marți, mai 14, 2024
AcasăLocal BT,,Eroinele'' din Botoșani, pe scena Festivalului Internațional de Teatru Oradea (video)

,,Eroinele” din Botoșani, pe scena Festivalului Internațional de Teatru Oradea (video)

Sâmbătă, 10 iunie, începând cu ora 19:00, ,,Eroinele” din Botoșani au oferit un adevărat spectacol publicului iubitor de teatru din Oradea.

În acest sfârșit de săptămână, actrițele Teatrului ,,Mihai Eminescu” Botoșani au urcat pe scenă în contextul Festivalului Internațional de Teatru Oradea.

Regia artistică, scenografia și ilustrația muzicală îi aparțin lui Andrei Măjeri, coregrafia este semnată de Victoria Bucun, iar din distribuție fac parte actrițele Lorena Luchian, Crenola Muncaciu, Dana Bucătaru, Lenuș Moraru, Ella Nistor, Lidia Uja, Silvia Luca, Irina Mititelu și Gina Pătrașcu-Zamfirache.

„O colecție de scrisori de dragoste ale unor figuri feminine mitologice către bărbații lor, „eroii”

Spectacolul, după epistolele lui Ovidius, este montat la Teatrul ,,Mihai Eminescu,, din Botoșani și aduce în prim plan nouă actrițe foarte talentate ale teatrului botoșănean. Acestea vor juca unele dintre cele mai cunoscute personaje mitologice antice, precum Medeea, Deianira, Briseis, Ariadna, Hipsipila, Enoe, Fedra, Penelopa sau Elena din Troie, prezente în nouă dintre cele 21 de epistole ale lui Ovidius.

„În noiembrie 2019, am descoperit, într-o librărie din Valencia, EROINELE poetului Ovidius. O colecție de scrisori de dragoste ale unor figuri feminine mitologice către bărbații lor, „eroii”. Doi ani și jumătate mai târziu, la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, întâlnesc grupul perfect de actrițe pentru a pune în scenă, pentru prima oară în cariera mea, genul epistolar. Dar, mai ales, pentru a vorbi despre rănile iubirilor nedrepte”, a spus regizorul Andrei Măjeri.

Regizorul a mai adăugat că ,,Într-un echipaj de 8+1, umăr la umăr, una lângă alta, ele își spun poveștile de iubire, chestionându-le, pe parcurs, dintr-o perspectivă critică. Spectacolul „Eroine” propune întreruperea unui parcurs nefast al istoriei dominante și al patriarhatului internalizat. Cele nouă eroine aruncă năvodul surorității peste cât mai multe alte eroine”.

Cea mai bună regie

În cadrul festivalului au fost oferite și premii participanților la secțiunea concurs. La această secțiune au concurat 17 spectacole de la teatre din țară și străinătate pentru cele cinci premii acordate de juriu, premiul pentru cea mai bună actriță, premiul pentru cel mai bun actor, premiul pentru cea mai bună regie, premiul pentru cel mai bun spectacol și, anul acesta nu se va acorda premiul pentru cea mai bună scenografie, însă, în schimb, se va acorda un premiu special al juriului.

Premiul pentru cea mai bună regie a fost câștigat de regizorului Andrei Măjeri pentru spectacolele „Toate lucrurile pe care mi le-a luat Alois” și „Eroine”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.9 ° C
13.6 °
8.9 °
58 %
1.3kmh
73 %
mar
13 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
19 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oare folosesc toți același lipici? Că nu prea ține la contactul cu alegătorii.

EDITORIAL

Bugetul de subvenții acordate partidelor aprobat de Guvern pentru 2024 este cel mai mare din istorie: 314 milioane de lei, sumă din care PSD...

EPIGRAMA ZILEI

În vis, erai mugur de floare Ițit din albul unei rochii Atât de sexy, sclipitoare, Că mi-am frecat până și ochii...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...