spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăInternaționalPutin pune la bătaie toată armata pentru a întoarce soarta războiului

Putin pune la bătaie toată armata pentru a întoarce soarta războiului

♦ 97% din armata rusă este implicată în războiul din Ucraina, într-o mobilizare colosală care nu a adus câştigurile scontate de Moscova.  

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat ieri că un procent enorm din armata rusă – 97% – este implicat în războiul din Ucraina, potrivit BBC News.

Întrebat dacă este îngrijorat de faptul că sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina reprezintă un cost prea mare pentru propria capacitate militară a Regatului Unit, Wallace a spus că cele două chestiuni nu se „exclud una pe alta”.

„A ajuta Ucraina să învingă Rusia în Ucraina contribuie de fapt la propria noastră securitate acasă”, a subliniat el. „Dacă 97% din armata rusă este acum angajată în Ucraina, cu o rată de pierderi foarte, foarte mare, și cu o potențială eficacitate de luptă redusă cu 40%, și aproape două treimi din tancurile lor distruse sau avariate, acest lucru are un efect direct asupra securității Europei”, a explicat secretarul britanic al apărării.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus luni, înaintea reuniunii miniștrilor Apărării din statele NATO, că noua ofensivă majoră a Rusiei în Ucraina a început deja.

Moscova este tot mai slăbită

Rusia a înregistrat o pierdere importantă a puterii sale militare, printre care o bună parte a celor mai moderne echipamente ale sale, în timp ce Ucraina este în plină modernizare, iar China s-a angajat într-o creştere inedită a cheltuielilor pentru apărare, indică bilanţul anual al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice (IISS), publicat ieri, informează AFP.

Publicarea ediţiei 2023 a „Echilibrului militar mondial” al IISS are loc la aproape un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie 2022.

Pentru armata rusă, pierderile umane din prima fază a invaziei au fost compensate de mobilizarea parţială anunţată în septembrie, dar se traduce printr-un aflux de soldaţi mai puţin experimentaţi, subliniază IISS.

Institutul remarcă o schimbare în componenţa flotei de blindate ruse. Aproximativ jumătate din tancurile sale T-72B3 şi T-72B3M şi numeroase tancuri T-80 au fost pierdute în luptă, iar armata rusă a fost nevoită să recurgă la echipamente mai vechi pentru a acoperi aceste pierderi.

Potrivit IISS, Rusia a pierdut 6-8% din avioanele sale de luptă tactice, dar proporţia pierderilor este de 10-15% în cazul altor tipuri de avioane.

Pe de altă parte, IISS evidenţiază că Ucraina dispune de mai puţine avioane de luptă şi suferă pierderi proporţional mai importante, Kievul pierzând în jur de jumătate dintre avioanele sale de luptă tactice.

Între altele, aproximativ 20 de ţări au anunţat creşteri imediate sau pe termen mai lung ale cheltuielilor lor în materie de apărare, în timp ce NATO, organizaţie în care Suedia şi Finlanda vor să se integreze, se vede consolidată.

În acelaşi timp, modernizarea armatei chineze reprezintă pentru Statele Unite „principala zonă de îngrijorare”, adaugă IISS, care accentuează că majorarea cu 7% a bugetului apărării Chinei în 2022 în raport cu anul precedent este cea mai mare în valoare absolută.

Următoarele luni vor fi decisive

Primăvara şi vara care urmează vor fi decisive în privința rezultatului războiului din Ucraina, afirmă şeful diplomaţiei europene, Joseph Borrell, care spune că Ucraina trebuie sprijinită militar chiar mai mult decât până acum: „Pentru a obţine pacea, trebuie să câştigi războiul”, susţine el.

Șeful diplomaţiei europene a spus ieri în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg că „primăvara şi vara care urmează vor fi decisive”. „Nu îi înţeleg pe cei care spun că, pentru a negocia, trebuie să nu mai oferim asistenţă militară Ucrainei. Nu-mi place deloc războiul. Prefer pacea, ca aproape toată lumea. Nu are rost să reiterez asta. Dar trebuie să discutăm cum să obţinem pacea. Pentru asta, trebuie să continuăm să sprijinim militar Ucraina, chiar mai mult decât până acum. Pentru a obţine pacea, trebuie să câştigi războiul”, a pledat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

El a spus din nou că asistenţa militară nu este în contradicţie cu eforturile de a căuta pacea diplomatic, cele două putând merge în paralel: „Trebuie să îi convingem pe europeni că nu putem lăsa steagul jos”, a mai spus Borell.

El a anunţat că va cere secretarului general al ONU să înceapă un proces de mediere:

„Ucraina trebuie să îl câştige. Vrem ca Ucraina să câştige războiul şi să îşi găsească locul în Europa”, a conchis Borell.

Von der Leyen propune sancţiuni împotriva producătorilor iranieni ai dronelor folosite de Rusia în Ucraina

Tot în plenul de la Strasbourg, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut și ea apel la intensificarea sprijinului european pentru Ucraina şi a anunţat un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, dar şi, în premieră, măsuri împotriva companiilor iraniene care produc drone folosite de forţele ruse în Ucraina.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
14.3 ° C
17.6 °
13.9 °
55 %
2.7kmh
2 %
mar
14 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...