spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăPrima PaginăStea a folclorului la nouă ani

Stea a folclorului la nouă ani

Teodor Florin Gireadă este un copil care deja şi-a stabilit ţelul în viaţă, acela de a duce mai departe frumuseţea folclorului autentic. Micuţul artist are nouă ani şi este elev în clasa a III-a la Liceul de artă „Ştefan Luchian”. A început să cânte de când era la grădiniţă, fiind descoperit de educatoarea Aurora Braşoveanu. „Cântam «Eram tânăr cu speranţă» şi doamna m-a pus în faţa clasei să cânt, m-a dus şi la cancelarie, apoi am participat la primul concurs «Cânt şi joc moldovenesc», unde am luat trofeul. Aveam patru ani”, a povestit Teo.

La faza judeţeană a Concursului „Tinere speranţe” a primit trofeul, acelaşi rezultat obţinându-l şi la faza naţională, dublat de premiul Radio Iaşi. S-a impus apoi şi la Concursul „Micul prinţ”, organizat de Casa de Cultură a Sindicatelor Botoşani. Micuţul artist a continuat să adune premii, printre care premiul I la „Moştenite din bătrâni”, de la Vorona, şi un premiu similar un festival de la Buzău. În acest an Teo s-a impus şi la concursul de teorie muzicală, de la Bacău.

„Pe unde a fost a cules laurii. Nu există concurs la care să participe şi să nu ia trofeul, sau premiul I şi de fiecare dată emoţiile sunt mai mari pentru noi, el s-a obişnuit deja”, a spus Marinela Gireadă, mama lui Teo.

 

Şcoala Populară de Artă absolvită la nouă ani

 

Hotărât să deprindă tainele interpretării cântecului popular de la profesionişti, la şase ani Teo s-a înscris la Şcoala Populară de Artă, cu dispensă de vârstă, deoarece vârsta minimă de admitere la această instituţie este nouă ani. Timp de trei ani, aici s-a pregătit cu profesorul Alina Huţu Călinescu. La vârsta la care putea fi admis, el a absolvit cursurile la această instituţie.

În urmă cu un an şi jumătate a început să cânte la fluier şi se pregăteşte cu profesorul Ioan Enciu, la Palatul Copiilor. După fluier, a învăţat să cânte la ocarină, caval, clarinet. Cu fluierul a câştigat un premiu I la Festivalul „Satule, mândră grădină”, de la Bucecea, acolo unde a primit tot premiul I, ca solist vocal. În particular se pregăteşte şi la orgă, iar la Liceul de Artă studiază vioara.

Teo cochetează şi cu muzica uşoară, iar la Palatul Copiilor face şi teatru, fiind motivat de trofeul obţinut la „Gala copilului actor”, obţinut la vârsta de şase ani. El este şi membru în orchestra Şcolii Populare de Artă, coordonată de Ion Oloieru.

 

Spectacole în ţară şi peste hotare

 

Micuţul artist îmbină participarea la concursuri cu evoluţia în spectacole din ţară şi străinătate, alături de ansambluri renumite şi artişti consacraţi. A cântat la festivaluri organizate în municipiul Botoşani, dar şi în localităţi ale judeţului. În 2016 a cântat la emisiunea „O dată în viaţă”, de la TVR, alături de îndrăgita interpretă Daniela Condurache. Tot în 2016, a cântat alături de Orchestra „Rapsozii Botoşanilor” la Festivalul „Floare Albastră”, organizat în comuna Mihai Eminescu.

Anul trecut a cântat la Iaşi, în cadrul concertului organizat de aniversarea TVR Iaşi, evoluând şi în spectacolul de la Chişinău. Teo îl are ca model pe îndrăgitul artist Anton Achiţei, şi de la el luat mişcările şi modul de interpretare a cântecelor. „A avut privilegiul să-l întâlnească pe domnul Anton Achiţei la Chişinău, la aniversarea TVR Iaşi”, a menţionat Marinela Gireadă.

În luna iunie a acestui an, ca membru al Tarafului de la Palatul Copiilor şi alături de Ansamblul „Dor de horă” de la Cristeşti, a susţinut spectacole în cinci localităţi din Republica Moldova, la Festivalul „Se întâlneşte dor cu dor”.

„Muzica populară este pe sufletul meu. Toate cântecele mi-s foarte dragi, am şi cântece proprii, pe versuri ale doamnei Mariana Honceru şi orchestraţia domnului Trifan Leancă. Sunt hotărât să merg pe acest drum, să devin interpret de muzică populară. Când eram mai mic spuneam că vreau să mă fac doctor cântăreţ”, a adăugat Teo.

Cu lacrimi în ochi, mama acestuia îşi aminteşte că Teo a crescut în costumul popular. „L-a primit când a început să cânte. Era îndoit pe la mâneci, apoi câte un pic a ajuns să-i fie mic”, a explicat Marinela Gireadă.

„Mereu îi spun, oricât de sus ar ajunge, să nu uite de unde a plecat. În viaţă este loc de mărire, dar şi de decădere. Îi spun mereu, la şcoală, în cercul de prieteni, la spectacole să fie Teo şi atât”, a concluzionat mama acestuia.

Micul artist le este recunoscător profesorilor Cătălina Şobachi, Cătălin Şobachi, Alina Huţu Călinescu, Ioan Enciu, dar şi lui Ion Oloieru, lui Viorel Prăjan (cel cu care se pregăteşte la orgă) şi Marianei Honceru.

 

– Virginia CONSTANTINIU

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
8.2 °
81 %
0.4kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...