spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTCity break la Bruxelles pentru liberalii botoşăneni pe bani europeni 

City break la Bruxelles pentru liberalii botoşăneni pe bani europeni 

Liberalii din județ au urcat săptămâna aceasta în avion și au purces spre Bruxelles, încercând să deprindă tainele Parlamentului European, dar și misterele fondurilor europene.

liberaliiDelegația a fost una extrem de numeroasă, de circa 30 de persoane, iar costurile de transport și cazarea pentru o noapte cu mic dejun inclus au fost asigurate de europarlamentarul PNL, Rareș Bogdan.

Grupul liberal a fost condus de președintele organizației Costel Șoptică, care a mers însoțit de prietena sa, iar printre participanți s-au aflat prefectul județului, Sorin Cornilă, primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, dar și alți membri marcanți ai organizației județene PNL, începând cu primarul Costel Romanescu, fostul primar de Cristinești, Marinel Stredie, primarul orașului Ștefănești, Florin Buțura, consilieri județeni Claudiu Vrajotis și Gabriel Alexsandru, primarul comunei Vorniceni, Gheorghe Irimia, Mirabela Dumitriu, secretar în cadrul Cancelariei prefectului, dar și Ionică Nechifor, președintele Asociației Moldoovis și mulți alții.

„A fost o vizită la Parlamentul European”

Misterul acestei deplasări l-a dezvăluit prefectul Sorin Cornilă, care a precizat că vizita la Bruxeeles a fost de numai două zile – miercuri și joi – iar din delegație au făcut parte 21 de primari, președinții principalelor organizații locale din județ, dar și liderii organizațiilor de tineret și de femei.

„A fost o vizită la Parlamentul European, care a fost organizată din scurt. Eu am plecat de la București pentru că luni, marți și miercuri am fost la niște cursuri INA. Miercuri am plecat, ieri (n.r.- joi 8 decembrie a.c.) am stat acolo toată ziua și m-am întors noaptea trecută. Am luat un autocar și dimineață la ora 6 am ajuns în Botoșani. Astăzi ar fi trebuit să fiu liber, dar sunt la birou”, a spus prefectul județului, Sorin Cornilă.

„Ni s-a explicat cum funcționează Parlamentul European”

Deplasarea a cuprins o vizită la Parlamentul European, dar, deși invitația a fost din partea europarlamentarului Rareș Bogdan, liberalii botoșăneni au avut doar o scurtă întrevedere cu el, miercuri seară.

Joi, însă, delegația PNL a fost primită de europarlamentarul liberal Dan Motreanu. Așa zisul program al deplasării a cuprins în fapt vizitarea sediului Parlamentului European, cu o trecere prin sala de ședințe și prin sălile în care se întrunesc comisiile de specialitate, și o prezentare a structurii Parlamentului European.

„Ni s-a explicat cum funcționează Parlamentul European, procedura legislativă, iar în cadrul întâlnirii cu domnul europarlamentar Dan Motreanu, care a durat aproape două ore, ni s-au prezentat mai multe subiecte privind activitatea Parlamentului European, dumnealui făcând parte din Comisia pentru Agricultură”, a adăugat prefectul Sorin Cornilă. Cu alte cuvinte, nu a fost vorba de ateliere de lucru, de analize de programe sau dezbateri pe proiecte, de strategii sau linii de finanțare, ci mai mult de o vizită cel mult informală.

„Pentru mine a fost prima dată când am ajuns la Bruxelles și trebuie să recunosc – a fost o vizită destul de scurtă. A fost însă captivant și este foarte important că am înțeles procedurile și cum funcționează Parlamentul European. Nu e același lucru ca Parlamentul nostru”, a mai spus prefectul Sorin Cornilă.

„Am participat la Bruxelles la ateliere de lucru”

În schimb, ceilalți politicieni cu vechi state de serviciu prin Parlament și prin culisele politicii au îmbrăcat altfel informațiile. Verginel Gireadă, de exemplu, a prezentat deplasarea făcută de liberalii botoşăneni ca o „vizită de lucru” la Parlamentul European.

„În urma invitației domnilor Rareș Bogdan și Dan Motreanu, alături de reprezentanții Partidului National Liberal Botoșani și primari din PNL, am participat la Bruxelles la ateliere de lucru prvind accesarea fondurilor Europene și la întâlniri cu membri EPP în cadrul cărora s-a discutat despre măsurile pentru implementarea PNRR și a schemelor de ajutor, atragerea de fonduri europene, dar și despre dificultățile întâmpinate de autoritățile locale și găsirea celor mai rapide și eficiente soluții”, este mesajul postat de Verginel Gireadă pe pagina sa de Facebook. Deja o altă viziune despre deplasarea la Bruxelles, care demonstrează că primarul comunei Mihai Eminescu a perceput vizita ca pe un nou pas în integrarea europeană.

Costel Șoptică  a făcut echipă cu Verginel Gireadă

Pe aceeași linie a mers și președintele PNL Botoșani, deputatul Costel Șoptică, care a făcut echipă cu Verginel Gireadă, liberalii participând la aceleași „ateliere de lucru”, postarea de pe pagina sa de Facebook fiind foarte asemănătoare. Din mesajul lui Șoptică a dispărut, însă, Dan Motreanu, culmea omologul lui. Asta pentru că liderul PNL Botoșani este vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaților, iar Motreanu activează în Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală la Parlamentul European.

În schimb, Costel Șoptică a venit cu o mică adăugire față de postarea lui Verginel Gireadă. „Fondurile europene reprezintă șansa dezvoltării României. Primarii trebuie să fie încurajați și informați cu privire la mecanismele de absorbție a banilor europeni. Doar așa vom putea atrage bani europeni, cu scopul de a încuraja tinerii să revină în mediul rural și de a crea cele mai bune condiții pentru toți cetățenii județului Botoșani”, a punctat liderul liberal. Cât a contat această vizită la Parlamentul European pentru cei 30 de delegați PNL se va vedea cel mai probabil în activitatea lor viitoare.

Deși deplasarea la Bruxelles a delegației PNL Botoșani a coincis cu reuniunea Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene (UE), care s-a desfășurat taman atunci pentru a discuta, între altele, aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România, liberalii nu au pomenit nimic despre asta. Cum nu au pomenit nimic nici de faptul că România a fost lăsată din nou în afara Spațiului Schengen.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
79 %
1.1kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...