spot_img
marți, mai 7, 2024
AcasăCaleidoscopRechin de pe vremea dinozaurilor

Rechin de pe vremea dinozaurilor

Un rechin gulerat cu 300 de dinţi, o adevărată fosilă în viaţă, a fost descoperit în Portugalia.

 

Cercetători din cadrul Institutului Portughez al Mării şi Atmosferei (IPMA) au descoperit un rechin gulerat în apele din apropierea coastei Portugaliei, informează „CNEWS Matin”.

Această creatură marină, care poate avea rolul principal în coşmarurile celor mai săraci cu duhul, este o ciudăţenie a naturii şi dovedeşte, dacă mai era cazul, cât de puţine cunoaştem despre adâncurile oceanelor. Oamenii de ştiinţă vorbesc despre monstrul marin ca despre o „adevărată fosilă în viaţă”, deoarece unele rămăşiţe aparţinând aceleiaşi specii au fost datate acum 80 de milioane de ani, conform „Sic Noticia”. Specia este atât de veche încât era contemporană cu Tyrannosaurus rex, care a dispărut cu foarte mult timp în urmă, şi arată la fel ca atunci când Pangeea s-a dezintegrat, scrie „Science Alert”.

 

Creatură desprinsă din cărţile de Jules Verne

 

Se ştiu foarte puţine despre rechinul gulerat, pentru că se află în adâncurile oceanelor, mai ales în zona Oceaniei şi este rareori observat, după cum precizează Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN), cea mai importantă organizaţie mondială neguvernamentală dedicată conservării naturii. A venit foarte rar în contact cu oamenii, probabil şi de aceea este întruchiparea ororilor navigatorilor din secolul al XIX-lea.

Creatura care pare desprinsă dintr-o operă de ale lui Jules Verne a reuşit să supravieţuiască, cel mai probabil datorită modului de viaţă izolat. Descoperirea a avut loc întâmplător, atunci când o echipă de cercetători portughezi căutau să vadă cum pot minimiza numărul animalelor care sunt prinse involuntar în plasele de pescuit. Exemplarul a fost capturat la o adâncime de 700 de metri şi este un mascul de 1,5 metri lungime.

 

Rechin cu 300 de dinţi

 

Rechinul gulerat trăieşte la adâncimi între 500 şi 1.000 de metri şi este foarte discret. Animalul are o anatomie foarte simplă, motivul fiind probabil lipsa nutrienţilor din adâncuri. Nu are mai mult de doi metri, dar are un corp fin şi longilin asemănător celui al unui şarpe şi fălcile pline de dinţi ascuţiţi de rechin. În total, acesta posedă 300 de dinţi mici, de formă triunghiulară, aşezaţi în 25 de rânduri.

Profesoara Margarida Castro a explicat pentru „Sic Noticias” că rândurile de dinţi asemănători cu ai unui „alien” îi permit „să captureze calamari, peşti şi alţi rechini în timpul unor mişcări precipitate”.

Cazul acesta face parte dintr-o serie lungă de descoperiri bizare făcute în diferite zone de pe glob, de la creaturi eşuate pe plajă, la studii care au dorinţa de a explora zonele adânci şi aparent neospitaliere ale oceanelor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.5 ° C
23.8 °
22.2 °
57 %
3.3kmh
100 %
mar
21 °
mie
15 °
joi
18 °
vin
21 °
sâm
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Bine că începe campania și trebuie să strângă corturile că cine știe cum ajunge săracul om.

EDITORIAL

Suntem în campanie electorală și mesajele curg gârlă din toate părțile. Problema e că sunt cam lipsite de substanță, din categoria „am marcat și...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...