vineri, mai 2, 2025
AcasăNaționalLege pentru blocarea societăţii civile

Lege pentru blocarea societăţii civile

Deschide

Senatul a adoptat tacit legea privind ONG-urile care are ca scop de a reduce la tăcere vocile critice din societatea civilă.

 

Plenul Senatului a adoptat tacit iniţiativa legislativă a social-democraţilor Liviu Pleşoianu şi Şerban Nicolae care schimbă condiţiile de funcţionare a ONG-urilor declarate de utilitate publică, după ce aceasta nu a mai fost dezbătută din lipsă de cvorum. Proiectul social-democraţilor nu a mai fost dezbătut în plenul Senatului din lipsă de cvorum, după ce majoritatea senatorilor PSD-ALDE au părăsit sala de plen.

Proiectul a fost depus la Parlament, pe 21 martie. Printre prevederile sale este condiţionarea acordării unui ONG a statutului de „organizaţie de utilitate publică” de faptul că „nu a desfăşurat în ultimii doi ani şi nu desfăşoară nici în prezent activităţi politice de orice fel: activităţi de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziţie faţă de un partid politic sau un candidat pentru o funcţie publică în care acesta poate fi numit ori ales”. De asemenea, proiectul introduce un algoritm al finanţării cu fonduri publice în funcţie de obiectul de activitate al organizaţiilor nonguvernamentale: 40% – servicii sociale, caritate şi ajutor umanitar, sănătate, sport; 30% – educaţie; 10% – ştiinţă, cercetare, inovaţie, mediu şi protecţia animalelor, protecţia consumatorului; 10% – valori naţionale şi ale minorităţilor naţionale – tradiţii şi patrimoniu cultural; 10% – diplomaţie şi relaţii internaţionale, militar – apărare – cultul eroilor.

În plus, ONG-urile de utilitate publică trebuie să cear reînnoirea acestui statut la fiecare cinci ani. Proiectul stabileşte şi condiţiile în care acest statut poate fi pierdut de către un ONG.

Opoziţia a criticat dur iniţiativa legislativă, despre care spun că are intenţia de a reduce la tăcere vocile critice din societatea civilă. „În ultimul an, ONG-urile au fost atacate, indirect, prin modificarea Codului Fiscal ce afectează mecanismul 2%, cele «civice» sunt înfierate la TV, iar protestele sunt descurajate prin noile amendamente aduse la legea privind ordinea şi siguranţa publică”, a declarat senatoarea USR Florina Presadă.

La rândul său, senatorul PNL, Alina Gorghiu, a susţinut, în plen, că gestul colegilor săi de la PSD-ALDE arată lipsă de bun-simţ. „Nu jignesc de la microfonul Senatului, dar mi se pare lipsă de bun-simţ… ştiind că este ordonanţa marelui lider de grup, Şerban Nicolae, care face nişte trăsnăi pe Ordonanţa 26, să n-aibă colegii noştri de la PSD-ALDE decenţa să rămână în sală să dezbatem un proiect de lege care astăzi se adoptă tacit”, a spus Gorghiu.

În replică, senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, a subliniat că prelungirea programului la Senat i-a determinat să plece pe senatorii PSD-ALDE. „Eu cred că o iniţiativă legislativă, oricare ar fi ea, nu trebuie să încrânceneze şi mai mult relaţiile dintre grupurile parlamentare. Eu, personal, vă mărturisesc: n-am primit niciun ordin să plec şi cred că astăzi a fost o zi cu un program prelungit cum nu este de obicei şi cred că prelungirea programului, dincolo de limitele acceptate de regulă, i-a determinat pe colegii mei să plece din sală. De aceea, vă rog să nu interpretaţi”, a susţinut Andronescu.

În cazul acestui proiect, Camera Deputaţilor este for decizional.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
nori împrăștiați
12.2 ° C
12.7 °
11.6 °
55 %
2.4kmh
25 %
J
13 °
vin
21 °
S
24 °
D
27 °
lun
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Prima fază a luptei cu infracționalitatea e observația directă.

EDITORIAL

O vorbă de duh spune că bunii meseriași și comercianți nu vor duce niciodată grija zilei de mâine. Dacă în ceea ce-i privește pe...

EPIGRAMA ZILEI

La balamuc tv niște niște ciudate Zilnic ne spun, vărsând pe post mânia Că România e-n realitate Cum e Realitatea-n România... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...