spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTCondamnare definitivă pentru femeia care și-a ucis soțul

Condamnare definitivă pentru femeia care și-a ucis soțul

O femeie din Flămânzi, mamă a patru copii, a fost condamnată definitiv la cinci ani de închisoare în regim de detenție pentru omor, după ce și-a înjunghiat mortal soțul. Crima a avut loc într-un moment de furie, după ce femeia a fost agresată ani în șir de bărbatul care i-a fost partener de viață. La pronunțarea sentinței, judecătorii au ținut cont de toate aceste aspecte, inclusiv de faptul că femeia a recunoscut totul și a cerut să fie judecată în formă simplificată.

Cazul în sine a arătat efectele consumului exagerat de alcool, dar și urmările violenței domestice tolerată o bună perioadă de timp. Scenele violente au avut loc în octombrie 2020 și nimic nu prevestea deznodământul tragic. În dimineața zilei de 4 octombrie, Mihaela și Constantin Gorghi, au mers în piață la Flămânzi cu treburi, au băut câte o cafea, iar la prânz au plecat spre casă cumpărând în trecere și un pet de 2,5 litri de bere. Ajunși acasă, cei doi soți au băut berea, după s-au luat la ceartă, bărbatulverându-i femeii să mai cumpere un alt pet. Conflictul a luat amploare după ce bărbatul, care stătea întins în pat, a prins-o cu mâna de gură pe Mihaela și a împins-o.

„Inculpata s-a enervat, a părăsit încăperea și, în timp ce victima a rămas în continuare întins pe pat, inculpata s-a deplasat în camera care avea destinația de bucătărie, de unde s-a înarmat cu un cuțit, s-a întors în camera în care soțul ei stătea pe pat și i-a aplicat o lovitură cu acel cuțit în zona pieptului”, au menționat procurorii în rechizitoriu.

Bărbatul a început să sângereze, iar atunci femeia a încercat să-l ajute, moment în care în cameră a intrat unul dintre copii, care, la rugămintea tatălui, a mers la un unchi și acesta a sunat la 112 solicitând intervenția ambulanței și a poliției. Constantin a fost preluat de o ambulanță, dar a murit la scurt timp la spital. Necropsia avea să arate că decesul bărbatului a survenit în urma leziunilor suferite. Astfel, chiar dacă a fost o singură lovitură de cuțit, lama acestuia i-a ajuns în inimă. Reținută, Mihaela Gorghi a fost internată în spital și expertizată medico-legal.

Ancheta avea să arate că în momentul crimei bărbatul era beat, analizele de laborator indicând o alcoolemie de 2,07 gram pe litru în sânge. Ce le-a atras atenția anchetatorilor au fost însă mai multe cicatrici și vânătăi de pe trupul femeii, aceasta având și un dinte lipsă. Toate urmele arătau că de fapt, înainte de a-și ucide soțul, femeia a fost supusă în mod repetat agresiunilor din partea bărbatului. Acest lucru a fost scos în evidență inclusiv de ancheta socială efectuată în timpul anchetei. „Între soți au existat tensiuni aproape toată perioada căsătoriei, pe fondul consumului de alcool, manifestate uneori prin injurii și agresiune fizică, victima fiind soția. Conflictele care au avut loc de-a lungul anilor se finalizau prin împăcare pentru că soția, fiind familistă, nu a recurs la separare și nu a solicitat autorităților ordin de protecție”, se menționa în raport. De altfel, și polițiștii au intervenit într-un alte conflict izbucnit între cei doi, când bărbatul a fost sancționat contravențional, pe 21 decembrie 2014, întrucât, în timp ce se afla pe un drum din Flămânzi, i-a adresat femeii „cuvinte și expresii jignitoare, de natură să-i lezeze demnitatea”.

Doar că adevărata situație din familie avea să iasă la iveală în timpul procesului, când o femeie chemată martor în dosar a declarat că „încă de la început viața Mihaelei a fost foarte grea în sensul că era bătută, certată și, pentru că la început membrii familiei ei i-au făcut observație soțului cu privire la comportament, acesta i-a interzis apoi Mihaelei să-și mai viziteze rudele”. „Din acest motiv, Mihaela nu a avut parte de niciun ajutor în creșterea celor patru copii și i-a fost deosebit de greu pentru că diferențele dintre copii erau mici. iar doi dintre ei erau gemeni. Așa a ajuns Mihaela să se transforme dintr-o fată veselă și plină de viață într-o mamă slabă și supărată. Din discuțiile pe care eu le-am avut după acest incident atât cu surorile ei, cât și cu foarte multe femei, a reieșit că viața Mihaelei a fost una foarte grea pentru că, pe lângă certuri și bătăi, tot ea era cea care trebuia să plece la muncă în străinătate”, a declarat una dintre vecine.

