spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăPrima PaginăŞcoli periculoase, oprite în ultimul moment de la deschidere (video)

Şcoli periculoase, oprite în ultimul moment de la deschidere (video)

Deși mai sunt câteva zile până la începerea anului școlar, problemele descoperite în unitățile de învățământ sunt tot mai multe.

Reprezentanţii Prefecturii și ai instituțiilor implicate în asigurarea începerii anului școlar s-au întâlnit joi pentru a trage concluziile înainte de începerea școlii. Deși reprezentanții instituțiilor au prezentat într-o lumină destul de bună situația, prefectul a avut și o serie de obiecții.

Astfel, acesta a precizat că două clădiri care urmau să fie deschise luni prezintă un pericol iminent pentru copii. Potrivit acestuia, ar fi vorba despre doua unități de învățământ distincte, ambele din Ungureni.

“Am avut, după analiza acestui raport, surprinderea să văd că avem două unități de învățământ care nu corespundeau din punct de vedere al siguranței elevilor. Și aici mă refer din punct de vedere al construcțiilor, clădirilor respective.

Am decis ieri (n.r miercuri) împreună cu reprezentanții instituțiilor implicate, pentru aceste două unități de învățământ, fiind o grădiniță din Ungureni și o școală din Vicoleni, tot comuna Ungureni, să relocăm acești copii în cele mai apropiate unități de învățământ ca să poată începe activitatea în siguranță, pentru că acele clădiri nu respectau normele de siguranță și nu putem închide ochii la astfel de situații”, a declarat Sorin Cornilă, prefectul județului.

Potrivit acestuia, este vorba despre aproximativ 75 de elevi și preșcolari afectați de această măsură. Aceștia vor învăța la școlile numărul 1 și 2 din Ungureni. „Administrația locală de acolo (n.r., Ungureni) are deja pregătite două proiecte pentru aceste școli, urmează să le scoată la licitație și sperăm să reușească în cel mai scurt timp să aducă cele două unități de învățământ la stadiul în care elevii să fie în siguranță”, a spus prefectul.

„Sunt foarte multe de reglat în aceste școli”

Acesta spune că situația din școli nu este nici pe departe una bună.

„Într-adevăr, sunt mai multe lucruri, chiar dacă am văzut comparații cu anul anterior și stăm un pic mai bine, sunt, totuși, foarte multe de reglat în aceste școli din mai multe puncte de vedere. De exemplu, avem unități școlare care nu au autorizație sanitară sau nu au autorizație la securitatea de incendiu.

Aceste aspecte rămân în atenția mea, în atenția noastră, și a factorilor implicați în acest proces și vom monitoriza respectarea acestor recomandări și măsuri care s-au dispus. Inspectorii care au făcut parte din aceste comisii au dispus măsuri și recomandări imediate pentru ca anul școlar să înceapă în cele mai bune condiții în toate unitățile de învățământ”, a încheiat prefectul Sorin Cornilă.

Probleme cu siguranţa la incendii

Nici din punct de vedere al riscului la incendii școlile nu stau mai bine. Serviciul Inspecție Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a verificat 75 de unități de învățământ cu personalitate juridică, iar la 28 dintre acestea s-au identificat probleme la iluminatul de securitate pentru evacuarea din clădire: fie nu este asigurat, fie corpurile de iluminat nu funcționează.

De asemenea, s-a constatat lipsa stingătoarelor de incendii în unele școli ori instalații de detecție și semnalizare neverificate de persoane autorizate. În școlile cu sobe, s-au depistat coșuri de fum necurățate ori instalații electrice și prize neverificate.

La unele unități de învățământ s-au constatat improvizații și defecțiuni în exploatarea instalațiilor electrice interioare, însă și la această dată sunt școli atât în municipiul Botoșani, cât și în județ care funcţionează fără autorizație de securitate la incendiu. Sunt 11 școli care funcționează fără autorizație, dar au aviz de securitate la incendiu, patru funcţionează fără autorizație și fără aviz la incendiu, iar altele nu au scări de evacuare închise.

