spot_img
luni, mai 6, 2024
AcasăNaționalONG-urile cer guvernului să ajute refugiații

ONG-urile cer guvernului să ajute refugiații

Mai multe asociații civice cer guvernului Ciucă să ia măsuri legate de statutul refugiaților ucraineni care ajung în România.

Declic, Funky Citizens, Geeks for Democracy, Asociația SNK și Refugees Welcome to Romania cerem Guvernului să înființeze de urgență centre mobile de înregistrare pentru refugiații din Ucraina, după ce la Vama Siret și la Centrul de Refugiați de la Rădăuți oamenii care fug de războiul din Ucraina sunt ținuți cu orele la cozi. Formalitățile durează chiar și zile: centrul de refugiați de la Rădăuți are un singur calculator pentru procesarea cererilor de azil și nu are traducători”, se arată în comuniactul comun al ONG-urilor respective.

„E oribil ce se întâmplă în aceste zile cu solicitanții de azil. Statul român pur și simplu își bate joc de acești oameni scăpați cu greu de război. O.S., una dintre femeile căreia îi oferim asistență, a reușit să treacă ieri, sâmbătă, granița în România, la ora 17.00 după-amiaza, iar astăzi, la nici la ora 14, nu are hârtiile necesare pentru a o putea duce către o cazare. Așteaptă cu alte zeci de oameni, în centrul de la Rădăuți, să o bage cineva în seamă. Funcționarii de aici par depășiți. Au un singur calculator pe care procesează cererile de azi și n-au traducători din ucraineană. Așa ca e un dialog al muților. Orele trec și statul român rămâne in aceeași incompetență”, scrie pe o rețea socială o reprezentantă a unei asociații civice din Rădăuți.

După câteva ore petrecute la graniță, persoanele care fug din Ucraina au trei variante după ce ajung în România: un centru de imigrări, cazare privată sau să continue deplasarea spre Vest. Ultima reprezintă soluția cea mai utilizată de cei care au pașaport.

Multe familii s-au despărțit din cauza războiului, în România intrând doar femei și copii în ultima zi. Bărbații între 18 și 60 de ani nu pot ieși de pe teritoriul Ucrainei, din cauza instalării legii marțiale.

Persoanele care ajung în România se împart, din punct de vedere legal, în două categorii: cei cu pașaport, considerați turiști, care pot sta 90 de zile, sau cei care au doar buletin și intră în categoria persoanelor care cer azil. Ulterior pot obține statutul de refugiat pe baza unei solicitări.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.5 ° C
24.3 °
22.2 °
49 %
2.6kmh
100 %
lun
25 °
mar
24 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Ca să mai speri că niște vrăji îți pot umple rezervorul, trebuie să începi cu pași mici.

EDITORIAL

Majoritatea covârșitoare a creștinilor din România au serbat ieri și azi Învierea Domnului. Stabilirea datei pascale e complicată datorită utilizării unor calendare diferite în...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...