Pistolari daţi de gol de prostie

Doi bărbaţi din comuna Frumuşica au fost condamnaţi, joi, de magistraţii Judecătoriei Botoşani la doi ani şi trei luni de închisoase cu suspendare şi respectiv şapte luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, uz de armă fără drept şi respectiv contrabandă calificată cu arme. Povestea pare aproape incredibilă şi arată că botoşănenii plecaţi la muncă în străinătate par să fi prins gustul armelor, pe care le aduc ilegal în ţară, ascunse prin bagaje. Fenomenul pare scăpat de sub control, însă isprăvile ies la iveală când deţinătorii de arme se aşteaptă mai puţin. De altfel, cei doi bărbaţi din comuna Frumuşica au fost daţi de gol chiar de soră, respectiv soţie, care a sunat îngrozită la poliţie, în toamna lui 2016, susţinând că este ameninţată cu un pistol chiar de soţul ei.

Poliţiştii au ajuns în scurt timp la domiciliul familiei cu pricina, iar ce a urmat i-a uimit şi pe ei. Deşi bărbatul, A.P., a respins iniţial informaţia că ar avea o armă, într-un final el a adus un pistol marca Bruni model 85, calibru 8 milimetri, precum şi un încărcător şi 13 cartuşe, pe care susţinea că îl cumpărase de la cumnatul său, M.A., (n.r. – fratele soţiei) cu 250 de euro.

Marcată de scena trăită, femeia le-a povestit poliţiştilor că soţul ei, de când îşi cumpărase pistolul, devenise mai agresiv şi chiar dormea cu arma sub pernă. Ba mai mult, în seara cu pricina, când a sunat la 112, soţul trăsese un foc de armă în locuinţă, pistolul fiind îndreptat spre un perete.

Anchetă demarată de poliţişti

Cum în România orice armă de autoapărare trebuie declarată şi înregistrată, chiar dacă este neletală, a urmat o anchetă. Atât soţul violent, A.P., cât şi cumnatul acestuia, M.A., au fost chemaţi la audieri. Astfel, M.A. a povestit că a cumpărat pistolul şi 20 cartuşe de la un magazin de profil din Italia, fără întocmirea vreunei formalităţi, intenţia lui fiind să-l folosească în noaptea de Anul Nou. Era vorba de un pistol cu gaze, însă arma ridica unele suspiciuni.

Bărbatul a realizat că ar putea avea probleme la întoarcerea în ţară şi a apelat la metodă ingenioasă. A pus pistolul într-o geantă şi a trimis-o spre Botoşani prin intermediul unei firme de transport, iar el a urcat într-un avion cu destinaţia România. Aşa se face că a scăpat de controlul vamal. Doar că în momentul în care a ajuns în Frumuşica, bărbatul nu a ţinut totul în secret, ci a scos pistolul într-o zi şi a tras vreo şase cartuşe prin grădină, după păsări. În septembrie 2016, M.A. a vândut până la urmă pistolul cumnatului său, A.P.

Armă ridicată de anchetatori

În urma anchetei, poliţiştii au ridicat arma şi au expertizat-o, stabilindu-se că este vorba de un pistol neletal cu gaze, care utilizează cartuşe fără încărcătură de lovire, având ca singur efect producerea unui zgomot puternic, însă arma era supusă autorizării. Prin urmare, cei doi bărbaţi au fost trimişi în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, procurorii acuzându-i de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi uz de armă fără drept, în cazul lui M.A. adăugându-se şi o a treia infracţiune, respectiv contrabandă cu arme.

Dosarul este deja pe rolul Judecătoriei Botoşani, cazul fiind analizat de magistraţi.

Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Notoşani”.

– Sebastian GHEORGHIU

Deja ai votat!