.3 ° C
17.6 °
13.9 °
55 %
2.7kmh
2 %
mar
14 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...