În municipiul Botoșani, toate școlile dețin autorizații de funcționare, însă s-au constatat alte deficiențe. De exemplu, la Liceul Dimitrie Negreanu la corpul de ateliere există infiltrații în mai multe spații din cauza acoperișului deteriorat, la Liceul Tehnologic ”Petru Rareș” s-a găsit mobilier uzat la internat și la blocul alimentar. La Colegiul ”A.T.Laurian” la ultimul nivel al corpului vechi există infiltrații din cauza acoperișului deteriorat.

În mediul rural, sunt școli cu autorizații sanitare, dar și școli fără autorizații sanitare de funcționare, școli fără apă potabilă și cu toalete exterioare sau grupuri sanitare improprii.

Cele mai multe probleme au fost înregistrate la Ungureni

Cele mai multe neconformități s-au înregistrat, potrivit documentului prezentat în Colegiul Prefectural, în comuna Ungureni, unde la Școala Plopenii Mici s-a găsit grup sanitar din lemn, lipsă sursă apă curentă, iar la Grădinița Sapoveni planșeul din scândură era putred, iar closetul stă să cadă oricând peste copii.

De la conducerea IŞJ totul se vede bine

Bogdan Suruciuc, inspector școlar general, susține că unitățile de învățământ botoșănene sunt pregătite pentru reluarea activității didactice, pe 5 septembrie. Potrivit oficialului, în toate unitățile sunt asigurate măsuri igienico-sanitare, chiar dacă nu toate școlile au autorizație sanitară de funcționare.

Din totalul de 475 de unități, 289 au autorizație sanitară de funcționare, 131 de unități nu dețin această autorizație, în timp ce 55 de unități sunt în curs de autorizare. De regulă, lipsa apei curente este principala problemă cu care se confruntă unitățile care nu au autorizație de funcționare. În ce privește autorizația de securitate la incendiu, 52 de clădiri nu dețin acest document.

Peste 470 de unităţi vor funcționa în noul an

În județul Botoșani, în anul școlar 2022-2023 vor funcționa 475 de unități, dintre care 120 unități cu personalitate juridică învățământ de masă cu 336 structuri arondate acestora, două unități cu personalitate juridică învățământ special (Școala Profesională Specială „Sfântul Stelian” și Școala Profesională Specială „Ion Pillat” Dorohoi), opt unități cu personalitate juridică învățământ particular (Grădinița “Sandy Belle”, Grădinița cu Program Prelungit “Girotondo”, Şcoala Gimnazială Cornerstone – Filiala Asociaţiei “Hope For The Children International” Dorohoi, Școala Profesională de Cooperație, Liceul Teoretic Centrul de Studii „Ștefan Cel Mare și Sfânt”, Școala Postliceală „Prof. Dr. Doc. Enescu Longinus”, F.E.G. Education Școala Postliceală – Filiala Botoșani, F.E.G. Education Școala Postliceală – Filiala Dorohoi) și nouă unități conexe (Palatul Copiilor, Clubul Sportiv Școlar, Clubul Copiilor Dorohoi, Clubul Copiilor Darabani, Centrul Județean de Excelență Botoșani, Centrul Județean de Asistență Psihopedagogică, Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională, Casa Corpului Didactic, Inspectoratul Şcolar Judeţean).

“Pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, unitățile de învățământ sunt asigurate cu pază proprie, societăți specializate de pază și sisteme de supraveghere.

Acolo unde acestea nu există s-au făcut deja solicitări către UAT-uri pentru repartizarea sumelor privind achizitionarea şi montarea sistemelor de supraveghere pentru fiecare corp al unitățiilor școlare”, a mai precizat Bogdan Suruciuc.

Cât privește asigurarea transportului elevilor, Bogdan Suruciuc a arătat că, în județul Botoșani sunt 98 de microbuze școlare, asigurate RCA, cu inspecția tehnică periodică valabilă, pregătite pentru transportul elevilor, în condiții de siguranță.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
21.6 °
20.5 °
45 %
4.3kmh
1 %
mar
18 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...