spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Ipatie - sfântul care l-a vindecat pe ucigașul său

Sfântul Ipatie – sfântul care l-a vindecat pe ucigașul său

S-a născut în Cilicia și a fost episcop în Gangra (în Turcia), fiind cunoscut ca făcător de minuni. A participat la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325. Sfântul Ipatie s-a arătat făcător de minuni încă din timpul vieții sale, tămăduind bolile trupești și sufletești ale oamenilor. A prefăcut niște ape amare în ape bune de băut și a făcut să izvorască un izvor tămăduitor cu apă caldă.

În timp ce se întorcea de la Constantinopol, a fost prins și bătut de ereticii novațieni. O femeie din grupul acestora l-a lovit pe sfânt cu o piatră în cap și în urma acestei lovituri Sfântul Ipatie a trecut la cele veșnice. Femeia a înnebunit în clipa în care a văzut moartea acestuia. Mai târziu, a fost dusă la mormântul sfântului, unde a primit vindecarea. După tămăduire, această femeie și-a petrecut toata viața în lacrimi și rugăciune.

Sfântul Inochentie din Alaska, primul episcop din America

Cel socotit „întocmai cu Apostolii” şi „luminător al Americii de Nord”1, s-a născut în data de 26 august 1797, în localitatea Irkutk, din Siberia, şi a trecut la cele veșnice în data de 31 martie 1879, pe când era în Moscova, fiind în vârstă de 82 de ani.

De-a lungul vieții sale, Sfântul Inochentie s-a dovedit a fi un deosebit teolog, preot, învățător, tâmplar, ceasornicar, navigator, explorator, cercetător în științele naturii şi antropolog. După ce s-a căsătorit, a fost hirotonit preot, iar mai pe urmă episcop, arhiepiscop şi mitropolit al Moscovei şi al întregii Rusii. În anul 1824 a plecat în Alaska, în calitate de misionar, iar mai apoi a devenit primul episcop din America.

Ce este un sfânt?

Guenter a mers la cumpărături cu mama sa. În drum spre piață au trecut pe lângă o mare biserică. Guenter o privi şi spuse: „Mamă, ia uite, ferestrele sunt chiar murdare”.

Mama nu-i spuse nimic. Îl luă de mâna şi-l conduse în biserică. De aici ferestrele arătau frumos colorate şi luminoase. Atunci Guenter se miră şi privi cu atenție la vitralii. În faţa la altar sărea în ochi o fereastră foarte frumoasă cu figuri de sfinți. Şi printr-o figură tocmai treceau razele soarelui, încât aceasta era foarte luminoasă. Guenter întrebă: „Mămica, cine este acesta?” „Acesta în faţă, răspunse ea, este sfântul Martin”.

Câteva zile mai târziu băiatul a avut ora de religie. Profesorul i-a întrebat pe elevi: „Cine poate să-mi spună ce este un sfânt?” Atunci se făcu mare liniște în clasă. Doar Guenter ridică mâna şi spuse: „Un sfânt este un om prin care strălucește soarele”.

Iisus nu mi-a făcut niciun rău

Despre sfântul Policarp se povestește că, fiind condamnat la moarte pentru credință, a fost îndemnat să se lepede de Iisus. Acesta, clătinând-şi capul răspunse: „De 86 de ani îl slujesc şi nu mi-a făcut niciun rău. Cum aş putea să-l insult pe Regele meu care m-a răscumpărat?”.

 

– Preot Sandu OLIVIAN

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.6 °
18.8 °
43 %
3.7kmh
0 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...