spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăAdvertorialEvoluția pandemiei impune amânarea ratelor la banci și în 2021?

Evoluția pandemiei impune amânarea ratelor la banci și în 2021?

Autoritățile române analizează situația tot mai îngrijorătoare a românilor care au rate la diverse instituții bancare sau nebancare de creditare și promit că vin cu soluții de amânare a creditelor în anul 2021.

Starea de alertă din acest an se pare că se va prelungi și în următorul an, deoarece criza sanitară nu pare că se va termina prea curând. Din păcate odată cu numărul tot mai mare de îmbolnăviri la nivelul populației, nici situația economică a românilor nu este mai bună. Ratele la credite devin tot mai mult o dificultate financiară pentru multe familii sau afaceri mici sau mijlocii, nevoite să se închidă sau să-și restrângă activitatea. Presiunea pe plata șomajului tehnic pentru cei afectați este tot mai mare pe bugetul general al țării care a atins un deficit istoric în 2020. Toate aceste evoluții și incertitudini produc îngrijorare, iar întrebările sunt tot mai multe.

Creditele devin o povară pentru tot mai mulți români

În acest context dificil, specialiștii companiei foxycredit.com apreciază intenția autorităților române de amânare a ratelor ca fiind o măsură ce poate salva peste 25 de mii de firme mici și mijlocii și aproape 400 mii de persoane de la faliment. Dispunând de numeroși specialiști în economie, finanțe și IT, compania menționată mai sus colectează și analizează date de la peste 200 de instituții financiare, din state precum Norvegia, Danemarca, Suedia, Ukraina, Finlanda sau Polonia. Foxy Credit în Finlanda, de exemplu, colectează informații financiare despre instituțiile de creditare existente în acest moment pe piața financiară finlandeză. Este un proiect ambițios, lansat pe piață în 2018 și cu perspective frumoase de dezvoltare viitoare.

Economiștii și analiștii financiari, dar și publicul larg din România își pun întrebarea legitimă: se va redresa economia națională în anul 2021, așa cum ministrul de finanțe previziona, în forma literei V? Va fi o revenire rapidă sau una lentă? Mai sunt posibile investițiile în infrastructură și în economie preconizate la începutul anului?

Aceste întrebări nu sunt doar teoretice, pentru că declinul economiei, în această pandemie ce a cuprins întreaga lume influențează negativ viețile oamenilor de rând. Scăderea economiei naționale și restrângerea activităților în lockdown-ul asumat parțial sau total înseamnă pierderea locurilor de muncă pentru mulți români.

În România, datele statistice arată că numărul șomerilor se apropie de 300 de mii și este în continuă creștere. În anul 2020, 22% din totalul persoanelor fizice care au credite și 28% dintre firmele debitoare au cerut amânarea creditelor, aflându-se în dificultate financiară.

Perspectivele de revenire a economiei sunt destul de îndepărate și de aceea soluția salvatoare va fi adoptarea aceleiași strategii și în anul următor. Discuții s-au purtat deja între cei implicați, scenariile puse pe masă fiind mai multe. Aplicarea acestei decizii se dorește chiar de la începutul anului 2021 pentru a ajuta părțile implicate să-și construiască bugete financiare realiste pentru anul următor. Una din condițiile fundamentale ale unei economii sănătoase este predictibilitatea cadrului juridic care influențează piața financiară și economică. În acest context merită să vedem care sunt factorii care influențează această decizie importantă.

Anul 2021 și ratele românilor

Părțile implicate în luarea acestei decizii sunt Guvernul României prin Ministerul de Finanțe, Banca Națională a României, băncile și instituțiile de creditare. În anul 2020 s-a agreat varianta amânării creditelor până la 9 luni, cu respectarea recomandărilor impuse și la nivel european de Banca Centrală Europeană și Autoritatea Bancară Europeană. Aceste scutiri de la plată au sprijinit un număr limitat de companii și persoane fizice afectate economic de pandemie și, de aceea, conturarea unui cadru juridic clar pentru anul 2021 este o necesitate stringentă pentru toți cei implicați.

Pe de o parte, sistemului instituțiilor ce oferă credite a avut o profitabilitate mai mică în 2020 și, de aceea, măsura prelungirii termenului de rambursare a creditului nu este ceea ce și-ar dori acesta. Pe de altă parte, nici revenirea financiară a celor afectați nu se întrevede la orizont, astfel încât să existe garanția posibilității achitării ratelor amânate în 2020. Argumentele ambelor părți implicate sunt destul de serioase.

De aceea, soluția ce va fi agreată de toate părțile implicate, precum modalitățile de aplicare a acestei decizii este încă în discuție. Ministrul finanțelor se arată însă optimist și crede că lucrurile vor fi finalizate în cel mai scurt timp. Românii, ca și întreaga umanitate speră ca această pandemie să se termine în anul 2021, iar economia să se redreseze treptat, iar viețile tuturor să intre într-o oarecare normalitate și predictibilitate financiară.
Sursa: Stirileprotv.ro.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
8.2 °
81 %
0.4kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...