miercuri, mai 25, 2022
AcasăSărbătoarea ZileiSfântul Ipatie - sfântul care l-a vindecat pe ucigașul său

Sfântul Ipatie – sfântul care l-a vindecat pe ucigașul său

S-a născut în Cilicia și a fost episcop în Gangra (în Turcia), fiind cunoscut ca făcător de minuni. A participat la primul sinod ecumenic de la Niceea din anul 325. Sfântul Ipatie s-a arătat făcător de minuni încă din timpul vieții sale, tămăduind bolile trupești și sufletești ale oamenilor. A prefăcut niște ape amare în ape bune de băut și a făcut să izvorască un izvor tămăduitor cu apă caldă.

În timp ce se întorcea de la Constantinopol, a fost prins și bătut de ereticii novațieni. O femeie din grupul acestora l-a lovit pe sfânt cu o piatră în cap și în urma acestei lovituri Sfântul Ipatie a trecut la cele veșnice. Femeia a înnebunit în clipa în care a văzut moartea acestuia. Mai târziu, a fost dusă la mormântul sfântului, unde a primit vindecarea. După tămăduire, această femeie și-a petrecut toata viața în lacrimi și rugăciune.

Sfântul Inochentie din Alaska, primul episcop din America

Cel socotit „întocmai cu Apostolii” şi „luminător al Americii de Nord”1, s-a născut în data de 26 august 1797, în localitatea Irkutk, din Siberia, şi a trecut la cele veșnice în data de 31 martie 1879, pe când era în Moscova, fiind în vârstă de 82 de ani.

De-a lungul vieții sale, Sfântul Inochentie s-a dovedit a fi un deosebit teolog, preot, învățător, tâmplar, ceasornicar, navigator, explorator, cercetător în științele naturii şi antropolog. După ce s-a căsătorit, a fost hirotonit preot, iar mai pe urmă episcop, arhiepiscop şi mitropolit al Moscovei şi al întregii Rusii. În anul 1824 a plecat în Alaska, în calitate de misionar, iar mai apoi a devenit primul episcop din America.

Ce este un sfânt?

Guenter a mers la cumpărături cu mama sa. În drum spre piață au trecut pe lângă o mare biserică. Guenter o privi şi spuse: „Mamă, ia uite, ferestrele sunt chiar murdare”.

Mama nu-i spuse nimic. Îl luă de mâna şi-l conduse în biserică. De aici ferestrele arătau frumos colorate şi luminoase. Atunci Guenter se miră şi privi cu atenție la vitralii. În faţa la altar sărea în ochi o fereastră foarte frumoasă cu figuri de sfinți. Şi printr-o figură tocmai treceau razele soarelui, încât aceasta era foarte luminoasă. Guenter întrebă: „Mămica, cine este acesta?” „Acesta în faţă, răspunse ea, este sfântul Martin”.

Câteva zile mai târziu băiatul a avut ora de religie. Profesorul i-a întrebat pe elevi: „Cine poate să-mi spună ce este un sfânt?” Atunci se făcu mare liniște în clasă. Doar Guenter ridică mâna şi spuse: „Un sfânt este un om prin care strălucește soarele”.

Iisus nu mi-a făcut niciun rău

Despre sfântul Policarp se povestește că, fiind condamnat la moarte pentru credință, a fost îndemnat să se lepede de Iisus. Acesta, clătinând-şi capul răspunse: „De 86 de ani îl slujesc şi nu mi-a făcut niciun rău. Cum aş putea să-l insult pe Regele meu care m-a răscumpărat?”.

 

– Preot Sandu OLIVIAN

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
22.6 ° C
22.6 °
22.6 °
92 %
3.4kmh
23 %
mie
23 °
joi
22 °
vin
25 °
sâm
17 °
Dum
19 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Trebuie să fii pregătit pentru orice eventualitate.

EDITORIAL

Generalul Ciucă ne-a anunțat că ne salvează. Din nou. În cel mai pur stil pesedist. Adică se dă de pomană. De altfel pesediștii se...

GÂNDUL ZILEI

Toate femeile din viaţa lui l-au înşelat dar n-a fost deloc rău. A rămas nemuritor pentru că, până şi moartea a plecat cu altul... -Dumitru...

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...