spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăPrima PaginăProces pentru un munte de droguri

Proces pentru un munte de droguri

Zeci de kilograme de heroină şi cocaină ascunse în maşini şi afaceri de milioane de euro. Aşa s-ar putea descrie în câteva cuvinte activitatea unei grupări infracţionale de trafic cu droguri care a acţionat în Italia şi din care a făcut parte inclusiv un botoşănean, Alexandru Olimpian D., în vârstă de 31 de ani.

Gruparea, care era condusă de nişte albanezi, a fost anihilată de structurile antidrog din Italia, în urma unei operaţiuni de proporţii, iar după o anchetă care a durat mai bine de patru ani, 23 de suspecţi au fost trimişi în judecată pentru constituire de grup infracţional organizat şi trafic de stupefiante. Printre inculpaţi se află botoşăneanul, dar şi un fost primar din localitatea Budduso, o comună din provincia Olbia-Tempio, regiunea Sardinia. Dosarul său se află în camera preliminară a Tribunalului Cagliari, procesul urmând să debuteze cel mai probabil în aprilie.

Arestat în urmă cu doi ani, în baza unui mandat european de arestare, Alexandru Olimpian D. a fost eliberat între timp şi pus sub control judiciar, însă faptele reţinute în sarcina lui ar putea să-i aducă până la 24 de ani de detenţie.

Droguri vândute turiştilor

Potrivit anchetatorilor, totul s-ar fi petrecut în perioada septembrie 2013-februarie 2014, când gruparea de traficanţi ar fi introdus în Italia, prin contrabandă, din Albania şi Olanda, cantităţi considerabile de cocaină şi heroină, droguri care erau vândute mai apoi în sezonul estival turiştilor veniţi în Italia, mai ales în staţiunea Costa Smerdalda. Astfel, potrivit anchetatorilor, Giovanni Satta, fost primar al localităţii Budduso, deţinea un magazin de maşini şi ar fi început să cumpere drogurile de la albanezi, plătindu-l cu maşini second hand.

Drogurile erau livrate de gruparea infracţională condusă de fraţii albanezi Eugert şi Kleton Bici, tot prin intermediul unor maşini, care aveau podele duble sau lăcaşuri ascunse, pentru a evita controalele din trafic. Omul de legătură era chiar botoşăneanul Alexandru Olimpian D., care colabora activ şi cu un alt albanez, Elis Pisha, îndeplinind sarcini şi comisioane din partea organizaţiei, „oferind marfa şi primind banii care urmau să fie predaţi traficanţilor”.

Ani grei de puşcărie

Gruparea a fost anihilată în aprilie 2016, când, în urma investigaţiilor, autorităţile judiciare italiene au operat mai multe arestări. Descinderile de atunci au dus la confiscarea a 18 kilograme de cocaină, patru kilograme de heroină şi un kilogram de marijuana. „Un munte de droguri cu o valoare de piaţă de aproximativ două milioane de euro”, au spus atunci anchetatorii. Aflat şi el pe lista neagră, Alexandru Olimpian D. a fost arestat în Constanţa, el fiind prins la volanul unui BMW X5, deşi nu avea permis de conducere. Capturat, el a fost extrădat şi pus la dispoziţia autorităţilor judiciare italiene.

Ulterior, din cauza numărului mare de inculpaţi, anchetatorii au dispus disjungerea cauzei, formându-se două dosare. Astfel, în primul dosar, Eugert Bici şi Elis Pisha au fost condamnaţi deja în decembrie 2017 de Tribunalul Cagliari, care a fost instanţa de fond, la câte 18 ani de închisoare cu executare fiecare, Kleton Bici, cel care l-ar fi denunţat pe fostul primar Giovanni Satta, a fost condamnat la 12 ani de închisoare, Ornela Bici şi Almeta Gazmir au primit câte opt ani de detenţie, iar Hoxa Dashimir, un albanez care acţiona direct în stradă pentru distribuţia drogurilor, s-a ales cu o pedeapsă de patru ani şi opt luni de închisoare. Totodată, italienii Alessio Salis şi Alessandro Dessolis au fost condamnaţi şi ei la patru ani şi şase luni de închisoare respectiv şase ani de detenţie. În schimb, soţii Durim şi Silvana Bejko au fost achitaţi, la fel ca şi albanezul Ronald Stomina şi italianul Filippo Di Costanzo, pentru care se ceruse iniţial 12 ani de închisoare.

În schimb, fostul primar Giovanni Satta împreună cu botoşăneanul Alexandru Olimpian D. şi alţi complici vor fi judecaţi separat, în cel de-al doilea dosar. Audiat în Camera preliminară, sub acuzaţia de asociere la un grup infracţional organizat şi trafic de droguri, botoşăneanul a refuzat să fie judecat în formulă simplificată şi prin urmare va urma un proces de durată. În instanţă, el va fi reprezentat de avocaţii Cristina şi Abel Cherchi.

– Sebastian GHEORGHIU

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
18.7 ° C
18.8 °
18.2 °
45 %
4.2kmh
2 %
mar
20 °
mie
20 °
joi
22 °
vin
23 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...