spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăLocal BTAngajaţi lăsaţi fără asigurare medicală

Angajaţi lăsaţi fără asigurare medicală

Ajunşi la medic cu diverse probleme de sănătate, zeci de botoşăneni, printre care şi angajaţi ai Spitalul Judeţean, au aflat că trebuie să plătească investigaţiile, tratamentele şi spitalizarea. Motivul a fost că nu sunt asiguraţi medical, deşi oamenii aveau acte care arătau că le-au fost plătite contribuţiile la fondul naţional unic de asigurări de sănătate.

Cu astfel de probleme s-au confruntat atât angajaţii de la stat, cât şi cei de la privat. După ce, la începutul anului, salariaţi de la Poşta Română au descoperit că figurează ca neasiguraţi, deşi li se plătea lunar contribuţia la sănătate, recent au aflat că nu figurează în baza de date a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) nici măcar unii dintre cei care activează la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU), deci în sistemul de asigurări de sănătate. „O colegă de a mea suferă de o afecţiune acută şi a dorit să îşi ia o reţetă. Spre surpriza ei, de la farmacie i s-a spus că nu figurează ca asigurat. A întrebat la secretariat şi s-a descoperit că aşa era. M-am verificat şi eu pe pagina Casei Naţionale şi mesajul primit a fost «Persoana selectată nu este asigurată»”, a spus un asistent din cadrul SJU.

Încă nu se ştie deocamdată câţi din cei peste 2.500 de angajaţi ai spitalului sunt neasiguraţi.

 

Reprezentanţii CAS dau vina pe asigurări

 

Reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) vorbesc de zeci, dacă nu chiar sute de astfel de cazuri. „Este într-adevăr o situaţie gravă. Aş putea spune că este strigător la cer. Să fie plătite contribuţiile la zi, iar oamenii să apară ca neasiguraţi”, a precizat Carmen Nicolau, director în cadrul CAS. Aceasta a mai precizat că l-a informat pe managerul SJU, Corneliu Mihai, care a promis că va lua măsuri.

Oficialul a menţionat că situaţia se remediază prin completarea unei declaraţii rectificative. „Aşa se rezolvă problema. După înregistrarea acestei declaraţii, omul apare imediat ca asigurat. În lipsa modificării în SIUI, degeaba are hârtii care arată că este cu plata la zi”, a mai menţionat Carmen Nicolau.

 

SJU pasează vina pe sistemul informatic

 

Reprezentanţii SJU au ţinut să menţioneze că acuzaţiile privind faptul că ei ar greşi reprezintă o exagerare. Aceştia dau vina pe SIUI, care a dat numeroase erori în ultimii ani. Unul din motivele neoficiale ar fi o metodă de filtrare a anumitor tipuri de asiguraţi, cei mai expuşi la a fi scoşi din rândul asiguraţilor fiind cei care au fost în concediu de creştere a copilului sau în concediu fără plată în ultimii cinci ani.

Spre exemplu, în cazul unei persoane aflate în concediu de creştere a copilului, contractul de muncă se suspendă pe durata acestuia, la fel şi contribuţiile la sistemul de asigurări, care sunt preluate de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. După revenirea la muncă, sistemul consideră anumite date din raportarea lunară ca fiind eronate şi îl scoate pe angajat din baza asiguraţilor.

„În cazul unei persoane care vine din concediul de creştere a copilului ar trebui să trecem în declaraţia fiscală lunară la data angajării data de revenire la muncă. Ori acel om are deja nişte ani de vechime la spital. E ciudat cum la Pensii, Şomaj şi celelalte apar în sistem, dar numai la Sănătate apar neasiguraţi”, a spus un reprezentant al SJU.

 

Caseta

Asigurări verificate online

 

Verificarea calităţii de asigurat se face online, direct la furnizorii de servicii medicale. Potrivit prevederilor Ordinului Preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nr. 581/08.09.2014 privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea documentelor justificative privind dobândirea calităţii de asigurat, persoanei care necesită servicii medicale, medicamente, îngrijiri la domiciliu şi dispozitive medicale, cu excepţia celor din pachetul minim de servicii medicale, îi va fi verificată calitatea de asigurat de către furnizorul de servicii medicale  ca urmare a interogării aplicaţiei pe site-ul CNAS la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
15.2 ° C
15.6 °
13.6 °
61 %
2.4kmh
1 %
mar
20 °
mie
20 °
joi
22 °
vin
23 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...