O altă femeie din sat, care a fost în casa familiei Gorghi la un botez al unui copil, a rămas impresionată de spaima și frica cu care trăiau ceilalți copii în casă. „Știu și eu, și toată lumea știa, că soțul Mihaelei consuma băuturi alcoolice și certurile se produceau din cauza acestui consum de alcool, ajungând de multe ori în situația în care el să doarmă în casă, iar ea să lucreze în gospodărie și în grădină. știu că au fost și situații în care o scotea afară din casă și îi încuia ușa, așa încât Mihaela era nevoită să stea pe prispă în frig”, a adăugat consăteanca. În calitate de martor a fost audiat și cumnatul Mihaelei, care a povestit prin ce a trecut femeia în timpul căsniciei. „Știu ce viață a avut Mihaela pentru că eu sunt căsătorit cu sora ei și locuiesc în gospodăria mamei ei. Mihaela a avut parte de certuri și bătăi si de multe ori a a juns acasă la mama ei desculță și plângând. De multe ori soția mea mă suna pe mine să mă duc pâna la Mihaela acasă pentru a-i despărți. Certurile proveneau și de la consumul de alcool al soțului ei, iar in ultimii ani începuse și Mihaela să mai consume. Foarte mult au suferit copii lor din cauza acestor certuri și scandaluri, iar fetița este cea care a suferit cel mai mult și știu acest lucru pentru că am discutat cu copii atunci când veneau acasă la soacra mea. Pentru că nu aveau bani, și Mihaela își dorea foarte tare să le facă copiilor o baie , iar soțul ei refuza să plece la muncă în străinătate, tot Mihaela a aplecat în Germania și, cu banii câștigați de acolo după primul an, a reușit să facă acea baie la care visase, o bucătărie, pe care le-a dotat cu tot ce trebuie. Cred că s-a ajuns în situația asta pentru că Mihaela nu a mai suportat scandalurile, atâta umilință și atâta suferință. După cum puteti vedea, Mihaela are nasul rupt în urma loviturilor aplicate de soțul ei. și atunci a venit la noi acasă plângând și plină de sânge”, a fost mărturia cumnatului.

Dezbaterile din instanță au cântărit destul de mult. Inclusiv avocata Mihaelei a făcut dezvăluiri în ceea ce privește viața intimă, aspectele relatate dovedind că femeia a fost întotdeauna brutalizată și, „dacă a refuzat, a fost mereu bătută”. Astfel, bărbatul ar fi a avut un impact devastator asupra ei, „cei patru copii, pe care îi iubește, fiind născuți în urma unor repetate acte de violență”. Înainte de a dicta pedeapsa, judecătorii au audiat-o și pe femeie. „În acea zi, cearta a izbucnit din nimic și soțul meu m-a trimis să mai cumpăr băutură și, pentru că eu n-am vrut, m-a prins de gât și de față și m-a îmbrâncit tare. Iar eu atunci, de nervi, am luat cuțitul și l-am lovit, fără însă să mă gândesc că ar putea să moară. Eram atât de nervoasă pentru că se adunaseră prea multe, pur și simplu se umpluse paharul, iar eu nu mai rezistam pentru că îmi reproșa că eu nu aduc bani acasă. Iar certurile de la băutură erau la ordinea zilei…..”, a fost mărturia Mihaelei.

Punând cap la cap toate aceste relatări, inclusiv probele administrate în anchetă de polițiști și procurori, completul de judecată a dat verdictul – cinci ani de închisoare. „În condițiile în care martorii au arătat că inculpata era bătută frecvent, că era certată, fugărită și înjurată și că i se reproșa că nu aduce bani în casă în mod constant, că în săptămâna precedentă a fost lovită atât de puternic de victimă încât i-a scos un dinte, că în ziua incidentului victima a certat-o în public pentru că a cumpărat materiale pentru casă de la magazinul din localitate, că alcoolemia victimei în ziua incidentului a fost de 2,07g %0, concluzia instanței este că gestul violent al victimei a produs inculpatei o tulburare atât de puternică încât a pierdut controlul asupra acțiunilor sale”, au precizat judecătorii în motivare. În cadrul procesului penal, magistrații au obligat-o însă pe femeie să plătească fiecăruia dintre copii câte 250.000 de lei, în total fiind vorba de o sumă de un milion de lei. În urma sentinței, dispusă pe 6 mai a.c. de Tribunalul Botoșani, Mihaela Gorghi a făcut apel. Vineri însă, pe 18 iunie a.c., atunci când a trebuit să apară în fața judecătorilor de la Curtea de Apel Suceava, femeia și-a schimbat punctul de vedere și a renunțat la acțiune. Așa se face că decizia Tribunalului a rămas definitivă și irevocabilă.

Arestată la scurt timp de la comiterea faptei, Mihaela Gorghi va trebui să execute cel puțin două treimi din pedeapsa dictată de judecători pentru a putea beneficia de eliberare condiționată. Din pedeapsă i se va scade însă și perioada petrecută în arest preventiv. Prin urmare, peste circa trei ani femeia ar putea reveni acasă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
79 %
1.1kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...